perjantai 16. tammikuuta 2009

pesulla

Sana vapaapäivä on käsite, jonka merkitys on sidoksissa käyttäjäänsä. Kun peltonen puhuu vapaapäivästä, hän tarkoittaa päivää, jolloin voi jäädä kotiin leikkimään päiväkotiin menon sijasta, itselleni taas vapaapäivä tarkoittaa juuri päinvastaista:) Eilen oli peltsin vapaa, tänään minun. Eli nuorimmainen isin mukana menninkäisiin, koululaiset kahdeksaksi koulutielle ja itselle päivän lehti, teetä ja kaurapuuroa. Millehän tässä alkaisi?

Päätin lopettaa flunssakaranteenin ja uskaltauduin uimahalliin, sillä jo postilaatikkoreissulla ripset jäätyivät toisiinsa kiinni. Pakkasta oli selvästi liikaa perinteiseen kävelylenkkiin. Siis vesikävelyä, puolityhjässä (huh) hallissa, kaksikymmentä altaanmittaa RINTAuintia ja päälle päätteeksi vähän rupattelua kalastuksesta ja löylynheitosta mummojen kanssa saunan lauteilla. Kohteliaasti rouvat jättivät rinnattomuuteni ja valkoisessa vartalossa loistavat punaiset arvet huomiotta.

Pukuhuoneeseen näin, kuinka luokkansa kanssa uimaan tullut naapurikunnan opettaja oli parkkeerannut tismalleen samaan vahtipaikkaan, minne itsekin tapaan jäädä ohjaamaan koululaisten uimatouhuja. Ohjeetkin olivat tutun kuuloiset "suihkuun, saunaan, suihkuun" sekä "uimapuku päällä ei voi peseytyä". Ja sama levy pyörii sitten vähintäänkin oppilasmäärän verran. Tutut vinkeet kuulosti olevan naapurikunnan lapsilla..

Viimeksi vuosi sitten tuppasi itseltäni hermo pettämään, kun tytöt toisensa jälkeen yrittivät luistaa peseytymisestä, tai suorittivat sitä kaverin avustuksella pyyheviritelmien suojissa. Voi sitä häveliäisyyden määrää.. Eivätkö lapset enää käy perheidensä kanssa uimahallissa? Yritin kauniisti rohkaista nuoria neitejä ottamaan mallia muista kävijöistä ja kerroin, ettei täällä olla kauneuskisoissa eikä muutenkaan toisia tarkkailemassa etc, mutta kannustuksen lisäksi jouduin myös sangen suorasukaisesti käskemään uimapukuisia tyttösiä pois saunasta.

Ensi vuonna minulla onkin villi kortti uimahallivisiittejä varten. Jos ujostelu uhkaa kehkeytyä joukkohysteriaksi, aion kertoa tyttösille, että opekin kehtaa peseytyä täällä muina naisina. Vaikka toisen tissin paikalla on pelkkä kuoppa.. Katsotaan josko tehoaisi:)

2 kommenttia:

Sipulix kirjoitti...

Naureskelen täällä noille pesujutuille, kun sitte jossakin välissä se välttely sitten muuttu lotraamiseksi. Hauskinta on että taidan itsekin muistaa kuinka ärsyttävää se oli pestä liksatunnin jälkeen tai uimahallissa ja sitten myöhemmin kun isä tai velipojat hakkas pesuhuoneen ovea ja karjuivat varoituksia siitä, ettei vesi riitä sillä menolla kaikille...

tiina kirjoitti...

Heh,
meillä oli kantakodissa valomerkkisysteemi -kun vettä oli kulunut isojen ihmisten mielestä riittävästi, rupesivat kylppärin valot räpsymään:) Valoja toimivampi konsti oli lämpimän veden loppuminen kesken suihkun -tämä saatiin kai aikaiseksi säätämällä varaajaa tai poltinta.?