tiistai 1. syyskuuta 2009

maailmanhistorian suuria tapahtumia

Iltayhdeksältä kotiimme laskeutuu ihana hiljaisuus, jota en yleensä halua rikkoa millään tavoin. Koulupäivässä ja kotielämässä riittää volyymia, ja illalla kuuntelen korkeintaan tietokoneen hurinaa, radio ja tv pysyköön kiinni tai ainakin hiljaisina. Tänään piti kuitenkin etsiä hyllystä sir elwoodien levy "yö tekee meistä varkaat" ja laittaa soimaan ihanan samettinen tulkinta elokuun viimeisestä yöstä, ja muistella samalla erästä elokuun viimeistä yötä.

Kaksitoista vuotta sitten vietettiin helteistä kesää 97, ja helteet jatkuivat elokuulle. Opinnot alkoivat kuun puolessa välissä, ja pyöräilin päivisin yliopistolle shortsit jalassa, t-paita päällä. Hikeä puski siinäkin varustuksessa, jopa istuessa ja varsinkin istuessa. Pelkkä helle ei tätä hikoilua aiheuttanut, vaan osansa oli myös valtaisalla vatsallani ja istumisesta aiheutuvilla supistuksilla. Esikoisen laskettu aika oli 3.9, mutta h-hetkeä odotellessa oli (kai) järkevää suorittaa kvantitatiivista tutkimuskurssia ja muita opintoja, ja todellakin PYÖRÄILLÄ päivittäin opinahjoon kuuden kilometrin matka. Oh dear.

Saapui sitten se laulettu elokuun viimeinen yö ja lauantai-ilta. Vieraita oli kestitty, iltalenkki kävelty ja varmasti vähän PYÖRÄILTYKIN jossain välissä. Ennen puolta yötä kampesin itseni sänkyyn, mutta totesin varsin pian, ettei nukkumisesta tulisi tänä yönä mitään. Hipsin hiljaa makuuhuoneesta kaksiomme toiseen siipeen, ja ryhdyin kuulostelemaan oloani ja laskemaan minuutteja. Vartin välein, sitten kymmenen minuutin välein ja kohta jo viiden minuutin välein. Tällaista se siis on! Söin supistusten välissä kerrostalomme pihapuusta poimittuja omenoita, ja katselin keittiön ikkunasta katulampun valaisemaa parkkipaikkaa. Ikkuna oli auki, ja lämmin, kostea yöilma ja kaupungin äänet tulivat sisälle asti. Mikä ihana yö!

Aamun valjetessa kuului poks, ja istuin lämpimässä lätäkössä. Herätin miehenpuolen, ja lähdimme sunnuntaiaamun auringonnousussa ajelemaan sairaalaa kohti -emme kuitenkaan pyörillä:) Pyhäaamun rauhaisaa tunnelmaa hieman häiritsi suustani ajoittain kuuluva aaaaa, eikä olokaan ollut kovin seesteinen saapuessani synnyttäjien vastaanottoon, positiivisen odottava kuitenkin. Ja odottaahan sitä sai. Esikoisten kanssa ei tarvitse kiirettä pitää, tuumivat kätilöt ja kuuntelivat aamun uutislähetystä kovin keskittyneesti. Puolella korvalla kuuntelin minäkin, vaikkei walesin prinsessan autokolari juuri itseäni hetkauttanut siinä lavitsalla vääntelehtiessä. Hei, minä täällä, minä minä minä! Tullut synnyttämään esikoistani -vähän tärkeysjärjestystä arvon hoitajat..!

Saliin päästiin, kun radion aamu-uutiset loppuivat. Kätilö esitteli huoneen, antoi soittokellon käteen ja kiiruhti aamutv:n ääreen, lupasi kuitenkin lähtiessään, että tämän vuorokauden puolella saamme pitää jo vauvaa sylissämme. Ei paljon lohduttanut, vuorokautta oli jäljellä vielä vajaat 17 tuntia. Asetuimme taloksi, mies kaivoi toiveikkaana repustaan tekniikan maailmat ja itse keskityin tanssillisiin harjoituksiin ja hapen ottoon. Lehdet taisivat jäädä lukematta, kun monitori piirsi käyrälle komeita kukkuloita toisensa perään. Vuorokautta oli jäljellä vielä 16 tuntia, kun kehtasimme viimein häiritä hoitohenkilökuntaa. Jos jotain puudutusta saisi tai silleen?

Ei ollut puudutuksille enää tarvista, sillä sunnuntaipoikamme päätti saapua maailmaan pikavauhdilla vain kahden ja puolen tunnin synnytyksen jälkeen klo 8.58. Puoli kiloa arveltua painavampi pikkumies, 3650g ja 50cm, asetettiin pesujen ja kapaloinnin jälkeen vauvakoppaan, josta tämä katseli vanhempiaan silmät suurina. Vanhempiaan -siis meitä! Sinä tarz.., ei kun sinä isä, minä äiti, tässä lapsi, meidän lapsemme. Näitä sanoja piti makustella suussa vielä illallakin. Ja vielä kuukaudenkin päästä.

Synnyttäneiden vuodeosasto oli täynnä, mutta päiväsali oli iltauutisten aikaan autio. Vain minä olin katsomassa öisiä kuvia pariisilaiselta kadulta ja kuuntelemassa, kun walesin prinsessan kerrottiin menehtyneen kolarissa saamiinsa vammoihin. Vaikka elokuun viimeisen päivän iltana ajatukset pyörivät vielä oman navan ja menneen vuorokauden ympärillä, tunsin myötätuntoa ja hienoista surua. Päällimmäisenä oli kuitenkin vahva onnentunne. Muistan katsoneeni vauvakopassa änisevää nyyttiä, ja ajatelleeni, että kun jotain suurta kuolee, syntyy jotain suurta tilalle:)

13 kommenttia:

Herttuanmäen elämää kirjoitti...

Ihana kertomus jälleen. Onnea esikoiselle!

PiKo kirjoitti...

*sniiiiiiiiiiss*
ensinnäkin, sir elwoodin musiikki on mun korville samettia, tunnetta ja taikaa. Se on ollut mukana vuosikausia, ilossa ja surussa, haasteissa ja voitoissa. Snif.

Toiseksi, ihana muisto ja kertomus. Niin liikuttavaa. Meillä on niin järkyttävän toisenlainen kokemus kaikesta, että ihan tuntuu utopialta tuollainen yksinkertaisuus. Että saa lapsen syliin syntymän jälkeen. Tuo on se mitä minäkin toivon vielä, jos meille lisää jälkikasvua suodaan. Syntymä kaikessa kauheudessaaan ja kauneudessaan on lähes pyhä toimitus, jonka lopputulos on elämää suurempaa.

kiitos aamun liikutuskyyneleistä!

Kiara kirjoitti...

Voih, ihan kylmiä väreitä.

Onnittelut synttärisankarille ja vanhemmille!

Leen@ kirjoitti...

Miten se onkin, että lasten syntymäpäivät ovat joka kerta myös äidin suurta juhlapäivää. (sitä eivät lpaset aina ymmärrä, taas nuo samat jutut, joojoo) Siihen syntymän hetkeen ja ihmeeseen on palattava aina uudestaan.

Onnea äidille äitiydestä ja lapselle vuosien karttumisesta!

Tilu kirjoitti...

Sinulla on ihanan yksityiskohtaiset muistot jopa tunnelmista synnytyspäivästä.
Kai olet kirjoittanut nuo muistiin myös niin, että tuo esikoisesi voi niitä lukea vaikka itse isäksi tulonsa aikoihin.

Nina kirjoitti...

ihana kertomus:) tunnelma täydellisesti aistittavissa ja elettynä lukukokemuksen edetessä.

Pari kuukautta tuosta ajankohdasta josta kerroit, kävin itse "plumpsauttamassa" (tyttäreni kummisedän käyttämä sana synnytyksestä;)Kokkolassa kuopukseni, suloisen vaativan skorpioni tyttäreni. Poika syntyi aikanaan Tampereella ja nämä Kokkolan synnärin ulkoiset olosuhteet olivat hotellitasoa Tays kokemukseen verrattuna:), mutta kummassakin päämäärä saavutettiin...Ko.matkasta Kokkolaan on muistikuvana vain se, että satoi ensimmäisen kerran lunta ja oli järkyttävän liukas tie. Olotila alkoi olla hankala ja Kälviän kohdalla teki mieli jo sanoa, että nyt seis ja pysäkille synnyttämään, ei kuitenkaan tarvinnut näin tehdä.Ambulanssiin en suostunut lähtemään, kun olin kuullut juuri heidän edellisenä iltana joutuneen synnytyspuuhiin naapurikunnan tk:ssa, matkalla aluesairaalaan.Omalla autolla matka eteni ajoittain 40km/h:ssa korkeintaan 60km/h:ssa vauhdilla, kun ei auto muutoin olisi pysynyt tiellä.Kiitos mieheni vuosien kokemuksen hälytysajoneuvon kuljettamisesta, pääsimme onnellisesti perille ja pieni "töpselinokkamme" näki päivänvalon...sitten seuraavana päivänä.
Eli näin sitä vajoaa ihaniin omiinkin muistoihinsa kun lukee sinun kertomustasi:)
Kauniita syyspäiviä ja jaksuja töihin.Itse pyörin loppuviikon voimaantumassa koulutuksessa Helsingissä ja viikon päättymisen kruunaa ystävän 50v juhlat Oulussa.
p.s olen flunssapöhnässä epätoivosena yrittänyt palauttaa mieleen hervannan hukkien huutoa;) ja se mitä muistan ei voi olla kyllä totta, joten palaan asiaan kun olen varmistanut muistikuvan oikeellisuuden;)

