keskiviikko 10. helmikuuta 2010

minä, izzie ja hyvät uutiset

Saattelin tänään viimeiset apuhoitajat junaan ja yhtäkkiä talossa on hiljaista. Koiramäen kaksoset eivät kiistele, eikä pikku-laurilla ole iltavilliä, yläkerran väkikin painui kiltisti kammareihinsa iltapalan jälkeen. Iltayhdeksältä parkkeerasin pitkästä aikaa sohvalle teekupin ja läppärin kanssa, ja koska naiset voivat tehdä monia asioita yhtäaikaa, napsaisin vielä telkkarin päälle. Tarkoitus oli päivittää blogi, mutta jumituin tunniksi neloskanavalle.

Pitkän tauon jälkeen tapasin ruudussa meredithin ja ystävät. Gracen sairaala on puuhakas paikka, siellä kun tapahtuu yhdessä jaksossa enemmän kuin keskiverrossa suomalaisessa keskussairaalassa koko vuoden aikana, mutta greyn anatomia on ihan laadukas ja moniulotteinen sarja. En ole seurannut sitä enää kuin satunnaisesti, sillä oma sairaus vieroitti sairaalaviihteestä, kuten myös poliisisarjoista ja koko teeveestä. Draamaa kun riitti omassakin elämässä, ja kuolemalle olin selvästi allergisoitunut.

Tämän iltainen virtuaalivierailu seattleen oli kuitenkin antoisa. Heti jakson alussa näin, miten peritoneaalinen sytostaattihuuhtelu toteutetaan. Trendelenburgissa makaavaa nukutettua potilasta "vatkattiin" koko leikkaustiimin voimin, jotta tähystysputkista tuleva solumyrkky leviäisi mahdollisimman tasaisesti vatsaonteloon. Muutaman tunnin tiputus hereillä, sängyssä lueskellen alkoi tuntua kesyltä kemoterapialta tähän verrattuna, ja tunsin suurta kiitollisuutta siitä, ettei oma lääkärini lämmennyt edellissyksynä tällaiselle hoitomuodolle, kun sen perään kyselin. Huonosti siedettyä, liian paikallista minulle ja vasta kokeiluasteella suomessa, olivat ylilääkärin kolme pätevää perustetta marraskuussa 2008. Gracessa hoito oli kuitenkin jo ihan triviaa. Toivotaan tämän iltaiselle tv-potilaalle täydellistä toipumista ja tautivapautta!

Lääketieteellisen tiedon lisäksi tarjolla oli myös vertaistukea. Kuinka iloitsinkaan izzien puhtaista pet-kuvista! Apulaislääkärin syöpä on pitänyt jännityksessä, mutta nyt tauti näyttää voitetulta ja uudet työtkin kutsuvat. On aika katsoa eteenpäin ja uskoa tulevaan, ostaa sukset. Izzien puolisokin päätti jaksaa rinnalla kulkemista, hyvä karev! Jos syöpä syö potilasta, on se kova paikka läheisillekin, ja vain osa murheista on yhteisiä. Karev antaa komeat kasvot syöpäpotilaan puolisolle, ja niitä oli ilo katsella oman miehen ollessa työreissulla.. terveisiä vaan katajanokalle:)

Izzien lisäksi myös minä sain tänään hyviä uutisia, ja juuri niistä uutisista oli tänään tarkoitus kirjoittaa.. Pitkähkön prologin jälkeen mervi saa itse kertoa ne teille.

"Rintarauhasessa ei tule esille syöpämuutoksia, ainoastaan normaalia tavanomaista fibrokystista mastopatiaa. Lisäksi potilaalta poistettu kolme luomea ja nämä tavallisia, ei poikkeavia".

:)

23 kommenttia:

betty kirjoitti...

Ihania uutisia ! Hyviä uutisia on niin mukava lukea, omakin mieli piristyy. Onnea ja Aurinkoa päivääsi !

Kiara kirjoitti...

;) Kiitos referaatista. Meillä tuo osa on vielä nauhalla, katsomme varmaan tänä iltana (oisin toki voinut jättää lukematta kirjoituksesi, sillä otsikosta jo arvasin, mitä se käsittelee).

Mutta jos olisin jättänyt lukematta en olisi tiennyt mitä nyt tiedän: Ihania uutisia olet saanut. Hienoa!! Itsekin hymyilen täällä.

rk kirjoitti...

Kirjoituksesi viimeinen kappale oli tällä kertaa paras! Kiva lukea hyviä uutisia. TV:n katselu kuulostaa edelleenkin toipilaalle sopivalta aktiviteetilta.

