maanantai 17. elokuuta 2009

kolme toivomusta

Kansansadussa ihmispolo saa haltijalta kolme toivomusta, jotka tämä lupaa toteuttaa. Sadusta on monia versioita, mutta tarinan juoni on sama. Ihminen toivoo hölmöjä asioita ajattelematta niiden seurauksia, haltija toteuttaa toiveet, mutta kohta jo tämä ajattelematon ihmisraasu toivoo, että asiat olisivat kuten ennenkin. Tässä lienee kansansadun opetus: onni syntyy sellaisten asioiden arvostamisesta, mitä meillä jo on.

Itsekin on tullut vuosien varrella toivottua yhtä sun toista, mammonaa ja muuta maallista hyvää. Eikä oma kaukonäkö ole ollut sen terävämpi kuin kansansatujen raukoilla ihmisillä. Äkkiseltään tulee mieleen kolme toivomusta, jotka olisi ollut syytä muotoilla vähän tarkemmin..

1. Juoksuharrastusta aloittaessani etsin tukevia urheiluliivejä. Rinnanympärys ja kuppikoko eivät oikein kohtaa tässä varressa, ja kunnollisten liivien löytäminen oli hankalaa. Ajattelin, että juokseminen on pienirintaisten puuhaa, ja kyllä se vaan olisi helpotus, jos rinnat olisi puolta pienemmät. Selittämättäkin on selvää, että toiveeni toteutui turhan toispuoleisesti.

2. Kotialbumimme tällä erää viimeisellä sivulla on joulukuvia..peltosen ensimmäisestä joulusta. Toivoin monestikin, että saisinpa viettää rauhallisia, yksinäisiä kotipäiviä, niin järjestelisin viimeisen neljän vuoden valokuvat kansioihin. Kotipäiviähän viime lukuvuonna riitti, jopa niitä lapsettoman rauhallisia, mutta albumin päivitys ei edennyt sivuakaan. Kuinkahan pitkä sairasloma tarvittaisiin tuohon, sinällään ihan mukavaan projektiin?

3. Jonoissa ja tungoksissa olen useampaankin kertaan huokaissut, etten totisesti halua koskaan tulla keski-ikäiseksi. Tunnen monia ihania ihmisiä, siis suuren suuren joukon, jotka voidaan luokitella kuuluvaksi täti & setäkategoriaan, mutta stokkan juustotiskillä, k-raudan tapettiosastolla, täpötäydessä rantaravintolassa ja kodin anttilan kangasosastolla tungeksii kärsimätön ja muista piittaamaton, nuoruutensa päivät jo ohittanut ihmislauma, joka on mielestään odottanut aivan liian kauan. Vuoro on heidän, ja he haluavat etua, PALVELUA ja VARMASTI TUORETTA.

Kolmannen toiveen sanamuoto kaipaa täsmennystä, sitä pienellä fontilla kirjoitettua osuutta paperin alareunassa. Haluan siis tulla keski-ikäiseksi, ja kovaa kyytiä lähestyn tuota kultaiseksikin kutsuttua ikäkautta. En vain halua tulla kärttyiseksi keski-ikäiseksi tädiksi, joka tietää ja osaa kaiken ja paremmin, ja joka on elämässään tehnyt ja nähnyt, ja jonka siksi pitäisi olla nyt tekemisen ja näkemisen kohteena. Siinäpä haastetta, niin kuin siinäkin, että saa mittariin keski-ikään vaadittavan määrän vuosia.. Vai joko olen 37-vuotiaana keski-iässä? Vaadin vastausta! Heti!

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei, et ole!
Terv. Leena, 40 - enkä minäkään :)
PS. Varo kuitenkin dementiaa, muistahan ilmoittautua ydinvoimalan ihasteluun...

Anonyymi kirjoitti...

Et lähelläkään! Vai on se 37-v. baby leikkimässä keski-ikäistä. Muka. Sanoo myöhäiskeski-ikäinen 60:nen

Leen@ kirjoitti...

Oivaltavasti taas kirjoitat! Jotenkin tunnistan itsenikin noista toivomuksista: minäkin olen samaa ongelmaa miettinyt juoksu- ym.liikuntaharrastuksissa. Nyt ne ole rintaa menettänyt vaan toiveena on: kunpa yleensä pääsisin liikkumaan. Ne valokuvat ei liikahtele täälläkään.
Mitenköhän minusta tuntuu, että tuossa viimeisessä kohdassa kirjoitat aivan selvään eläkeikäisistä? :)
Sinä alle 40v päättelet hädintuskin nuoruuttasi, minä 50 v kun olen varhaisessa keski-iässä...?