Anonyymi kirjoitti...

Tämä kertomuksesi herätti järkyttävän määrän omia muistoja. Hämmentävää!
No ensinnäkin se pyöräily :). Onhan se aivan pöljää ja kummallista pyöräillä viimeisillään raskaana, mutta jos ei ole kaavoihin kangistunut (vaikuttaa ettet ole), voi tehdä luovia ratkaisuja. Kaikesta erikoisuudestaan huolimatta (no mietipä minkä näköistä se meno on ollut...), pyöräilyhän on terveellistä.
Itsekin pyöräilin ison mahan kanssa talven liukkailla. Naapurin rouva kommentoi: "Ennen vanhaan oli tapana sanoa, että vauvan päähän jää satulan kuva, kun raskaana pyöräilee". Siihen minä vaan, että jahas, no onpa ne monenlaista uskoneet ja hyppäsin pyörän selkään.
Ja sitten tuo 1.9.1997. Muistan päivän tarkasti, vaikka mitään aivan niin mullistavaa kuin esikoisen syntymä ei tapahtunutkaan. Olin silloin vaihtarina ja vaihtariperheen äiti tuli kummallisen hösöttävään tyyliin kertomaan, että Diana on kuollut. Ihmettelin ja kummastelin uutista, kuvittelin että kyseessä on naapurin koira. Telkkaria en päivän aikana katsonut ja vasta illalla selvisi, että PRINSESSA Diana oli kuollut, eikä suinkaan naapurin hurtta. Hieman naureskelin väärinkäsitykselleni ja päätin seurata uutisia jatkossa paljon tarkemmin.
Yhdyn siis Ninaan, sinun kertomukset tosiaan johdattivat omienkin muistojen äärelle!
Kiitos Tiina ja tsemppiä töihin!
-Ansku

Anonyymi kirjoitti...

Koskettava kirjoitus jälleen!
:)
Onnea synttärisankarille!

Anonyymi kirjoitti...

Sinähän olitkin Tiina opiskelijapoppoon sinnikkäimpiä pyöräilijijöitä! Muistan, kuinka Pedon kahviossa kerroit rapanneesi jäätynyttä lumisohjoa rattaan ja lokarin välistä useaan otteeseen matkan ailkana. Niin vain Linnanmaalle ajoissa aina ennätit! :)

Kirjoituksesi ovat ihana valopilkku kotiäidin touhuihin!

Onnea esikoiselle ja terveiset meiltä kaikilta!

rt Leena

Anonyymi kirjoitti...

Pakko udella vielä,mitä tuo rt tarkoittaa?

tiina kirjoitti...

Lasten syntymät ovat olleet mieliinpainuvia tapahtumia -ja erilaisia kaikki kolme. Nuo elämän ehkä intensiivisimmät tunnit ovat piirtyneet mieliin aika tarkkaan, niin varmaan kaikilla äideillä. Kaksi ensimmäistä synnytystä ovat olleet keskimääräistä helpompia tai ainakin nopeampia, mutta peltonen ottikin sitten vähän enemmän aikaa. Kokemuksesta sanoisin, että parempi kerta rytinä kuin pitkä kitinä:)

Sir elwood saapui elämääni miehen mukana, ja pysyttelee edelleen perheemme listoilla. Moni biisi yhdistyy mielessä muistoihin. Kuten neiti kevät -sehän on keskimmäisemme.

Hmm.. ja kysyjille tiedoksi: esikoisen päässä ei näy satulan jälkiä. Pitkän tukan alta niitä ei ainakaan huomaa.

