tiistai 26. tammikuuta 2010

seitisoppaa alas ja ylös

Heipä hei, täällä ollaan, kirurgian klinikan osasto viisi, huone 3 ja paikka 1. Tuttu miljöö, mutta vuodessa on ehtinyt tapahtua muutama positiivinen muutos. Entisestä kuuden hengen potilashuoneesta on poistettu yksi sänky, joten ilma on raikkaampaa eikä tunnelma aivan niin tiivis. Televisiot ovat litistyneet ja niitä on kaksi (tosin kummankaan säädintä en ole päässyt vielä hipelöimään, ja huoneen täyttää tunteet, tuoksut ja muut makeat tunnelmat). Ja vielä pari tärkeää muutosta: henkilökunta on empaattisempaa kuin muistinkaan, ja potilailla on käytössään langaton verkko. Näillä eväillä kyseessä on lähes laatulomakohde.


Maanantaiaamu alkoi iloisella jälleennäkemisellä. Arikariharri ja mervi olivat päättäneet vaihtaa keskenään potilaita, ja minä olin mielissäni. Vanhan tutun kanssa asiat luistivat, ja naisihmisenä mervi ymmärsi aivoitukseni ennen kuin ehdin niitä edes itse esittää. Poliklinikkakutsun taakse kyhätty muistilista sai jäädä aamutakin taskuun, mervi otti esille proteesien maksusitoumukset ja muut etukäteen huolehtimani asiat. Pitkän keskustelun jälkeen piirrettiin vielä mustalla tussilla aarrekartta rintaan, ja sitten vain sinne lavitsalle. Erkki-nukkumatti huolehti unesta, vähintäänkin kolmenkymmenen vuoden kokemuksella. Olin hyvissä käsissä.


Pari tuntia vierähti leikkurissa ja kolmisen tuntia heräämössä, iltapäiväkahden jälkeen olin jo osastolla. Hyvävointisena lähettelin viestejä ystäville ja lusikoin päivällisellä tarjottua seitisoppaa (kuvatodiste), kävimmepä miehenpuolen kanssa kävelylläkin kanttiinissa. Ihmettelin uskomatonta fiilistä, ja epäilin nukutushöyryjen olleen tavallista tanakampia. Iltakahdeksalta alkoikin sitten pahoinvointi, jonka syyksi hoitajat epäilivät nukutusaineen ja kipulääkkeen yhteisvaikutusta. Olin saanut vahvaa keskushermostoon vaikuttavaa särkylääkettä kuulema rekkamiehen annoksen ja kärsin siis krapulasta. Edellisestä kerrasta taitaa ollakin aikaa toistakymmentä vuotta, joten aika oli tuokin kokemus uusintaa.


Tänään olo on kuitenkin ollut mitä mainioin. Haavasidosten alle en ole vielä viitsinyt kurkistella, mutta lattealta tuntuu ja kiertävän lääkärin mukaan siistiltä näyttää. Kipuja ei ole, perusburana riittää, ja olen jo varovasti jumpannutkin kättä (tehnyt sanaristikoita). Vierailijoitakin on käynyt, uusimmat naistenlehdet ja kabulin kirjakauppias luettu, mutta muuten sairaalaelämä on juuri niin tylsää kuin muistinkin. Loistavista puitteista huolimatta. Kotiin pääsen kunhan dreeni poistetaan, eli kun vuoto alittaa 50ml/vrk. Ehkä, toivottavasti, jo, huomenissa?


Kiitokset vielä viesteistä ja monenmoisista muistamisista, joita olen saanut!!

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos viestistä! Seitisoppaa ja vielä tuollaisista astioista! No ethän sinne hyvän ruokatarjoilun takia mennytkään.
Kyllä täällä sivulla on käyty jo monta kertaa kuulumisia kurkkimassa. Hyvä että sait luottolääkärisi takaisin, vaikka kai se arikariharrikin olisi alan miehiä ollut. Parane pian! T. r

Nina kirjoitti...

