keskiviikko 12. tammikuuta 2011

hernekeittoa, pannukakkua ja tiukkoja kysymyksiä

Yritin lanseerata selkäviikkojen käsitettä perheessämme. Että juhla on taas kivempaa kun välillä kärvistelee arkea, tyhjentää pakastinta keittokattilaan ja kaivelee kaapinperältä näkkäripaketin jämät iltapalaksi, eikä osta karkkia, edes suklaata, edes lauantaina. Yleisö oli vähän vaisua. Isommat valittivat, että koulukeittolassa on ainaiset selkäviikot, eikä köyhäily ole oikeasti kivaa, ja heillä on kyllä tilillä rahaa, ei tarvitse säästää. Peltonen ei suostunut edes karkkilakkoon, ja päivälliseksi porisevaa hernekeittoakin hän vierasti. "Äiti, mää kyllä söisin mielummin vuohenjuustotomaattikeittoa". Pahuksen kulinaristit.

Pidin kuitenkin pääni, sillä yritän pitää myös linjani -niin fyysiset kuin kasvatuksellisetkin. Hernekeitto, makkarakeitto, seisoppa, välillä tarjousbroileria tai -jauhelihaa arkisen kekseliäästi, ja säästäväisesti. Ennakkomarkkinoinnista ja vastalauseyrityksistä huolimatta ruoka uppoaa ja maistuu, niin kuin hernekeitto viime sunnuntaina, ja maanantaina ja..

- Ihan hyvää tää on, mutta perjantaina on koulussa hernekeittoa että älä sillon tee, tyytyy esikoinen kommentoimaan.
- Ei oo hyvää, toteaa peltonen, ja kyselee, onko hänenkin "koulussa" perjantaina hernekeittoa. On on.
- Onko pakko syödä lautanen tyhjäksi? jatkaa neiti vielä, vaikka tietää vastauksen.
- Totta kai.

Keskustelun aihe vaihtuu moneen kertaan lennosta syönnin aikana, mutta ruokaan palataan samalla kun vaihdetaan keittolautaset pienempiin jälkiruokaa varten.
- Muumeilla on aina pannukakkua, sää olet äiti kuin muumimamma, ilmoittaa peltonen, ja äidille tulee ihan muumimamma-olo, hykerryttävä onnellisuusaalto, joka ei ole kuuma laisinkaan. - Mutta tee ens kerralla vaan pannukakkua, ei ollenkaan hernekeittoa.
- Muumeilla on kaikki paremmin, sutkauttaa tähän neitonen, ja jatkaa, että kouluun on tullut uusia ompelukoneita. Että nyt ei tartte käyttää käsityötuntia koneen korjaukseen tai toimivan koneen odotteluun, vaan voi tehdä koko tunnin käsitöitä.
- Teenkö määkin sitten käsitöitä koulussa? utelee taas peltonen.
- Kyllä vaan, kolmannella luokalla ruvetaan käyttämään ompelukonetta, valaisen tulevaa, ja viisivuotias näyttää onnelliselta. Hänkin pääsee kouluun, tulee isoksi niin kuin sisko ja sen veli, ja saa tehdä isojen tärkeitä asioita.

Sitten, aivan ilman ennakkovaroitusta tulee taas tiukka kysymys. Ihan kuiskaamalla, niin kuin kaikki tärkeimmät asiat.
-Äiti, oletko sää mun äiti sitten vielä kun mää menen kouluun?

Siihen ei ole kuin yksi oikea vastaus. Totta kai.
Eikä pannari edes yskittänyt kulkiessaan muumimamman suusta kohti muumilaaksoa.

16 kommenttia:

Nina kirjoitti...

vaikea oikeastaan kirjoittaa tähän tällä kertaa miltä tuntuu. Tuo peltosen kysymys ja sinun vastauksesi ja ajatelmasi asian ympärille laittaa hiljaiseksi. Niin..ei ole muuta vatausta. Sen tähden ja sen voimalla, tsemppiä taistelussa ja kaikki voimavirta kevätloman saavuttamiseen.

Niin...ja arkiruoka tökkii tässäkin perheessä jossa liian hienolle on taidettu oppia..tosin ei minun keittiövuorojeni aikana vaan isännän;) pannareissa ja vohveleissa olen sentäs hyvä;)ja todella...karkkitaukoa olis tosissaan täälläkin tarpeen pitää....

olga kirjoitti...

Ootsä vielä sitten mun äiti...
kyllä osui sydämeen ja lujaa. Minulta pääsi itku tässä koneella.

Meidän neiti ei oikein ole hernekeittofaneja. Kaappien ja pakkasen penkominen tuottaa tulosta. Tein eilen nuudeleista, pakastevihanneksista, tomaattimurskasta ja mausteisista lihapullapaloista sakeaa keittoa. Oli oikein hyvää ja maistui koululaiselle hyvin.

Anonyymi kirjoitti...

Luotetaan ja toivotaan, että näet vielä Peltosen monet koulun alut! Ja äiti on aina äiti!Sitä ei voi muuksi muuttaa!
Kiitos muuten siitä burana-kuuri ohjeesta. Tuntui auttavan!

T. Maikki, tankit täynnä pikkumiehen heräämistä odotellen

Anitta kirjoitti...

Minusta kyllä hernekeitto menee vuohenjuustotomaattikeiton edelle, mutta jos se kelpaisi lapsille paremmin, niin mikäs siinä Uutta perinnettä vaan kehiin.
Ihanat äiti-lapsi keskustelut teillä.

Anonyymi kirjoitti...

Hernesoppa on hyvää, sipulilla, meiramilla, pippureilla, piparjuurella ja sinapilla maustettuna. Taisit unohtaa taas piparjuuren, vaikka vuosi sitten siitä jo kirjoitin!

Tiukka kysymys lapselta, kyllä äiti on äiti aina. Miten kauan lähdöissä mukana, sitä ei onneksi tiedä kukaan. Monissa vielä, sitä toivotaan ja siihen uskotaan. Joten - ei se hernesoppa sitten niin pahaa ollutkaan.

Anonyymi kirjoitti...

...oikein-merkki ja tarra kaupan päälle Tiina-äidille hienosta vastauksesta!!!!!!

Äiti on aina äiti. Tietenkin!! Vaikka voissa paistais. Ja jos joskus äiti on pois, sen paikkaa ei täytä kukaan.

Sinulla on sisua ja tahtoa nähdä vielä monet koulunaloitukset. Sen olemme huomanneet. Ja aiomme myös kokea ne yhdessä.

Kiitos tuulahduksesta kaffihuoneessa. Juttelu piristi ja antoi potkua tulevaan <3

Tsemppiä keittopäiviin. Älä unohda rössypottuja...

kk

Kiara kirjoitti...

Äiti on aina äiti. Aivan.

Meidän lapsille keitot eivät oikein maistu. Olen kuitenkin ajatellut lanseerata myös keittoviikot pikkuhiljaa tässä, kunhan elämä rauhoittuu. Edullisat ja maukasta syötävää. Kaikille meille :)

Tee ‎| teehki@gmail.com kirjoitti...

"Tiukka kysymys lapselta, kyllä äiti on äiti aina. Miten kauan lähdöissä mukana, sitä ei onneksi tiedä kukaan. Monissa vielä, sitä toivotaan ja siihen uskotaan." - Tähän täytyy yhtyä. Ja ne tiukat kysymykset tulee aina yllättäen..

Anonyymi kirjoitti...

ÄITI ON AINA ÄITI !!! Niin se vaan on, eikä muuksi muutu. Ihania lapsia sulla ja niin mukavaa arkista perhe-elämää, syödään yhdessä ja jutellaan niitä näitä. Ja onhan se hyvänen aika luksusta saada jälkkäriä arkiviikolla. Hienosti Tiina-äiti jaksaa kokkailla. Hyvä, että olet kunnossa ja fiiliksillä ! KAIKKEA HYVÄÄ etelän lumisilta keleiltä. Meillä on vissiin enemmän lunta täällä Turun puoles ku teillä siellä ? Mikäs semmonen burana-kuuri on ? Tahtoo tietää, kun perheessä yskitään ja niistetään ... voi tätä ..
pirtsikka

Emmi kirjoitti...

