perjantai 22. lokakuuta 2010

pätkä peltosta perjantain piristykseksiPeltonen on saateltu päiväkotiin, ja äitee yrittää tehdä lähtöä kaupunkiin. Yrittää, vaan kun jumittuu tähän tietokoneen ääreen, hörppii sitruunavissyä ja imeskelee mynthoneita, miettii että ottaisiko pienet tirsat vielä ennen lähtöä vai menisikö kortisonin voimalla. Ei suju tämä lähtö ihan yhtä näppärästi kuin viisivuotiaalta, joka aamupuuron jälkeen puki pihakamppeet päälle ja istui vinnin portaille odottamaan äitiä, joka kuulema hidasteli. Että reippaasti nyt. Aamupiiri alkaisi ihan kohta ja neiti haluaisi kertoa mikä päivä on, reppuun pakattu lelupäivän lelu odotti esittelyä ja sormessa oleva hello kitty -laastarikin pitäisi ehtiä näyttää kaikille.


Elämä viisivuotiaan kanssa on hupaisaa, tosin kovin erilaista kuin nelivuotiaan kanssa. Päiväkoti ja kaverit ovat nyt erityisen pop, ja siksi suomme neidille mahdollisuuden nauttia laadukasta varhaiskasvatusta, hieman osa-aikaistettuna. Kaikkia hoitopäiviä ei ole tullut käytettyä, joten päätimme vähentää niitä pienen säästönkin toivossa, tosin ensimmäinen maksupäätös oli edellistä satasta kalliimpi. Aikamme tutkailimme päätöstä, kunnes hoksasimme, että laskuttajan mukaan meillä oli kaksi identtistä lasta, toinen kokopäivähoidossa ja toinen osa-aikaisesti. Soitin sitten päivähoitotoimistoon tiedoksi, ettei tuo naapurin tarhatyttö oikeasti ole meidän lapsi, vaikka ulkopuolisesta siltä saattaa vaikuttaakin. Ettei se paljon käytetty jääkaappimääritelmä ole aina se validein mittari perhekunnan arvioinnissa. Yhtä nälkäisinä kun osaavat kaapista olla välipalaa vailla:)


Kotipäivät ovat kivoja mutta varsin puuhakkaita, siinä saa äiteekin olla vuoroin isosisko, mummo, lelukaupan asiakas ja päiväkodin täti, samanikäisiä kotihoitolapsia kun kujallamme ei enää ole. Yleensä kotipäivien leikit ovat kuitenkin vuorosanoja myöten tarkkaan suunniteltuja, joten niihin osallistuminen on matalan kynnyksen hommaa, onnistuu tikkaripäivinäkin vaikka sohvan uumenista. Kuvan jumppapiiriin saavuttiin kärryillä, poikia piti vähän komentaa, mutta niin vain kaikki viskarilaiset saivat muodostettua näinkin hienon piirin. Ehkä vähän riettaan, ei tainnut kaikilla olla jumppavaatteet matkassa. Äiteen tehtäväksi jäi tällä kertaa vain kehua kaikkia ja torua henkkaa, tämä kun oli näyttänyt sitä väärää sormea. Sovittiin, että jatkossa näytetään vain peukaloa.Siinä missä nelivuotias luonnonlapsi ihmetteli kaikkea ääneen, eikä ujostellut ketään tai mitään, on viskarilaisella jo itsesensuuria, ainakin ajoittain. Keväällä neiti kävi vielä vessareissuilla poikien kanssa, ja uteli avoimesti tuosta tärkestä, fysiologisesta eroavaisuudesta. "Niin että miten se oikein menee, pitääkö sitä pippeliä puristella vai tuleeko se pissa ihan ittekseen?" Nyt vessanovi jopa laitetaan joskus kiinni, ihan oma-aloitteisesti. Enää ei neiti käy myöskään ovensuussa tarjoilemassa kaikille vieraille kahvia porsliinikupeista.. sillä hän pyytää nämä peremmälle, uuteen kotiinsa, joka syntyi kätevästi vastahankitun parvisängyn alle. Saattaapa kehottaa vierasta kiipeämään vielä ylöskin, kokeilemaan sänkyä.
Että ei tämä kaikki luonnollisuus ole onneksi viisivuotiailta hävinnyt. Kun kaveri tulee oven taakse kysymään "voikkonää alakaa?", vastaa neiti nopeasti juu, mutta jatkaa välittömästi tärkeällä kysymyksellä: Minkä väriset kalsarit sulla on jalassa?


