maanantai 3. tammikuuta 2011

gastrologiasta gastronomiaan, astrologiaa unohtamatta

Jo vetäessäni saapikkaita jalkaani tänään aamutuimaan, alkoi ylävatsalla tuntua pientä kuvotusta. Edellisiltana ja aamuna napatuista lääkkeistä, prednisonista ja omepratsolista se tuskin johtui, eikä luonnonjogurttiaamupalanikaan poikennut normaalista, joten sytostaattien aiheuttama pahoinvointi lienee ainakin osittain henkistä. Lääkärin vastaanottoa odotellessa pahoinvointi näytti olleen yleinen olotila sohvalla istujien keskuudessa, vaikuttipa miehenikin aavistuksen kalpoiselta. Ei olisi tarvinnut jännittää, jaanalla oli ihan selkeät kuviot jatkosta, täysin yhtenevät oman suunnitelmani kanssa:)

3.1.2011 Dekursus
Gyn.capkl Tiina potilas

Tulee sytostaattihoitoon sovitusti. Vuonna 2008 operoitu radikaalisti stage IIIc gradus 3 seröösi molemminpuolinen ovario ca. Ennen ovariokarsinooman leikkausta kuukautta aikaisemmin vasemman rinnan duktaalinen karsinooma gradus 3, T2 N0 operoitu. Postoperatiivisesti doketakseli - karboplatiinihoito -hoito, doketakseli valittu lähinnä vastaleikatun rintasyövän vuoksi. BRCA1 -mutaatio todettu. Nyt 9/2010 todettu maksametastaasi (virhe, se oli 8/2010, muuten jaana vaikutti lukeneen paperini kiitettävän hyvin), jonka katsottu olevan ovariolähtöinen (javisst on, tarkistin sen yhdellä kysymyksellä syksyllä, hormonipositiivisuus viittaa minun kohdalla munasarjasyöpään). Aloitettu paklitakseli - karboplatiinihoidot. Neljännen hoidon jälkeen (oli kyllä kolmannen, mutta mitäs tuosta) tehty vatsan ultraääni, jossa todettu aiemman tuumorimuutoksen seudussa 2 vierekkäistä pesäkettä. Jatkettu entisellä sytostaattikombinaatiolla vielä 2 kertaa.

Nyt 30.12 tehty vastearviona vatsan ultraääni, jossa yksittäinen metastaasipesäke maksassa kooltaan 0,8X1,4 cm (itse muutos oli pienempi, selvästi alle senttinen, mutta radiologi päätti laittaa kokoarvioonsa epätasaiset reunan rippeet mukaan) eli pienentynyt edelliseen tutkimukseen verrattuna. Ca 12-5 matala 8 (ollut yhtä viitosen poikkeusta lukuun ottamatta hoitojen ajan tuo 8). Lisäksi potilaalla tehty peräsuolesta tulleen (runsaan) verisen vuodon (ja kipujen) vuoksi colonoskopia, jossa normaali löydös. Nyt ei enää vuotoa näyttäytynyt (ja kivutkin on selitetty leikkausalueen kiinnikkeillä). Colonoskopiatutkimus ollut teknisesti erittäin vaativa.

Koska tässä ei puhuta mitään paksusuolen tähystyksen vaativuudesta potilaalle, muistelen hetken tuota uudenvuoden aaton aamua. Siinä vaiheessa, kun aika-arvion mukaan olisi tutkimuksen pitänyt loppua ja opettajan mielessä kilisi jo välituntikello, tunnustivat lääkäri ja hoitaja olevansa tähystimen kanssa vasta per(ha)nan mutkassa. Siellä se tähystimen valo loisti, tulimerenä kiehuvan vatsani lävitse, eikä auttanut kuin jatkaa epäjumalien nimien lausumista ja ajoittaista ulinaa, jota viimeksi on suustani kuultu kätilön läsnäollessa. Sillä kyllähän rouva jaksaa, jaksaa, vaikka alennuin jo anelemaan tutkimuksen päättämistäkin, siitä kun ei näyttänyt tulevan palkinnoksi sitä lasta, eikä kyllä pas..aan, vaikka niillä suunnilla oltiin. Viimein kuitenkin anatominen poikkeavuuteni ja ahtaat mutkat oli selätetty, ja toinen 40 minuuttinen sujui huomattavasti helpommin, vain epämukavan normaalisti. Palkinnoksi sain kuitenkin puhtaat paperit, mikä oli huojentavaa. Sitä lasta en kaivannutkaan, enää tällä erää:)

Mutta taas decursukseen:
Konsultoitiin päve-lääkäriä jatkoista. Saa tänään kuudennen paklitakseli - karboplatiinihoidon, tämä kombinaatio jo valmiiksi tilattu. Päve-lääkärin ohjeen mukaan tämän jälkeen vielä 3 hoitoa, jolloin nykyiseen hoitoon kombinoidaan myös avastin. Avastin siksi, että entisellä kombinaatiolla hitaahko vaste (kyllähän vaste ja vauhtikin on ihan tyydyttävä, mutta täytyy kait tuossa virallisessa paperissa olla jokin sana kalliin lääkkeen puolesta). Kolmen hoidon jälkeen ultraääni. (Jatko onkin sitten tähtitiedettä).

