torstai 15. tammikuuta 2009

nettilääketiedettä

Marraskuussa ensimmäiseen syto-hoitoon saapuessani esitteli lääkärini hoitosuunnitelman, jonka hän oli syöpäpolin lääkärin kanssa minulle räätälintyönä laatinut. Rintasyövän hoitoon oli alunperin suunniteltu kaksi erillistä kuuria eri sytostaattia, ensin kolme kertaa doketakselia ja perään kolme kertaa sisplatiinia, päätteeksi adjuvanttisädehoito nujertamaan viimeisetkin solutason syöpämuutokset. Ehkäpä kahden lääkkeen yhdistelmä johtui rintasyöpäni poikkeuksellisuudesta, sillä kasvaimessa oli kahta syöpätyyppiä: duktaalista invasiivista sekä lobulaarinen in situ-kasvain. Ja miten sain tämän selville? Tietysti tutkimalla paperini pikaisesti, kun ne huostaani hetkeksi annettiin tutkimukseen menoa varten:)

Munasarjasyöpä ei tuonut juurikaan muutosta suunnitelmiin. Tämäkään syöpä ei kuulema ole aivan tavallinen, vaikka sairastamani seröösi karsinooma onkin munasarjasyövän yleisin muoto. Se, mitä tavanomaisesta poikkeavaa tässä taudissa on, ei ole vielä itselleni selvinnyt, pitäisi taas päästä papereita selaamaan.. Mutta onni on, että syöpätyyppeihini tuntuu sopivan juuri samantyyliset lääkkeet, eikä hoidossani ole kuulema tarvinnut tehdä kompromisseja, vaan lääkkeeni ovat juuri optimaalisia näihin tauteihin. Sisplatiinin tilalle vain otettiin karboplatiini, ja se liitettiin kaikkiin kuuteen hoitoon yhdessä doketakselin kanssa.

Luotan lujasti lääkäriini, jonka nimi vilahtelee kansainvälisissä tutkimuksissa, ja joka nauttii sairaalassa henkilökunnan ja potilaiden keskuudessa suurta arvostusta. Lääkärini todella tietää mistä puhuu ja mitä tekee, ja on ensimmäisten joukossa tuomassa tutkimustietoa käytännön hoitoon, näin minulle on kerrottu. Tällaisen besser-wisserin kuin minä (ammattitauti..) vain täytyy itsekin pysyä kärryillä missä mennään, ja etsiä kaikki löydettävissä oleva tieto syövän hoitolinjoista. Ja kyllähän sitä oikeatakin Tietoa nettiin mahtuu.

Kaikki löytämäni artikkelit ja tutkimusselosteet vain kirkastavat lääkärini kruunua. Kyllä, juuri kyseinen lääkeyhdistelmä on kaikissa tutkimuksissa todettu yhtä tehokkaaksi kuin vielä pari vuotta sitten laajemmin käytössä ollut paklitakseli-karboplatiini -yhdistelmä, mutta on huomattavasti paremmin siedettyä (suomeksi siis vähemmän oksennusta ja sänkyä). Samoin karboplatiini sisplatiinin tilalla "lisää syöpäpotilaan kokonaiselinajan elämänlaatua". Ja tuosta elämänlaadusta olen kiitollinen, samoin kuin kokonaiselinajasta, vaikka kamala sana onkin.

Koen siis olevani hyvissä käsissä. Sytostaattihoidot ovat puolessa, ja alunperin tähän väliin suunnitellut luustokartat, keuhko- ja magneettikuvat voitiin jättää tekemättä -näkyvää tautia on ca 12-5 -markkeriarvolla 7 kuulema turha hakea. Mielelläni jätän tuon hakemisen väliin. Sen sijaan, että lähtisin "arkkuun" kuuntelemaan populaarista abbaa, pääsen nauttimaan korkeatasoisesta live-taiteesta: Koirien kalevala -ooppera odottaa!

Ei kommentteja: