perjantai 13. marraskuuta 2009

ei riski

Perheemme ensimmäinen flunssapotilas, rouva rissanen, alkoi valittaa päänsärkyä sopivasti viikonlopun alkajaisiksi. Nyt kuumetta on 39, mutta selonteko viikon tapahtumista jatkuu sohvan pohjalta, ei syytä huoleen. Omien sanojensa mukaan "ei tee mieli perunankuoria eikä joulu pelota, ei siis ole possunuhaa". Tai jos on, niin sairastetaanpa se sitten nyt. Rokotuskampanja on kunnassamme menossa vasta riskiryhmille, joten tuskin me terveet ehdimme saada piikkiä ennen tautia.

ME TERVEET, sillä varmistin vielä männä viikolla syöpäpolilta mahdollisen kuulumiseni riskiryhmään. Puhelinkonsultaation anti oli yhtä hämärä kuin marraskuinen päivä: Olen terve (se on aina yhtä kiva kuulla). Syöpähoitojen päättymisestä on kulunut yli kolme kuukautta, vastustuskykyni on siis entisellään ja kuulun normiväestöön. Yskänärsytys sekä keuhkoissa tuntuvat vihlaisut ja painontunne voivat olla merkki arpikudoksesta, joka voi mahdollisesti alentaa keuhkojen kapasiteettia ja voihan se sitten olla riskikin ja voin ehkä kuuluakin riskiryhmään. Vaikea sanoa, kiteytti sairaanhoitaja päättelyketjunsa.

En aio lähteä the Jonoon kokeilemaan onneani, vaan odotan tautia tai todistusaineistoa keuhkojeni kunnosta ja jatkan käsidesikylpyjäni. Todistusaineistoa, siis keuhkokuvaa ja muuta dokumenttia on luvassa ensimmäisessä rintasyöpäkontrollissa kuun lopussa. Vatsaa tutkataan lucian päivän tietämissä, ja siinä kahden syöpäkontrollin välissä käyn hakemassa nestemäisen pikkujoulupaketin eli pussillisen zometaa suoneeni terveyskeskuksen vuodeosastolla. Vähän poikkeuksellisia joulunalusmenoja, mutta tärkeitä toki. Adventin aikaan ilmassa kuuluukin olla vilinää vilskettä, kihelmöivää odotusta ja hienoista jännitystä:)

4 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Just joo. Pääsisipä tämäkin kirjoituksesi sinne "tiskin toiselle puolelle" luettavaksi! Ei silti, onhan siellä nyt oikein kunnon hässäkkä, osin itse, osin tiedotuksen aiheuttama. Omakin 1-v. kontrollini sujui kompuroiden, 3 x labrassa esim., mutta kun riittävän vaativaksi (= hankalaksi potilaaksi) aloin, niin menihän se sitten ja toistaiseksi kaikki ok. and no hard feelings.
Hyvä, että saat ennen joulua nämä syöpähuolet alta pois ja pääset viettämään joululomaa (?) niinkuin muutkin TERVEET ihmiset. Terv.rk

Anonyymi kirjoitti...

Me terveet -kuulostaa taivaallisen ihanalta ! Itse tosin sain possunuha-piikin, mutta astman takia, astma löytyi kesällä kun sitkeä yskä vaan jatkui ja jatkui. Sädehoidoista johtuvaksi sitä ensin epäiltiin.

Tekstisi syövän sairastamisesta on upea, asiallinen ja positiivinen, niin kuin sinä itsekin ! Flunssatonta talvea !
t betty

Nina kirjoitti...

hei..mielenkiintoista tämä the Jono juttu...THL tais nyt hieman kämmätä/myöhästyä ohjeistuksessa...11.11.09 päivitetyssä tiedotteessa lukee syöpähoitojen loppumisesta jos on kulunut alle vuosi..kuuluis riskiryhmään..mutta suurin osa kunnista oli tuohon mennessä jo riskiryhmärajansa laittanu ja The Jononsa määritelly...Eli eivät siis saaneet ajoissa ohjeita ketkä ja millä kriteereillä jonoon pääsee..

Joten ei ku vain sitten odottelemaan jompaa kumpaa..piikkiä tai tautia. Huolellisella käsipesulla selviää kyllä melko pitkälle:)Eli ei aihetta ressiin.
Tsemppiä kontrollin odotteluun..oma kuntoremppani sujui loistavasti ja palatessa kotiin, ehdin ekoille lumille tekeen jo pienen hiihtolenkin:)..tytär 12v ehti jo hiihtää 55km;)

tiina kirjoitti...

Kiitos sisaret kommenteista -lämmittivät mieltä:)

Tautitilanne meillä on tällä hetkellä 2-3, terveet voitolla vielä. Koululaiset kuumeilevat ja yskivät, lorvivat päivät pitkät tv:n ja pelien ääressä ja soittavat välillä töihin (saako ottaa jäätelöä, pop cornia etc).

Sain piikkini, kun huomasin tuon thl:n ohjeistuksen, mistä ninakin mainitsi. Siitä lisää seuraavalla kerralla..

Yllättävän tyynesti odotan kontrollia, se on kalenterissani vain meno muiden joukossa. Pitänee alkaa psyykata itseä sitä varten..