Jaana-erikoislääkäri

Näitä tuloksia kävimme juhlimassa jo uuden vuoden aattona, kunhan olin toipunut aamuretkestäni gastrologian osastolle. Koska tällä diagnoosilla eletään carpe diem -elämää, ja haetaan once in a lifetime-kokemuksia, suuntasimme kaupungin parhaaksi valittuun ravintolaan, viis tilin saldosta tai muusta maallisesta. Vaikka juuri tällä hetkellä imeskelen vuoroin mynthoneita ja salmiakkipastilleja, eikä mieleni tee mitään perjantain palkintoherkuista, voinen kuitenkin kirjoittaa teille tuon gastronomisen elämyksen ilman suurempia kuvotuksen tunteita. Ihan vain saadakseni teille tammikuun paastoajille veden kielelle. Vegevalinnat jätettiin suosiolla väliin, kun tarjolla oli totista gastronomian juhlaa, joka kylläkin luonnollisesti vaihtui gastrologian juhlaksi.

Menu Dining
Uusi vuosi 2011

keittiön yllätys:
veripalttujäätelöä
hanhenmaksaa creme brulé
omenaa balsamicokastikkeessa
***
Kuohuviinillä kuohkeutettua
hernesosekeittoa ja porsaankylkeä
***
Poron ulkofileetä, tummaa
puolukkakastiketta ja
katajanmarjamaustettua perunakakkua
***
Pala juustoa ja viikunaa
***
Omenaa, päärynäsorbettia ja
ananasvaahtoa
***
Juomat:
alkuun Gosset Brut Excellence AC Champagne
pääruualla La Montesa Crianza
jonka jälkeen emäntä siirtyi jääveteen, mutta
tarjolla olisi ollut vielä
Dow´s LAte Bottled Vintage Port
sekä
Moscato d´asti, Italia

22 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pekka ope ihmettelee tuota veripalttu- eli rössyjäätelöä.Voiko sitä ihiminen syyä?

Anonyymi kirjoitti...

Jaa, on se sana hallussa. Kiitos taas kerran ja mielenkiintoista uutta vuotta t. taina

Anonyymi kirjoitti...

On ollut taas Tiina Potilaan kynä terävänä, eikä sitä edes tikkaripäivä tylsytä. Vähän samaa ihmettelen kuin Pekka ope tuossa ylempänä.

Että kolme satsia on vielä edessä? Olisi se vaste kyllä saanut olla nopeampikin, mutta tähän lienee tyydyttävä. - Siitä huolimatta, hyvää loppuvuotta! Se on kohta taas joulu. Ollaankin ajoissa pikkujoulun kanssa!

Tee ‎| teehki@gmail.com kirjoitti...

Sana on Tiinalla hallussa ja upeita kuviakin olet laittanut. Voisi jäädä tuo veripalttujäätelö syömättä..

Tehokkaita tikkareita sulle!

Kiara kirjoitti...

Dadaa, hienoa! Kirjoitusta oli taas niin hykerryttävä lukea.

Veripalttujäätelöön takerrun minäkin ;)

Anonyymi kirjoitti...

Uuden vuoden menuu näyttää olleen varsin monipuolinen, taitaa tuo jäätelö-termi vähän hämätä lukijakuntaa, onhan hanhenmaksakin creme brulée muodossa. Eipähän tule jokapäivä vastaan.
COlonoskopiat on välillä mielenkiintoisia, eivät ole kaikille kovin helppoja, olo on kuin ilmapallolla tutkimuksen jälkeen. Mutta mikäs tässä itellä kun on lyhytsuolinen, lyhempi matka, lyhempi tutkimus.
Jatketaanpa näitä läiskän torjuntahommia, sinulla enempi hävityshommia, Avastin ilmeisen tehokas kombinoituna muihin sytoihin. t. pete

Sanna kirjoitti...