Sanna kirjoitti...

Onnittelut loistavista uutisista!!! Ihanaaa!!!!

Terhi kirjoitti...

Ihania uutisia - jesss!

Nina kirjoitti...

hienot uutiset:) itse olen ihan koukussa ko sarjaan;) tosin en aina ehdi katsella, mutta pääsääntöisesti. Villiä menoa seattlessa mutta vaikka n 20v olen sairaalamaailmassa pyörinyt, ei noin komeaa kirurgi kaartia vielä ole eteeni tullut;) Toipumisia ja sinniä sitekään joutenoloon edelleen..silti kivun ja liikeratojen sallimissa rajoissa kuntoilua:)

Anonyymi kirjoitti...

Mahtavia uutisia! Kylläpä mieli huojentui täälläkin... Ja sehän tietää sitä, että tervetuloa töihin!

Kitsune kirjoitti...

Onnea hyvistä uutisista!

tiina kirjoitti...

Kiitos kiitos! Aivan kuin olisin olympiamitalin saanut sankaritar:) Olisikohan tämä minun lajini "pitkä perinteinen"..

Sairaslomalaisen aika kuluu nopsaan. Kahvikutsu on kuultu, hienoa!, ja kahvikalenteri täyttyy jatkuvasti. Monta kupposta olemme jo ehtineet kumota ystävien kanssa, ja monia "harvinaisia" vieraita on tulossa kyläilemään. Maailma on jo tammikuuta parempi paikka, sen verran on ehditty sitäkin lajia harrastaa. Tämä kaverikuukausi vähän kompensoi tuota työstä pois jääntiä.. ei ole niin kova ikävä kun on mieluista puuhaa.

Kuntoiluakin varovasti olen aloittanut, tähän asti olen pysytellyt kävelylinjalla, mutta lähestyvän viikonlopun kunniaksi olen tanssinut imuritangoa ja moppivalssia. Vielä olisi vessanpesutwist odottamassa..

Ja vielä greyn kirurgikaartista.. kyllähän se tähän sairastamiseen toisi vähän glamouria, kun niinkin upean näköistä henkilökuntaa hääräisi ympärillä;)

Aurinkoista viikonloppua kaikille!

Leen@ kirjoitti...

Olipa helpottava tulos saada tietää, että tauti on kurissa, kun löydöksiä ei ollut. Minä tyhmä en edes tajunnut, että tietystä tämäkin poistettu rinta tutkitaan tarkoin.

Gerun anatomia on ollut minun ja tyttäreni yhteinen tv-sarja alusta alkaen. Viime keväänä oli todella vaikeaa palata sitä katsomaan, mutta tytön hartaan toivomuksen vuoksi pakotin itseni seuraamaan, vaikkain Izzien kamppailu vei suoraan takaisin syöpäahdinkoon - samalla itkimme minunkin sairastumistani. Ne Izzien säteilevät kasvot tekivät minuunkin lähtemättömän vaikutuksen keskiviikkoiltana.
Mutta ymmärsin kuitenkin ettei Karev suinkaan ollut vaimonsa tukena vaam luisti lopulta.

Sipulix kirjoitti...

Joo, mäkin jäi siihen käsitykseen että Karev pakitti :) Mutta sulla onneks hyviä uutisia eikä pakitusta! :D Ihanaa ystävänpäivää sinne!

tiina kirjoitti...

No aivan viime minuutit jäivät katsomatta kun tekstasin samalla parit viestit, kävin hakemassa lisää teetä ja surffasin vielä etsimässä tietoa hipec-hoidoista. (Niitä muuten tehdään jo hus:ssa).
Että sittenkin.. karev minkä teitkään, vaikka niin siinä yhdessä välissä ihmettelin miten kukaan voi sinua rakastaa jne.

