torstai 14. lokakuuta 2010

väärien piuhojen päässä


Täällä ollaan, koneen ääressä. Ja ei, sairaalamme ei ole siirtynyt nettiaikaan, gynen sytoyksikössä ei edelleenkään ole tietoliikenneyhteyttä potilaille, langatonta tai langallista -siinä huoneessa risteilee vain nestepiuhoja, kirkkaita, sameita ja punaisia. Tänään en niistä päässyt osalliseksi, veriarvot kun olivat komeasti alakanttiset, neutrofiilitkin vain 0,7. Kuten lupasin, en pettynyt suuremmin uutisesta, se kun ei juuri yllättänyt. Terveellä naisen logiikalla varustettuna osasin aavistella, ettei verenkuvani hoitojen myötä juuri kaunistu, päinvastoin. Tästä päivästä tuli siis kotihoitopäivä, pienet aamupäivätirsat ja lehdenlukua, sitten kohoneuletta ja joustinta. Hoitoseuraakin on luvassa tuossa päiväkahviaikaan, kivaa kivaa.

Hoitaja ehdotti puhelimessa hoidon siirtämistä viikolla, mihin vastasin välittömästi parkaisemalla EI. Se nyt vaan ei käy. Hoidon viivästymisestä viis, mutta kun on se reissu. Syysloma + reissu -yhtälö on perheessämme koettu ennenkin haastavaksi järjestää, mutta jossain tulevaisuudenusko-puuskassa sellaista kuitenkin yritimme viime keväänä, jolloin syyslomaviikon kanarian-koneen paikat tulivat myyntiin. Kesä ja syksy on aurinkosäästetty, ja nyt on koko perheen matka etelän lämpöön maksettu, kovasti sinne haluttaisi lähteäkin. Mies on tehnyt selväksi, että tällä kertaa sinne lähden sitten minäkin, jos hekin. Että miten on sairaala... onnistuisiko mitenkään..?

Iltapäivällä "gyn.spkl" vilkkui jälleen puhelimen näytöllä. Nyt oli konsultoitu lääkäreitä aina ylintä myöten, ja suunnitelmat oli selvät. Ulla on mahtava lääkäri, ja kaiken lisäksi varustettu myös sillä kuuluisalla naisen logiikalla. Viesti oli selvä: hoidot pitää saada nyt annettua suunnitellun aikataulun puitteissa, oli reissua tai ei. Arvoja ruvetaan kaunistamaan neupogen-pistoksilla, jotka vauhdittavat valkosolujen tuotantoa. Veriarvot tarkistetaan sitten maanantaina, ja toiveissa on päästä jo tiistaina piuhan jatkeeksi. Jatkossa piikitän vielä 24h hoitojen jälkeen neulastaa, jonka tarkoituksena on kohottaa kunto heti hoidon päätteeksi. Ja minä kun luulin, että näitä kalliita lääkkeitä määrätään vasta sellaisessa tilanteessa, jota en ole edes hirveästi viitsinyt vielä ajatella. Mahtava päätös, ulla, tattista taas!

Vielä ei kannata kuitenkaan nuolaista, jää pian kieli kiinni eikä mitään edes tipahda. Peltonen laskee öitä matkaan, joten minäkin olen kärryillä, että kaksitoista yötä
on vielä nukuttava. Että niiden perästä, jos istun lentokoneessa, uskon reissun toteutuvan. Siihen asti tyydyn vaikka katselemaan kuvia hotellistamme, täällä nettipiuhojen päässä. Olisihan tuonne altaan reunalle ihan kiva päästä, eikös juu?

15 kommenttia:

betty kirjoitti...

Reissuun sun on päästävä, se on vissi ! Neutrofiilit onneks voivat hyppäistä äkkiäkin ylöspäin. Mulle ei luvattu hoitoa arvon ollessa 0,59, halusin käydä tarkistuttamassa seuraavana aamuna - ja se olikin yhdessä yössä noussut 1,39:ään ja sainkin sytot kuten piti.