Josko tämä äitee vihdoin tokenisi sinne kaupungille. Mahdollisen väsykohtauksen voittamiseksi olen kirjoittanut kymmenkohtaisen kauppalistan ja sopinut vielä kahvirehvit iltapäiväksi, joten ihimisten ilimoille on lähettävä ja erinomaisen hyvä niin. Se on jo kolmas päivä, ylösnousun aika, ja aurinkokin paistaa, viittä vaille ainakin. Nyt vaan jalkaan ne kalsarit. Reippaasti nyt, hop hop.


Kirpeän pirteää kalsaripäivää kaikille!

19 kommenttia:

Anitta kirjoitti...

Olipas hauska postaus.
Entäs jos mekin yli yläkouluikäiset kysyttäisiin tavattaessa jotta minkäs väriset rintsikat/pikkarit sulla on.
Kyllä vain lapset ovat ällistyttävän välittömiä ja ihania.
Mukavaa perstaita!

Kitsune kirjoitti...

Peltonen kyllä piristää kenen tahansa päivän. :D Jossain määrin tuota muutosta kohti viisivuotiasta on meilläkin jo nähtävissä nyt kun pojan viisivuotissynttäreihin on nelisen kuukautta matkaa - esimerkiksi tuo vessan oven sulkeminen.

Osa-aikainen varhaiskasvatus kuulostaa oivalliselta niin peltsin tärkeiden kaverisuhteiden kuin äidin levon ja mielenvirkistyksenkin (shoppailu & kahvittelu) kannalta.

betty kirjoitti...

Oi että tulee ikävä lapsien varhaisvuosia ! Vielä ei liene vähään aikaan tiedossa seuraavaa polveakaan, mutta kovasti odotan jo. Hmm - mitähän työkaverit täällä tykkäisivät, kun tosiaan kysyisin että minkä väriset pikkarit heillä on jalassa : )

Nina kirjoitti...

piristy kummasti täällä valvontatehtävien äärellä:)...täällä päässä maakuntaa vain tuo kohta 13v myös alkanut olla melko välitön, varsinkin kommenteissaan äitiä kohtaan;)...voi, että kun en mitääääääään ymmärrä:)
..kaipaan kovasti tuota viis vee aikakautta aina välillä...en sillonkaan kovin pop ollu ku iskä on aina ollu se "rinssi", mutta ymmärsin silloin sentäs jotain;)

rk kirjoitti...

Perjantaiterveiset lumisateisesta pääkaupungista! Sataa parhaillaan ja maassakin on jo aavistus valkoista paikoitellen.
Siellä aletaan selvästi toipumaan tikkaripäivistä, kun alkaa jo mieli kaupungille, vaikka kunto ei ihan vielä riittäisi. Hyvä, ehdit kuitenkin palautua ennen lomaa. Mutta hetkinen - eikös loma juuri ole palautumista varten? Joo tiedän, ei TULEVA lomasi TÄTÄ palautumista varten.
Voimia lisää ja hyvää viikonloppua!

Tee ‎| teehki@gmail.com kirjoitti...

Peltsi on ihku ja kiva "uusi koti" neidillä :)

Mahdollisimman hyvää oloa ja viikonloppua sinne!

Ainiin, jokos Kitsu antoi vinkkejä "before she grows boobs"..? Nimittäin luennolla annettiin ymmärtää, että liiallinen rasvakudos on syynä nykyiseen kuukautisten alkamisikään, joka on siis laskenut jo 11-10 vuoden paikkeille. Tyttö siis nälkäkuurille, ettei ne kuukautiset alkaisi liian pian. Ja kun ne sitten kuitenkin joskus alkaa, niin sitten pitää heti hankkiutua raskaaksi ja imettää pitkään ;) Että juuri tällä kuukautisten alkamisen ja ensimmäisen synnytyksen/imetyksen välisellä pituudella olisi suuri merkitys rintasyöpäriskiin rintarauhaskudoksen kehittymisen kautta. Itselläni se todella on siitä pisimmästä päästä.. Kitsu tai joku muu voi korjata jos höpötän omiani...

olga kirjoitti...

Oli ihanaa luvettavaa, tuli mieleen meidän netokainen tuon ikäisenä. Aika menee niin nopeasti, että ei voi ymmärtää, että kohta on teini-ikäinen talossa.

Koko teidän porukalle hyvää lomaa :)

Anonyymi kirjoitti...

lomaaomaa, omaalomaa;
meille kaikille. tästä laskeudutaan, yksi kanarian kuumuuteen - toinen tikkakosken hehkuun.
rutistus, iso ja lämmin, tiina.
t. s, parakin taakseen jättänyt on hän

tiina kirjoitti...

Kiitos ystävät, parakista, päätalosta tahi kauempaa! Lomaa kaikille, kenellä sellainen on tiedossa!