Anonyymi kirjoitti...

morjensta tiina!
ja minunkin puolestani ONNEA ONNEA ONNEA !!!!
kakki hyvät uutiset määrätyltä suunnalta ovat VIELÄ parempia uutisia ; )
Meikkä oli lääkärissä eilen. Justiinsa - yritin olla niin pirun tietäväinen ja otin VIERASKIRJANI - joo mulla on vieraskirja tätä syöpävierastani varten - esille ja esitin kysymyksiä ja kuitenkin ja tietysti ja kaikesta huolimatta tärkeimmät kysymykset jäivät kysymättä.
Lääkäri sanoi,että tehtävä totaalipoisto, koska kasvainalue on niin laaja. tiesin jo ekasta patologin lausunnosta, että n. 6 cm:n alueella sitä pirulaista on. kysyin rinnan magneetista väin sellasen välihuomautuksen omaisen kysymyksen, että miten suuri alue kyseessä (kun sen takia se piti ottaakin) ja lääkäri sanoi tuon saman 6 cm:n alue, mikä oli 1 kk vanhaa tietoa. APUA TIINA - anteeksi,että olen tällanen perkuleen nirppanokka ! Tyhjennän itseni tähän kommenttiin ja lataan sillä tavalla akkujani. Onneksi ei tarvitse ajatella lukeeko kukaan eikä sitä mitä kritiikkiä saa (niin kuin gradussa aikoinaan).
No juu, siis totaalipoisto ja KAIKKI IMUSOLMUKKEET myös viedään. Sitä meikkä sitten rupes, että miksi kun ajattelin, että eikö riitä, että oikea käteni ei kunnolla toimi sarkoomaleikkauksen takia (hermo jouduttiin katkaisemaan eikä käsi omin avuin nouse ylös - autan jumpassa toisella kädellä) . ja nyt sitten vasen käteni. Rintani annan mielihyvin ja toisenkin rintani, mutta sitä lääkäri ei huolinut. Sanoin, että eikö ole tod.näk. että syöpä uusiutuu myös toiseen, niin siihen hän vastaa, että juu on se tod.näk. PIRSKUTARALLAA. Sitten niistä imusolmukkeista rupesin vehtaamaan, etten halua että käteni turpoaa kolminkertaiseksi toiseen verrattuna jne.. mieti miten alkeellista ajattelua meikäläiseltä (ai miten niin järkihuomautus ja hymy). no anyway lääkärin kuuleminen oli kuin olisin toiseen kertaan sairastunut rintasyöpään !!! siis henkisellä tasolla. silti en ymmärrä näitä juttuja. Onkologini (sarkooma) katsoi aiempia kuviani ja patologin lausuntoa ja sanoi (1 kk sitten), että kyseessä voi hyvinkin olla alle 2 cm:n tuumori ja se sitten poistetaan ja tehdään vartijaimusolmuketutkimus ja jos se on puhdas, niin kaikki on ok. ja nyt sitten kuukauden päästä viedään kaikki imusolmukkeet. Olenko Tiina-kulta turhan hysteerinen ? olen olen, tiedän sen. olis vaan suht kiva pärjätä sen kädenkin kanssa. haluais niin käydä kuntosalilla ja harrastaa jotain vaikka lähteekin tukka päästä jne.
Joo tiina, tietty lekurin jälkeen menin mieheni kanssa ostamaan peruukkia. voi järkky niitä karvakasoja. mieleni murskaantui aivan täysin ja toaalisesti - oli ne sen verran karseita,että meikäläisen ohut hiuslaatu tuntuu järjettömän kauniilta .kyl mä tämän häntäni vielä nostan ja nyt tämä päivä on jo parempi. tiistaina menen operatsuunin. ONNITTELUT VIELÄ TIINALLE ! OLET TODELLAKIN PITKÄ MATKAN VOITTAJA TÄLLÄ HETKELLÄ !!! jes !!! pirtsikka lähettää koko naamallaan hymyjä ja ystävänpäivähalauksia ; )

Anonyymi kirjoitti...

Jos sinne ensi viikon kalenteriin merkkaisit johonkin päivään lähetettäväksi oikein kunnon pirkka-viipaleen pullasta tänne etelämmäs ;)

Terhi kirjoitti...

^ Hei Pirtsikka, Itseltäni leikattiin koko oikea rinta ja oikean kainalon imusolmukkeet 15kpl, joista kolmessa oli jo metastaasi. Hyvä siis, että poistettiin. Leikkaus oli tammikuun 29. ja olen toki vasta ihan hoitopolun alussa, mutta pelkäsin ennakkoon, että tärkeä oikea käteni olisi leikkauksen jälkeen suunnilleen vain tiellä. Mutta jumppaohjeita noudattamalla (ja vähän olen tehostanut juuri niitä liikkeitä jotka ovat alkuun sattuneet) on käsi jo ihan hyödyllinen ja sairasloman jälkeen loppuvat käyttörajoituksetkin :) Käyttörajoitukset nyt ovat sellaiset, ettei yli kolmen kilon painoisia pidä kantaa, eikä repiviä ja kiskovia liikkeitä pidä leikatulla kädellä tehdä. Toivottavasti sekä sinun että oma käteni paranevat ihan kelpo kuntoon. Ne jumpat todella toimivat ja aion niitä kyllä jatkaa myöhemminkin. Jatkossa on toki kaikki leikatun käden haavat hoidettava heti ja huolella. Voimia ja valoa!

tiina kirjoitti...

