lauantai 1. elokuuta 2009

leipää ja sirkushuveja

Suunnittelemani pohjanmaan valloitus jätettiin peltosen kanssa suosiolla väliin. Viikonlopun sääkartat puolsivat kotiseutumatkailua, joten päiväretkivarustus autoon ja menoksi. Pariin päivään olemme onnistuneet tiivistämään olennaisia kesäjuttuja: piknikin kaupunginpuistossa, tötteröt torin rannassa, kahvit kaupungilla ja kreikkalaisen lounaan kavereiden kesken. Edellistä lausetta lukiessa ja vaa`lla huomaan, ettei ainakaan nälkää ole nähty.

Kummityttö ja äitinsä olivat käyneet sirkuksessa ja kehuivat kokemusta. Tartu hetkeen -elämänohjetta noudattaen läksimme suoraan rouvaosaston kokoontumisesta kohti sirkushuveja. Lippuja oli vielä vajaan tunnin päästä alkavaan näytökseen, joten hankimme peltosen kanssa hattarat käteen ja kiertelimme sirkuskylässä. Bajamajat ja eläimet haisivat, taustalla soi posetiivi ja kauempana kumisi ukkonen, tunnelma oli sähköinen ja hilpeän odottava. Eikö kolmekymmentäseitsemän vuotta ole ihan sopiva ikä käydä eka kertaa elämässä sirkuksessa?

Olimme aivan myytyjä sirkustaiteelle aina ensimmäisestä viimeiseen numeroon asti. Kädet kuumottivat taputtamisesta jo ensimmäisen vartin jälkeen, ja vatsalihakset saivat naurujumppaa. Ja vaikka eläinihmiset ovat kovasti huolissaan suurista eläimistä sirkuksessa, olivat näkemämme pikkuhepat ehdottomasti illan veikeimmät esiintyjät. Hieno elämys kaikkiaan, ja tähtien asemesta arvioin kokemusta kahden kriteerin avulla. 1. Neljävuotias jaksoi koko 2t 15min istua paikallaan (haltioituneena) eikä kysynyt kertaakaan kotiin lähdöstä, ja 2. äidin mielessä ei käynyt esityksen aikana kertaakaan mielessä syöpä, puuttuva rinta tai edes kohtsillään loppuva loma.

Trapetsitaiteilua seuratessamme peltonen tyytyi huokailemaan moneen otteeseen, että "tuota mää en kyllä osaa tehä.. osaatko sää äiti?". Totesin, etten valitettavasti osaa kiikkua sirkuksen katon rajassa yhden käden varassa ja lennättää siitä itseäni kaverin olkapäille. Seuraavan huiman keinutempun jälkeen peltonen huokasi jälleen, että "en kyllä osaa tehä tuotaakaan..". Lausetta seurasi pieni tauko, jonka jälkeen tuli ponnekas ja merkityksekäs "vielä".

Seuraavien päivien aikana lienee tarpeen pitää tyttöä hieman tarkemmin silmällä kotipihallakin, sillä pihasta löytyy isän nikkaroimat lastenkiikut. Nelivuotias kun mielestään osaa kaiken... Mikä sinällään on ihan kadehdittavaa, mutta aiheuttaa suojelusenkeleille kovasti ylitöitä:)

3 kommenttia:

Nina kirjoitti...

itsekkin koin elämäni ensimmäisen sirkushetken vasta tänne pohjosemmaksi muutettuani.Ihan vaikuttava juttu ja meilläkin mukelot tykkäsivät. Näin virtuaalisesti Peltosen elämään tutustuneena, yhdyn kyllä samoihin tuntemuksiin..ehdottomasti tarkemman silmälläpidon alaiseksi;) Mutta on tossa lapsenmaailman ajatuksenjuoksussa jotain aivan ihanaakin..se,että pystyy kaikkeen ja oppii kaiken ja osaa kaiken:) ihanaa tuo kaikkivoipaisuuden tunne juuri tuossa iässä.
Itse vietän täällä vapaaviikonloppua jonka päätän maanantaina Oys keikkaan..kuuntelemaan virallisesti tutkimustulokset ekalta kontrollikäynniltä. Ihmettelen edelleen miten vähän ko asiat on päässä vaivanneet..entinen minäni ei kyllä olisi tätä epätietoisuutta sietänyt mitenkään tätä aikaa, kolmea viikkoa;)

Mukavia viimeisiä lomahetkiä, saattaa ehkä tulla vielä pientä rimakauhua, mutta uskoisin sinun hyvin työarkeesi puhjahtavan:)

PiKo kirjoitti...

oo tsemppistä pienen trapetsirinsessan kanssa. Pikavalintaan se 112 tai 10023 - taitaapi olla niin että lasten kanssa nuo on jo selkärangassa :D
Verkku on vasta 1/2 vuotias ja olen nyt jo kuluttanut terveysenuvonnan numeroa aika kiitettävsti!

Mukava kuulla että sirkuksessa oli niin ihanaa!

Aurinkoisia loppukesän päiviä ja mahtavaa vointia!

tiina kirjoitti...

Ninalle toivon hyviä uutisia!!

Piukun listaan lisäisi vielä sen myrkytyskeskuksen 4711 (liekö vielä tuo hajuvesinummero). Se tuli viimeksi tänään mieleen, kun peltonen kertoi syöneensä kyläreissullamme puolukoita. Siis puolukoita elokuun toisena päivänä.. millä kasvillisuusvyöhykkeellä kannus sijaitseekaan?

Hetken mietittyäni päättelin neitosten käyneen viinimarjapensaalla tai vadelmia poimimassa. Eikä mitään oireitakaan ole kyllä ilmaantunut illan aikana.