maanantai 22. kesäkuuta 2009

viisaita sanoja

Jussivapaiden jälkeen mies lähti kohtaloonsa tyytyen sorvin ääreen muun perheen kääntäessä vielä aamukahdeksalta kylkeä. Koska talossa oli rauhaisaa, loikoilin sängyssä yhdeksään saakka uhraamatta ajatustakaan työnteolle tai muille velvollisuuksille. Kalenteri oli tyhjää täysi, kuten lomalla pitääkin olla, ja sää saisi määrätä päivän kulusta.

Aurinko armas aloitti työnsä heti aamusta. Pohjoisen lapset olivat revetä riemusta korkeassa 18 asteen lämmössä, ja pihalle vaadittiin jo uima-allaskin. Pian nurmikollamme kirmasi omien kolmen lapsen lisäksi seitsemän muuta, mikä ei ole lähelläkäään yleisöennätystä -taitaa naapuriväki olla jo osittain lomareissuillaan. Ääntä ja vilskettä sai tämäkin porukka aikaiseksi, ja sisäinen välituntivalvojani heräsi puolella korvalla seuraamaan menoa. Sen verran vahtihommista on kokemuksen mukana tuomaa tietoa, että säännöt pitää olla simppelit ja helposti noudatettavat. Vaikka mieli tekisi kieltää uudella nurmikontekeleellä (multaa ja siemeniä vielä) juoksentelu ja pensaiden yli hyppiminen, kannattaa aivan oman mielenrauhansa vuoksi olla välittämättä moisista. Kaksi perussääntöä pitää kuitenkin tämän valvojan pihalla muistaa, eli kielenkäyttö pitää olla kohteliasta ja siivoa, eikä ketään kiusata. Tänään ei tarvinnut muistutuksia jaella:)

Välituntivalvonnat suoritin kukkapenkissä kyykkien, mutta lakisääteiset kahvipaussit istuskelin terassilla ihaillen maisemaa -ja lukien syöpälehtiä. Laatikkoon kolahti vastikään sekä syöpäjärjestöjen aikakauslehti "syöpä" (mikä mielikuvituksen lento.. eipä ainakaan nimi johda harhaan) että rintasyöpäyhdistyksen tiedotuslehti "rinnakkain" (no siinä on jo enemmän ideaa). Voisi luulla, että hoidoista juuri selvinneenä ja ensimmäisen kerran kontrolloitunakin syöpä ei voisi vähempää kiinnostaa. Mieskin ehätti jo huolehtimaan, että nyt ei taida ennen syyskuun sairaalareissua olla juuri syövästä kirjoitettavaa, ja hetken mietin itsekin, josko perustaisin tämän sairastelublogin rinnalle toisen, terveemmän version. Vaikka nimellä "tautivapaata elossaoloaikaa" (tuohon kivaan termiin törmää syöpäsivustoilla tuon tuosta).

Ehei. Sairaus on käsittelemättä vielä monelta kantilta, eikä syövästä niin vain erota, siis henkisellä tasolla. Ja tähän pohdiskeluun ja prosessointiin on vielä aivan lupa ja määräyskin. Seuraavassa suoria lainauksia psykoterapeutti eva nilson-niemen artikkelista tuosta äsken mainitsemastani rinnakkain-lehdestä.

"Psyyke toipuu hitaammin kuin ruumis. Se myös reagoi viiveellä ja tajuaa verkkaisemmin... Hoidot ja poliklinikkakäynnit nostavat sängystä ylös ja lähettävät liikkeelle.. eikä tuolloin ole tilaa alavireisyydelle...Varsinainen prosessointi ja koostaminen tapahtuvat kuitenkin vähitellen hoitojen jälkeen. Mitä tämä oikein tarkoittaa?"
Ja sitten kaksi erityisen osuvaa lausetta:
"Vakavaan sairauteen sopeutuminen ei tarkoita samaa kuin ei odottaisi parantuvansa. Sopeutumiselle vain on annettava aikaa".
Vielä nilson-niemi kehuu minua, sillä seuraava kappale kertoo itsestäni juuri tällä hetkellä.
"Sinä olet sankaritar. Voittajana selviytymisesi huomaat siitä, että
1. arjen pienet vastoinkäymiset taas potuttamaan
2. syöpä ei ole joka hetki mielessä
3. ajatukset suuntautuvat menneen sijasta nykyiseen ja tulevaan
4. mielesi tekee jotain kivaa -mansikkajätskiä ja kukkamekkoa.
Onneksi olkoon! Sinulle kuuluu onnellista elämää. Siitä on hyvä jatkaa."