Voi nam. Hieno menu ja oikeastaan siitä jäi tuo jälkiruokaviini parhaiten mieleen. Moscato d´ Asti, ihan huippua, jos sattuu olemaan sitä Astia mitä minä kuvittelen... Jäätelöä ja creme bruleeta alkuruuassa... mähän sanoin, että ravintolaväki on kovia leikkimään ruokien nimillä :D :D
On sulla taasen tarinat, tuohon tähystykseen tuon tarinan jälkeen en kyllä menisi. Oih ja auh! Ikävää! Uutiset sentään loistavia :D

Anitta kirjoitti...

Huh huh, mikä kertomus taas. Onneksi söin jo iltapalan.
Tuon menyy aloittaisin sieltä loppupäästä. Moscato d' Asti kuullostaa hyvältä. Bryleet ja maksat jätän suosiolla muille.
Gastronomian jälkeen astrologiaa: näkyvissä selkenevää ja pieneneviä pilkkuja, jotka ajan kanssa häviävät avaruuden sumuun.

Tänään oli kevättä ilmassa. Varpusia suuri joukko sirkutti puiston pikkupuissa kuin viimeistä päivää.

Kitsune kirjoitti...

Itsekin huomasin viime keväänä tuon että sytokuvotus alkoi jo ennen hoitoa. Ja vielä pitkän aikaa hoitojen päätyttyäkin pelkkä epirubisiinin värin ajatteleminen nosti palan kurkkuun. Henkistä laatua siis.

Auts, kuulostipas tuo tähystys vielä tavallistakin ikävämmältä. Itse en muista että se olisi kivuliasta ollut, vaikka muuten ikävää olikin.

Kolme hoitoa siis vielä plakkarissa, mutta parempi kai onkin listiä syöpäläistä vaikka vähän ylimääräistäkin. Pysyisipä sitten kanssa nitistettynä!

Veripalttujäätelö ei kuulosta kamalan houkuttelevalta mutta muuten tuo menu kyllä kelpaisi. :) Minäpä en tosin olekaan mitään lupauksia antanut uudelle vuodelle askeesista tai muustakaan - mielestäni sain harjoittaa sitä lajia ihan riittämiin menneen vuoden puolella. ;)

Tsemppiä tikkaripäiviin!

tiina kirjoitti...

Veripalttujädeen vaaditaan pohjoista mielenlaatua, oli se sen verran ihtensä makuista:) Hauska idea keittiöltä tuo jälkiruokainen alkupala. Kokonaisuuskin oli hyvin suunniteltu ja tasapainoinen. Jälkkäriviini pitää vielä kokeilla, pää ei vaan tapaa kestää paria lasia enempää kerralla, mulla on hyvä krapulasuodatin.

Colonoskopialla ei ollut tarkoitus pelotella, ei kuulema tapaa olla niin hankala ja kivulias, näin on moni läheinen todistanut. Kokenut syöpähoitaja sanoi, että elä sinä maalaa heti niitä pahimpia kuvia, kuulostaa ihan siltä kuin kiinnikkeet olisivat ruvenneet kasvamaan tuonne räävityimmälle leikkausalueelle. Ne saattavat olla kivuliaitakin, muutoinkin joskus ja erityisesti tuollaisessa toimenpiteessä.

Tee: tuo viimeisin kuva on miehenpuolen näppäämä, mummilan mäeltä rantaa kohti. On valotusajat kohdillaan ja apparaattikin omaa kamerakännyäni huomattavasti laadukkaampi. Ja onhan sitä eroa kuvaajassa ja kuvaajassakin:)

Kolome satsia vielä, avastinin kera -josta olen myös lukenut että teho parhain sytoihin yhdistettynä- ja jos sitten koittaisi se tautivapaa, kuten täällä eräs astrologi niin kauniisti ennusti.

Kiitos teille kaikille, rakkaat matkatoverit! Kynä on terässä, joskus vaan vähän laiska.

Ja ne pikkujoulut, ihanaa, kun tammikuussakin on mitä odottaa!

Tilu kirjoitti...

Eikö tuota tähystystä saanut tehtyä kevyessä nukutuksessa? Olisi varmastikin paljon siedettävämpää. Ilman tuon tähystyksen kurjuutta, eikös epikriisi ollut oikein hyvää enteilevä.
Huomenna onkin kuusenheitto päivä.

betty kirjoitti...

Samaa pohdin kuin Tilu, että eikö mitään huumeita voida antaa noin ikävässä tutkimuksessa ? Olet sinä kestävää tekoa, kun et enemmän siitäkään rutise.

Tehokkaita hoitoja ! See you !

tiina kirjoitti...