Samoin kuin terhi, olen jumpannut kättä ahkerasti. Liikkuvuus on siinä aivan normaali tällä hetkellä, eikä mitään turvotusta tms haittaa ole vielä ollut. Erityisesti sädehoidon aikana kannattaa kättä jumpata, kuulema. Kun ongelmia ei ole ollut, en ole osannut varoakaan kättä kovin. Saunassa pitäisi pitää kylmää pyyhettä käden ympärillä, ja ehkä kerran se on siinä ollutkin. Eli käsiongelmia ei välttämättä tule!

Itseltäni imusolmukkeet poistettiin varmuuden vuoksi, sillä rinnan kasvain kasvoi niin hurjaa kyytiä. Alustavasti kirurgi oli tehnyt suunnitelman vartijatutkimuksesta, mutta suositteli patin nähdessään poistoa ilman tutkimusta, oli hänen mukaansa varmempi. Yhdestäkään imusolmukkeesta ei sitten tautia löytynyt, mutta edelleen tuossa tilanteessa päättäisin samoin.

Voimia tulevaan operaatioon ja pikaista toipumista sinulle! Kohta kolme viikkoa on omasta operaatiosta, ja kovasti ollaan jo voiton puolella.

tiina kirjoitti...

Ja se pirkka-pulla lähtee täältä.. nyt!
Jos olis pohjoseen menoa hiihtolomalla niin passaisi vaan meillä pysähtyä. Olen lähes tuohtunut, kun kuulen jonkun etelän tutun pysähtyneen kahville tuossa viereisellä aakkosasemalla. Meillä saa tuoreempaa kahvia:)

Anonyymi kirjoitti...

Tiinalle ja Terhille kiitokset tsempistä. Nyt olen täysin huoleton. Vieköön, vieköön imusolmukkeet ! Sanon niille hyvästit tiistai-aamuna ja hoidan sitten operaation jälkeen kättäni JUMPPAAMALLA ! Jes, hieno homma. Tiistaina siis leikkaukseen ja viikon päästä siitä pitäisi olla dreeni pois ja lentokoneessa matkalla Lontooseen perheen ja siskon perheen kanssa. Pystynkö ollenkaan - sitä en tiedä, mutta vahvasti olen vielä menossa ... YSTÄVÄNPÄIVÄÄ TIINALLE JA KAIKILLE TIINAN YSTÄVILLE ; ) ; )

Terhi kirjoitti...

Pirtsikka, lentosukat jalkaan ja menoksi - mutta ei ihan täysillä kuitenkaan ;) Kannattaa lääkäriltä ja hoitajilta kysellä vinkkejä matkaa ajatellen. Kalaöljyhän kai muutenkin vähän auttaa tukostaipumukseen - ainakin päätellen siitä, että se piti jättää tauolle viikkoa ennen leikkausta, ettei veri juuri silloin olisi turhan "notkeaa".. Heti leikkauksen jälkeen kalaöljyn syöntiä taas sai jatkaa.

Kati kirjoitti...

Laitetaan korvan taa ;o)) ...siis tuo kahvi! Nyt pinkasin toista puolta, kun hippastiin Rukalla. Tuttu kulma sulle sekin ;o))
Onnittelut hyvistä uutisista ja liu lau laskiaista koko sakille!

Anonyymi kirjoitti...

Kummipoika lähettää suloisimman hymynsä ja herttaisen moiskautuksen sinulle -onnea onnea ihanista uutisista!

rt. Iivari ja kotijoukkio

Niina kirjoitti...

Ai että ihania uutisia! Ja olipa hyvä päästä Greyn anatomiassa tilanteen tasalle, kun viime osa jäi näkemättä reissun takia. Se on ainoa ohjelma, jota olen seurannut kuopuksen syntymän jälkeen, katson vaikka aamuyöllä, jos ei muulloin ole aikaa... Silmänruokaa ja juonenkäänteitä!
Terkkuja kummipojalta!

tiina kirjoitti...

Terkkuja takaisin! Pikkumiehille spesiaalihalit serkkutytöltä. Katsoin matkakuvia feissarista, ja ihan vähän käy kateeksi:) Tottukaa kylmään!