Neulastat ja Neupogenit vaan peliin ja Tiina matkakuntoon ! Peukkuja neutrofiiliarvoillesi !

Anonyymi kirjoitti...

Hoitosuunnitelma kuulostaa oikein hyvältä ja reissu vielä paremmalta. =) Kyllä tuolla palmun katveessa juu kelpaisi köllötellä. Aamukampaa vaan esille. Mieluisan asian odottelu on vähintään yhtä kivaa kuin se itse asia! Senhän on teillä Peltonen (kuten lapset yleensä) jo fiksusti hiffannutkin.

Syöpälääkärisi kuulostaa todellakin olevan varustettu älyllä ja empatialla, joka jossain kohden tuntuu olevan lekureitten osalta se heikko lenkki..

Siis nokka kohti ensi viikkoa ja sitten etelää!!

Kati

Terhi kirjoitti...

Totisesti, Tiina matkakuntoon! Ja onhan aika moni meistä bloggareistakin niitä pistoksia saanut, joten kyllä ne kuuluvat myös sulle, nih! Tsemppivä!

Nina kirjoitti...

peukut soluille ja reissuun lähdette koko sakilla. Tämä selvä.Tsemppiä ja sinniä tilanteen sietämiseen!Ja kuten Betty sanoi...nopeastikkin solut nousevat:)

Kati kirjoitti...

Tiina! Vahvalla tahdollasi kaikki onnistuu ja koko pesue pääsee lomalle. Hauskaa matkaa!!! Eilen kuulinkin jo tuoreimmat uutiset pyörien päältä, kiitos terveisistä. Ja vielä... Peltsille onnittelut!

tiina kirjoitti...

Kiitän muistutuksesta.. täytyy käydä lähikaupan kautta noutamassa peltonen päiväködista:)

Hyvä kuulla betty että solut voi nousta noinkin reippaasti yhdessä vuorokaudessa.. mulle sanottiin että nyt on turha yrittään niitä tarkistaa torstaina, mutta tämä järjestely passaa enemmän kuin hyvin nyt.

Tässä odottelen kuiteskin vielä, että b-lausuntoni ehtii kelaan, ennen kuin menen ostamaan neupogenin. Odottelulla säästän reippaat 300e, joten maltan aivan hyvin.. Onneksi asiantunteva farmaseutti tiesi kelan viimeiset kepposet ja kehotti pyytämään että josko aivan faksaisivat sairaalasta sen lausunnon eteenpäin:)

rk kirjoitti...

No voihan pettymys tuon hoidon siirron kanssa! Mutta sinäpä käännät senkin voitoksesi ja ihan niinkuin siirtyminen olisi ollut suorastaan toivottavaa!
Joka tapauksessa, tuolla asenteella mikään ei ole niin varmaa kuin se, että 12 yön jälkeen olette matkalla kuvatun uima-altaan äärelle!
Iloista odottelua ja hyvää vointia!

Tilu kirjoitti...

Minäkin sain nauttia noista tyyriistä pistoksista parin viimeisen syton aikaan. Hinta oli tosiaankin pöyristyttävä, mutta omavastuu mukavat 3e. Tehosivat hyvin, mutta aiheuttivat kolotuksia.
Ihana matka teillä tulossa. Meillä on täällä hirmuinen myräkkä, olisipa mukava lillutella varpaita tuon sinisen altaan reunalla.

Zelda kirjoitti...

Kyllä, ehdottomasti tuonne olisi vähintäänkin oikeutettua sinun päästä. Pidän kaikki kuuluisat ulokkeet ojennuksessa, jotta kaikki menee käsikirjoituksen mukaan:)

Anonyymi kirjoitti...

''Ja minä kun luulin, että näitä kalliita lääkkeitä määrätään vasta sellaisessa tilanteessa, jota en ole edes hirveästi viitsinyt vielä ajatella.''

Miulla äiti sai ajoittain, ja saa vieläkin tuota''napapiikkiä''
että saadaan arvoja ylös.