Täytynee kysyä jotain humausta tai huumausta, jos päättävät noinkin sisäisiä tutkimuksia vielä tehdä.. Tosin tähystyslääkäri oli kirjoittanut, että mahd. seuraavalla kerralla riittäisi vain osatähystys, ei siis tarviis mennä läpi kaikkein ahtaimpien onkaloiden. Eri asia sitten on, rupeavatko nuo kiinnikkeet kasvamaan liikaa ja mitä nille sitten pitää tehdä. Vaan enpäs jaksa vielä murehtia.

Täällä olo alkaa kohentua. Eka päivä sytojen jälkeen tuntuu menevät sairaalassa saatujen lääkkeiden voimin, mutta toka päivä ottaa enempi voimille ja vatsalle. Kolmas päivä on jo kirkkaampi! Aurinkokin heräilee:)

Kuusi kannettiin tässä koiraperheessä pihalle jouluaattona klo 11, ihan vaan joulurauhan turvaamiseksi:) Kuiva kuusi+innokas piski -yhdistelmä tuotti valtavan määrän vihreää piikkimattoa ympäri taloa, ja vintiltä kannettiin hätävaraksi lasten muovinen pikkukuusi. Ihan hyvin toimi, aito kimmeltää tuossa keittiön ikkunan alla vielä kaikissa koristeissaan.

Mutta eipäs kiirehditä, satakunnassa meillä vasta nuutti vei kuusen! Vielä ehtii nauttia joulun tunnelmista -hiukka herkuistakin, eikös se ollut vasta maanantaina kun me ppp:läiset palataan ruotuun?

LAiskaa loppiaista!

Anonyymi kirjoitti...

Hitaasti käynnistyy "ppp-ruotu", paria siihen jo palannutta lukuunottamatta. Aamulla kokeilin vaakaa salaa, että uskaltaako ottaa julkiset luvut sunnuntaina; että voi aikuinen ihminen olla vielä höhlä!
Teillä vietiin kuusi ulos jo ennenkuin meillä oli kannettu edes sisään. Johan tuommoisessa pukkikin sekoaa. Toiko se lahjat ulkokuusen alle vai ihan sisälle asti?
Hyvää vapaapäivä-loppiaista! Nuutti se vasta joulun pois viepi, joillakin kuusenkin - tai sen mitä näistä nykykuusista on sitten enää jäljellä.

Tee ‎| teehki@gmail.com kirjoitti...

Kiva, että siellä olo alkaa jo kohentua :) PPP - mikä se on..?! ;)

Tee kirjoitti...

Ai tää PPP..?

http://www.iltalehti.fi/jaakiekko/2011010612962714_jk.shtml

Anonyymi kirjoitti...

Just, joo, Tee. Se.

Anonyymi kirjoitti...

karvalakkireissulta hot balsamoituna riikasta palattu. vaikeroin ja nyyhkin tutkimussessiotasi.huh. ja silti rouva jaksaa, jaksaa... nyt joulu pakettiin ja kevättä kohti.tapaamisiin !!
t.s

tiina kirjoitti...

hih teitä ppp:läiset ja yksi balsamituristi!

Meidän joulupukki oli taas yliveto. Kenen luona pukki lausuu runoja ja jaarittelee kylän kuulumisia? Sillä tutulla laskentakaavalla lahjojenjakokierrokseen maapallon ympäri menisi muutama vuosi..

Ja vielä tuo kuusi tuossa nököttää, vaikka peltsi sanoo että se on ruma kun samoilla oksilla on paljon koristeita. Ihan sisun syytä, se kun käy tilaisuuden tullen aina nyysimässä alaoksilta kaiken..

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä, että tähystys on jo historiaa eikä mitään löytynyt. Onnittelut kaikista hyvistä tutkimustuloksista, jiihaa ; ) Uuden Vuoden menuunne oli loistava, kerta kaikkiaan.
Hyvää loppuvuotta !
pirtsikka

Anonyymi kirjoitti...

Onnittelut hyvistä uutisista ja hyvää uutta vuotta Tiinalle ja koko poppoolle!!

Huomenna sitten töihin. Ja soutamaan kaleerilaivan kannen alle ;) Kaffella opettajien taukotuvassa nähdään?

t. Arska männyn alta

Mipe kirjoitti...

Sain colonoskopiaan humautuksen ja gastroskopiaan liian vähäisen iv-lääkityksen.

Piti sanomani Tiina, että kiitos taas nauruista ja itkuista. Sinä se osaat. Ja lueppa blogistani (20.1.) uutinen, että pakko sitä on parantua kun on koulutuksen saanut.