hienoa kuulla sinusta ja voinnistasi. Itse en kyseisen osaston oloani pariin kertaan kokeiltuna muistele lämmöllä, ilmeisen traumaattisen potilaskokemukseni vuoksi(hoitaja potilaana yhdistettynä muutamaan ikävään käytännön tilanteeseen), mutta hyvältä kuullosti sinun kohdallasi. Hyvin kävi potilasvaihdonkin kanssa:)naisihminen kun oikeesti näyttää noissa kuvioissa vain naista ymmärtävän perusteellisemmin. Tinkaa vain kotiin, jos siltä itsestä tuntuu, dreenin voi käydä poistattaan omassa tk:ssakin jos tuska kotiin kova eikä muuta hyvää syytä lepäilylle osasto-olosuhteissa ole(joskus tarpeellinen äiti-ihmiselle kun ei malta kotona olla riittävästi tekemättä mitään:) Tsemppiä osasto-olemiselle ja toivottavasti pääset kotiin pian.

PiKo kirjoitti...

Oi kuinka upeita uutisia!
Kuvassakin näytät pirteältä kuin peipponen konsanaan. Nyt ex-tissin letkuerite vaan minimiin että pääset kotiin toipumaan, tsemppiä!

Toivottavasti pääset kotosalle pian!
Ihana kuulla että Akikariharri antoi hukinsa etiäpäin, koska oma lääkäri on paras lääkäri.

Voi että kuinka upeaa!!!
Hienoja kuulumisia, niitä onkin täällä jo jännitetty!!!
superhalaus ja voimantoivotus, nyt natustamaan luomuherkkuja surffaaman langattomilla aalloilla!

Anonyymi kirjoitti...

Ihanaa nähdä rouva hehkeänä kuten aina:) Mukavaa, että voit hyvin, krapulasta huolimatta...
Ehkäpä hankimme ihan "aidot" päänsäryt, sitten illanvietossa helmikuussa.

Halauksin työkaverisi Pirjo Kuopio

Herttuanmäen elämää kirjoitti...

Mukavaa että voit hyvin leikkauksen jälkeen. Toivottavasti kotiinlähtö koittaa pian!

Kati kirjoitti...

Hienoa nähdä, että olet jo hyvässä kuosissa ja hapessa ;o))

Anonyymi kirjoitti...

Olipas positiivinen yllätys kuulla sinusta jo näin pian leikkauksen jälkeen ja nähdä vielä tosi pirteä kuva, jossa et todellakaan näytä sairaalapotilaalta! Hyvä että leikkaus onnistui. Pääset varmaan pian kotiin kun kaikki on mennyt noin hyvin!!!

Terv. Sinikka

savisuti kirjoitti...

Hienoa, kuvasta päätellen sinun luulisi ihan muuten vaan olevan jossakin kontrollissa, ei äsken leikkauspöydällä olleena.

Voimia ja kaikkea hyvää paranemiseen! Kannattaa vähän aikaa ehkä kuitenkin lepäillä täysihoidossa jos siltä tuntuu!

Kiara kirjoitti...

Jotenkin typerästi sitä kävi jo maanantaina kurkkimassa uutisia ja eilen päivällä. Mutta jälkeä en uskaltanut jättää ;)

Hienoa, että olet jo jaksanut päivittää ja kertoa meille, missä mennään. Ja kuvasta sanoisin samaa kuin muut: hehkänä eikä millään uskoisi, että kyseessä on leikkauspöydällä vasta oleskellut ihminen. Kiva näin päin!

Toivottavasti krapulakin on jo helpottanut.

Anitta kirjoitti...

Seitisoppaa, hm. Hyväähän sekin on, mutta madekeitto olisi nyt ollut paikallaan.
Kuvassa näytät pirteältä, toivottavasti tuntuukin siltä, myös jatkossa.
Paranemista ja hyvää kevään odotusta!

Unknown kirjoitti...

Ihanan pirtsakan ja hyvinvoivan oloinen olet kuvassa. Ihanaa, kun kaikki meni hyvin!
Virtuaalihalaus ja toivottavasti pääset karkaamaan pian kotio.

betty kirjoitti...

Hienoa että kaikki on mennyt hyvin! Toivottavasti pääset pian kotiin toipumaan ! Oma sänky tuntuu varmaan taivaalliselta sairaalan jälkeen, pikaista paranemista ja leppoisia toipilaspäiviä !