Pyöräily on edelleen kivaa, mutta täällä mainiossa kotikylässämme voi pyöräillä a) kouluuun, jonne 1km tai b) kauppaan ja peltsin päiväkotiin, jonne 1,5km. Täällä ei muuta ole. Tai on kampaama, mutta se sijaitsee 100m päässä. Kuntakeskukseen olisi sopiva pyöräilymatka, 6km, mutta pyörätietä ei ole, ja kapean ja kuperan tien laidassa pyöräily kielii itsesuojeluvietin puuttumisesta.

Huomenna koulupäivä, lauantain kunniaksi kuitenkin kirjaton ja kiva. Yritän muistaa aamulla, että on ilo päästä töihin..

rt ystävät, rakkain terveisin
tiina

Anonyymi kirjoitti...

Onnea lapselle ja äidille! Onneksi nämä tapahtumat tallentuvat mieliimme ikuisesti, ovat ne niin ihania tapahtumia. Pienet yksityiskohdat, ja ilman haju ulkona synnärille lähtiessä, mikä takki oli päällä ym. Ja elämää suurempia tapahtumia nuo ovat, ollaan me Äidit vaan aika ihmeidentekijöitä !

betty kristiina

Anonyymi kirjoitti...

Sain tämän kirjoituksen ystävältäni. Kirjoittajaa en tiedä, mutta tuntemuksiin äitiydestä yhdyn täysin, sillä äitinä olen minäkin elämäni merkittävimmät hetket kokenut.


Ennen kuin minusta tuli äiti.
Tein ja söin lämpimiä aterioita.
Minulla oli tahriintumattomat vaatteet.
Minulla oli hiljaisia puhelinkeskusteluja.

Ennen kuin minusta tuli äiti.
Nukuin niin myöhään kuin halusin,
enkä kantanut huolta siitä,
kuinka myöhään menin nukkumaan.
Harjasin hampaani ja hiukseni joka päivä.

Ennen kuin minusta tuli äiti.
En koskaan kompastunut leluihin tai unohtanut tuutulaulun sanoja.
Ennen kuin minusta tuli äiti,
en tullut ajatelleeksi,
olivatko minun huonekasvini myrkyllisiä vai eivät.
En miettinyt koskaan rokotuksia.

Ennen kuin minusta tuli äiti.
Minun päälleni ei oltu koskaan
oksennettu,
kakattu,
syljetty,
pureskeltu,
pissitty
eikä nipistelty pienillä sormilla.

Ennen kuin minusta tuli äiti.
Minulla oli täydellinen mielenhallinta,
-ajatuksieni ja vartaloni hallinta.
Nukuin koko yön.
En ollut koskaan pidellyt kirkuvaa lasta,
jotta lääkärit voisivat tehdä
kokeita tai antaa rokotuksia.
En ollut koskaan katsonut itkuisiin
silmiin ja itkenyt.
En ollut koskaan ollut äärettömän
onnellinen yksinkertaisesta hymystä.
En ollut koskaan istunut myöhään yöllä
katsellen nukkuvaa lasta.

Ennen kuin minusta tuli äiti.
En ollut koskaan pidellyt nukkuvaa vauvaa,
vain sen vuoksi,
etten halunnut laittaa häntä sänkyynsä.
En koskaan ollut tuntenut sydämeni
murskaantuvan miljooniksi pieniksi palasiksi,
kun en voinut lopettaa kipua.
En koskaan ollut tiennyt,
että jokin niin pieni voi vaikuttaa elämääni niin paljon.
En koskaan ollut tiennyt,
että voisin jotakuta rakastaa niin paljon.
En koskaan tiennyt, että rakastaisin olla äiti.

Ennen kuin minusta tuli äiti.
En tiennyt miltä tuntuu,
kun sydämeni on ruumiini ulkopuolella.
En tiennyt kuinka ihanalta voi tuntua,
kun syöttää nälkäistä vauvaa.
En tiennyt siteestä äidin ja lapsen välillä.
En tiennyt, että jokin niin pieni
voisi saada minut tuntemaan itseni niin tarpeelliseksi.

Ennen kuin minusta tuli äiti.
En ollut koskaan noussut ylös
yöllä kymmenen minuutin välein
tarkistaakseni, että kaikki on kunnossa.
En ollut koskaan tuntenut sitä
lämpöä,
iloa,
rakkautta,
sydänsärkyä,
ihmetystä
tai tyytyväisyyttä, joka äitiydestä tulee.
En tiennyt, että voisin tuntea niin paljon...

Ennen kuin minusta tuli äiti.