Marja-Liisa kirjoitti...

Vai 37v....nuorihan olet vieläkuin mikä huokaa 2 päivän päästä 47v Marja-Liisa.
Kunpa sais sen ajan takaisin. Päivääkään en vaihtaisi pois (tai ehkä nyt muutaman)

Marja-Liisa kirjoitti...

Jaa taisi tulla meikäläiselle vuosivilli minähän tulenkin "vasta46v. Tätä se ikä teettää ei enää muista omaa ikäänsä (mitä noita laskemaan)

Nina kirjoitti...

keski-ikäisyyttähän lienee se, että pohtii sitä mitä on saavuttanut ja miten tähän asti elämänsä elänyt ja tekee siitä sitten tilinpäätöstä?..Niin..tuoa ajatusta vastenhan syöpäpolkua kulkenut ihmispolo kyllä voi sanoa olevansa keski-ikäinen, vaikka vasta parikymppisenä, on se sen verta kova temppu ko asian kokeminen ja läpieläminen. Eli juuri nuo elämän suuret kysymykset, jotka on vain käytävä läpi keski-iässä, ovat hyvin tuttuja syöpäsairaalle tai varmasti kenelle tahansa muulle pitkäaikaissairaalle..Mihinkä minusta enään on ja miten aion loppuelämäni viettää...Eli tässä kohden voisin sanoa omalla kohdallani, että verrattuna muihin ikäisiini ystäviin, jotka viettäneet suht koht normi elämää tavallisine elämänkriiseineen, voin todeta olevani jollain tapaa vanhempi??En viisaampi, mutta jollain tapaa keski-ikäisempi:)

..niin ja ne valokuvat...10kk kotona eikä yhden yhtä kuvaa kansioon...meillä sentäs tytön ristiäiskuvat vimpat kansiossa..ja tytär täyttää 12v marraskuussa:)

tiina kirjoitti...

Kiitos, huojentuneena päätän olevani myöhäinen nuori aikuinen. Tai sitten vain ihan sopivan ikäinen.

Yksi hyvä puoli tässä sairastamisessa tulee jälleen mieleen. Vanheneminen ei harmita pätkääkään! Myöskään rypyt eivät rasita (sitten kun niitä joskus tulee..eihän toki vielä).

Viisautta oli ninankin sanoissa, että joskus sitä tosiaan tuntee itsensä vähän vanhemmaksi. Viime vuonnakin MUISTELIN monesti asioita, kelasin läpi elettyä. Siis sellaista puuhaa, mitä vähän vanhempana kuuluisi tehdä. Kai.

tiina kirjoitti...

Ja vielä (vanhalle) partioystävälleni leenalle..
olen lähettänyt ilmopostini suureen jälleennäkemiseen tutun ydinvoimala-maiseman ääreen:) Nyt pohdin, jaksaisko ajaa yhden viikonlopun aikana reippaat tuhat kilometriä vain tyytyiskö junakyytiin.

Anonyymi kirjoitti...

Hei Tiina ja mukavaa koulun alkua!

Minäkin olen miettinyt viime aikoina noita ikäkysymyksiä. Ehkä se ihmisen henkinen ikä on fyysistä oleellisempi. Muistan erään tuttavamme, joka oli 20v mutta henkiselta iältään jo keski-ikäinen.Ja sitten olen tavannut yli 80v joiden kanssa puhellessa unohtaa ikävuodet tyystin.

Itseäni tutkiessa pelkään huomavani merkkejä, jotka vaikuttavat keski-ikäiseltä, elämään kyynistyneeltä, arkeen väsyneeltä naiselta. Yritän taistella näitä oireita vastaan. haluaisin ottaa elämän jokaisen päivän uutena lahjana ja mahdollisuutena. Ja olla hukkumatta arjen haasteisiin ja vaatimuksiin. unohtaa vaatimukset ja heittäytyä elämän virran vietäväksi. Kumpa se olisin noin helppoa! Mutta siihen suuntaan voi itseään rohkaista!

Kauniita syyspäiviä Tupokseen toivotelle!

T. Maikki