:). Uudet ompelukoneet on tainnut olla sekä opejen, että oppilaiden toivomuslistalla jo tovin.. Ehkä tänä keväänä oppilaat ehtivät saada useamman kuin yhden ompeluksen valmiiksi? :D Ihan himpun verran hymyillen muistelen viime kevättä...

Mutta se tärkein kuitenkin, ihanasti osasit Peltoselle vastata, kakistelematta. Kovasti on täällä eletty mukana, blogia luettu,ajatuksin tuettu ja toivottu parasta. Päivä vain ja hetki kerrallansa..

t. Emmi the kotiäiti, joka sai joulupukilta ompelukoneen ja on siitä vähintään yhtä onnellinen kuin koulun uusista koneista. :D (kait se oli jotain hyvitystä mieheltä, kun kuluneen vuoden aikana on taloon ilmestynyt, moottorisaha, naulapyssy, porakone, ja en edes tiedä mitä muuta....) :)

Anonyymi kirjoitti...

Olet sinä. Sinä olet.
t.s

Anonyymi kirjoitti...

Tottakai. Voi, tottakai.

Peltonen voi haaveilla koulusta ja ihanista tulevista ompeluista vailla huolta. Äiti ei jätä.

Halaukset teidän keittopoppoolle täältä koko sakilta!

rt Leena

Niina kirjoitti...

Oi että, hetkeksi sumentui teksti kyynelverhon taakse. Mutta näin on: totta kai!

Itse tein alkuviikolla minestronekeittoa oikein ohjeen mukaan ja maukasta tuli. Hurjan terveellistäkin kaikkine kasviksineen, mutta pojat nirsoilivat, 1 v söi vähän, 3 v ei juuri lainkaan. Seuraavana päivän soseutin salaa osan keitosta pienellä liemimäärällä ja kerroin sen olevan purkkiruokaa. Johan meidän Piltti-herrat innostuivat popsimaan lautasen jos toisenkin!

tiina kirjoitti...

Helou uusista maisemista ihanaiset ystäväni!

Jos tästä äitistä on yhtään itsestä kiinni, niin lähdöissä ollaan mukana, aina armeijaa myöten. Tiukka kysymys tuli kyllä aivan puskasta, meillä ei noin arkipuheissa juuri syöpä pyöri. Ehkä tämäkin ajatuksenjuoksu oli niitä hiekkalaatikkojuttuja -kaikkea kun ei enää voi kontrolloida lasten elämässä.

Olo on taas mainio, ja muumimamma on pakannut laukkunsa ja ottanut nuorimman matkaansa:) NAutitaan vielä sairasloman rippeistä ja reissuelämästä täällä villilässä. Täällä nimittäin on suloisia serkkuja yksi enemmän kuin viimeksi, palataan asiaan kuvien kera...

Ja sopat on hyviä, ruokalistaltani olin unohtanut linssikeiton, onneksi sitä saatiin tänään siskon keittämänä.

Keveää tammikuuta!

ja se burana-kuuri: se oli kohtutulehdusta ennalta ehkäiseväksi tarkoitettu:)

Kitsune kirjoitti...

Hernekeittoa voisikin tehdä - silakkalaatikkoa jo syötiin. Rokka ei muuten ole myöskään meidän pojan suosikkiruokia.

Noihin tiukkoihin kysymyksiin on itsekin välillä pitänyt vastata, ja kyllä ne aina vähän nielaisuttavat. Mutta niin kuin jo moneen kertaan todettu, äiti on ja pysyy äitinä. Kaunis kirja lapselle luettavaksi on muuten Debi Gliorin Kulta pieni, jos sen kykenee pillittämättä tekemään. Itse en ole pystynyt, on pakko aina hypätä yhden sivun yli.

Onpa kivaa nähdä huomenna!

Anonyymi kirjoitti...

Debi Gliorin Kulta pieni on ollut jo pitkään loppuunmyyty. Itselläni se löytyy hyllystä mutta ystävilleni en ole yrityksistä huolimatta löytämään. Sen suomennos (taisi olla Ilpo Tiihosen) on aivan hurmaava.
L