Omakin fiilis alkaa taas palailla, eilinen kaupunkikierros meni hyvin ja tänään jaksaminen vielä parempaa. Perstai meni jo, hih!

Matkakuumettakin varovasti nostetaan, se on kolme sormea enää. Tänään surffailtiin jo hotellin tietoja netistä, vaikuttaa esitteen kuvia ja kuvauksia paljon paremmalta. Paljon en kyllä vaadi, all inclusive ja rauhalliset yöunet riittävät hyvin:)Matkalle mukaan lähtee samanikäistä ja -henkistä seuraa, jipii. Ja kone lienee täynnä muitakin tuttuja, se kun on lähes ainoa aurinkokone täältä syysloman aikana.

Viisivuotiaan kanssa on kivaa, tänään on vaaleanpunaisten hiirikalsarien päivä. Ja äitillä roosa-beessit kukalliset:) Kivaa on kyllä noiden isompienkin kanssa. Olen kyllä etuoikeutetussa asemassa kolmen eri-ikäisen lapsen äitinä. Tämä näin auvoisen lauantaiaamun tuoksinassa, hyvin nukutun yön jälkeen karkkipäivää aloitellessa:)

Karkkipäivää kaikille!

Tee ‎| teehki@gmail.com kirjoitti...

Makoisaa karkkipäivää ja vallan ihanaa lomaa teille :)

Anonyymi kirjoitti...

Jollei tuosta tullut hyvälle tuulelle, niin mistä sitten?
Ja kyllä, on tärkeää tietää- minkä väriset kalsarit on jalssa :-)
Valoa!

vintti

Tilu kirjoitti...

Peltsin touhuista on aina niiiin kiva lukea.
Meillä ulko-ovella kysytään :
"Voiks pojat olla?" Ihan ensimmäisellä kerralla olin ihan äimänä, niin missä olla?,
Kun itse aikoinani hain kavereita leikkimään, kysyttiin voiko Jaana tulla ulos, asia oli varmastikin selvä aikuisillekin.

Oikein ihanaa lomaa teille!

Kitsune kirjoitti...

Meillä on tässä alkuviikon teini-ikäinen kummityttöni lainassa, päästään kokeilemaan elämää kahden eri ikäisen lapsen kanssa. Toistaiseksi on sujunut oikein hyvin.

Rentouttavaa lomamatkaa ja aurinkoakkujen latausta!

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys Tiina-collega taas täältä suuren männyn alta!

Kävin äsken hakkaamassa sulkapalloa sen äärimmäisen kiltin ja tasaisen "paronin" kanssa. Tiedäthän tyypin??

Pelistä viis.

Nyt ja siis valvon täällä syyskomaa ja toivotan sydämestäni
Sinulle ja koko perheellesi mukavaa,
aurinkoista ja
onnistunutta lomaa siellä etelän lämmössä !

:)

Kiara kirjoitti...

Jahas, enkö ollutkaan kommentoinut tätä. Kiva kirjoitus. Oikein aurinkoista lomaa!

rk kirjoitti...

Se on YKSI sormi enää. Hyvää matkaa!

Anonyymi kirjoitti...

Tulipas Aurinkomatkoilta ihana tekstari: Lentonne lennetään lakosta huolimatta normaalisti! Oulu --> Las Palmas viuh vaan! Siitä innostuneena täällä hihkutaan Jeejee ja pakkaillaan loput aurinkokamppeet matkalaukkuun. Kyllä oli siinäkin jännitystä.

Ihanaa, että perheinemme pääsemme aurinkoon!

Aamulla tavataan, jo kukonlaulua ennen!

rt.Leena

Anonyymi kirjoitti...

Ihanaa lomaa koko perheelle! Ja viehän terkut myös kummipojan perheelle. Nauttikaa te Kanarian lämmöstä, me suuntaamme Kittilän (toivottavasti( jo lumisiin maisemiin...

pirre

tiina kirjoitti...

Hei ja kiitos pelimiehet ja muut pelottomat! Kyllä se vaan alkaa reissulta näyttää. Kone tuntuu tälläkin hetkellä menevän tuosta talon yli, eli lentoja on. PAkettimatkat ja alkuviikon matkat on luvattu hoitaa, jospa tähän luottaisin. Huomenaamulla meitä kokoontuu kentälle virkeä seurakunta, mukana monia tuttuja. Kiva kiva!

Kaikille mukavaa syysviikkoa, kenelle etelän lämmössä, kenelle pohjoisen lumilla tai jossain sillä välillä!

Nyt tämä äiti lähtee pistämään pesuetta iltapalan kautta tutimaan. Kello soi.. neljän jälkeen.