Keinotekoinen nosto, nosto kuitenkin- ja äitillä toiminut loistavasti.
Toimii!!!!

Äitini sairastaa levinnyttää rintasyöpää, ja olen opiskellut vaikka mitä sen tiimoilta.
Mm. kikkoja ruokavalion tiimoilta ja me olemme löytäneet pähkinät :-)

äiti nauraa miun hupsutuksille, ja kokeilee, ja haa- tepsii.

Jossain kaunes+terveys lehdessä nimittäin oli lueteltu pähkinät ja vaikutukset eri veriarvoihin.
Koska äidin hiutaleet nimenomaan laahaavat- me syömme pistaasisellaisia :-)

Iloa ja valoa sinun jokaiseen päivääsi.
Isoa peukkua veriarvoille ja ihanuutta lähestyvään lomaan!!


vintti

Kitsune kirjoitti...

Jahas, pääset sitten piikittämään. Mullahan oli tuo neulasta/neupogen mukana kuvioissa ensimmäisestä sytostaatista asti ja vähän jo ihmettelinkin eikö sitä sinulle anneta kun se hoitojen ajallaan saaminen on kuitenkin tehon kannalta tärkeää.

Kyllä ne neutrofiilit siitä neupogenilla alkaa kaunistua, usko pois! Ja sitten reissuun! (mukavampi sitä paitsi reissatakin kun ei ole vastustuskyky jossain nollan alapuolella)

Anonyymi kirjoitti...

Taistelutervehdys Tiinalle täältä männyn alta ja kiitokset kivasta turinatuokiosta opettajainhuoneessa!

Opettajainhuone on muuten aika juhlallinen sana. Pitäisikö sittenkin puhua duunareitten taukotuvasta?

Kuitenkin ja kaikitenkin. Totta kai sinun pitää reissuun päästä ja ilman muuta koko perhe sinne pääsettekin.

Peukkuja pidän täällä ja toivottelen jo etukäteen mukavaa, aurinkoista ja tulevaa lomaa!!

Anitta kirjoitti...

Kyllä se lomareissu on paikallaan.
Toivottavasti nyt kaikki menee parhainpäin ja saatte nauttia täysillä kauan odotetusta reissusta.

tiina kirjoitti...

Kiitokset peukutuksista ja uskon valamisesta, tuossa jo eilen katselin talon yli lentäviä sinivalkeita siipiä, että sielläpä kohta mekin. Mies tosin on itseänikin lahjakkaampi lohdun keksijä.. hän meinasi ettei tuo hotelli nyt niin kaksiselta näytä, että jos reissu peruuntuu niin samalla rahalla päästäisiin marraskuussa paljon tasokkaampaan paikkaan:) Osa totta: syyslomaksi hinnat hiilataan ylös ja lähtöjä kotikentältä ei montaa ole, tämä oli ainoa hotelli, mistä viisihenkinen perhe sai huoneiston..

Työpaikkakahvit olivat keskiviikkona erityisen mukavat. Olisikohan se ollut pyhien ja pahojen porinatuokio. Tämän päivän kahvitreffit jouduin järkisyistä jättämään väliin, taudit jylläävät ja oma vastustuskyky KUULEMA alentunut.

Noiden valkosolupistosten kanssa tuntuu sairaaloilla olevan eri käytäntöjä.. Viime kerralla en niitä tarvinnut, arvot pysyivät kohdillaan ilmankin, mutta nyt minulle sanottiin, että ne tulisivat mukaan kuvioon vasta viime kädessä. Mutta näin hyvä. Lähden tästä kohta hakemaan ensimmäistä satsia, b-lausunto on saapunut kelaan (ja palkka tilille, jos jotain hämminkiä hinnan suhteen vielä olisi:)

olga kirjoitti...

Aivan mahtava lääkäri, joka ymmärtää hädän. Pistokset vaan kehiin, niin voi mennä minne vain, :)