On siinä viisas nainen. Ja hyvä lehti. Hyvän lehden kunniaksi pistän blogiini linkkejä syöpäjärjestöjen ym sivustoille, josko aivan tietotietoa joskus tarvitset.

6 kommenttia:

Nina kirjoitti...

jep..Aurinkoa ja hellettä(näillä leveysassteilla ilmaistuna;) täälläkin päin lääniä ja pikkuhiljaa rentoutuneempaa kesätunnelmaa..toista viikkoa töistä kesälomalla ja pientä etelänretkeä suunnitteilla:kodinhoitohuone rempan alta pakenemista 11v:n neidin kanssa;)

Viisaita sanoja lainasit blogiisi. Totta täysin se, että hoidot ja muut sairaalareissut rytmittivät arkea, pakottaen liikkeelle ja silloin ei juuri ole aikaa miettiä ja murehtia viikkoa pidempää ajanjaksoa,kunhan vain selviää kustakin "keikasta". Jonkin sortin hotoväsy iski itselleni jossain vaiheessa, mutta ei onneksi lamaannuttava.

Ei katoa tuo syöpä tosiaan elämästä ja ajatuksista vaikka kaiken pitäisi olla jo hoidettu(tosin vuosikontrollini odottelee loman viimeisenä päivänä) ja siten mennyttä elämää.Totta kait asia jo alkaa painua hieman taka-alalle ja välillä "unohtaakin" sairastaneensa/sairastavansa mokomaa tautia:) Mutta päivittäin, viikottain on jokin seikka joka muistuttaa:osuu käteen joku ylimääräinen nysty, kättä turvottelee, jomottelee hetkittäin..ja päivittäin popsittava tamoksifeeni pilleri pitää kirkkaasti ottohetkellä mielessä syyn miksi sen suuhunsa pistää..

Näistä ajatuksista huolimatta kuitenkin arjen hankaluudet jo tosiaan ärsyttää(ei ehkä niin paljoa kun aiemmin;) ja usko elämän kantamiseen alkaa pikkuhiljaa rakentaa perustuksia takasin jalkojen alle, mutta ehkä pienin rakennuspalikoin:) Nämä tunnelmat päässä minulla n vuosi leikkauksen jälkeen.

umbramaj kirjoitti...

Totta ne siellä lehdessä kirjoittavat. Syöpä on täälläkin taas ajankohtainen asia, odottelen kutsua tarkempiin tutkimuksiin. Katsotaan miten akan käy. Perästä kuuluu blogissakin jossakin vaiheessa kun asiaa on tarpeeksi ensin märehditty.

Anonyymi kirjoitti...

Ei sairaus pääse unohtumaan. Kesäkuun alussa tunsin hoitoväsyä lakkiaisten jälkeen kun tuntui että joka viikko on joku hoito tai tutkimus. Syksyllä jo kaksi vuotta sairastamista täyteen, jo vuosi kuitenkin oireettomana! Nautitaan kesästä ja auringostakin.
Portti

Sipulix kirjoitti...

Kuulostaapa mukavalle kesälomalle! Täällä sama meininki, tosin vetäisin kuopuksen ja blondin kanssa aamu-unet ko 11.30 asti...päivällä siis. :D eipä väsytä vieläkään :D

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä sinä! Hyvä idea. Sellaisen "Vietän tautivapaata elossaoloaikaa" t-paidan haluaisinkin! Ettei vaan tämä todella tuttu termi ja elossaolon realiteetit - niiden koomisuuskin, pääsisi hetkeksikään unohtumaan. Aurinkoista kesää sinulle, perheellesi ja lukijoillesi!

tiina kirjoitti...

Tuo t-paitahan on kerrassaan mainio idea. Kuulin juuri paitatekstistä, joka meni about näin: "sairastin syövän ja sain siitä hyvästä tämän t-paidan". Mutta "vietän tautivapaata elossaoloaikaa" on ehdottomasti raflaavampi. Ei muuta kuin paitapainoon, siskot.

Ja sitä tautivapaata elossaoloaikaa toivottelen kaikille! Samoin kuin kaunista kesää (mitä on saatu muutama päivä viettää ja mitä on vielä luvassakin).