maanantai 6. joulukuuta 2010

itsepäinen pumppu

Ikkunalla loistaa kaksi kynttilää juhlistaen 93-vuotista isänmaatamme, ja tuvassa on tunnelma ( ja lämpötila) korkealla. Koiramäkeläiset ovat luonamme viikonlopun vietossa, ja tyttöjen lanseeraaman "itsepäisyyspäivän" kunniaksi saimme vielä naapurista kahvivieraaksi pikkuserkkuväen. Talo on täynnä väkeä eli potentiaalista yleisöä, eikä peltonen voi olla ohittamatta hyvää saumaa esiintyä, joten juhlan kunniaksi hän laulaa luikautti meille päivän teemaan sopivan laulun. Äiti meni vielä säestyspuolelle, joten ex tempore ja au natural saatiin kasaan itsenäisyyspäivän tervehdys teille ystävät ja toverit. Äiti vähän haeskelee nuottia ja peltsi sanoja, mutta oikein herttainen pikkupumppu met olemma. Tervehdystä klikkaamalla pääset katsomaan esitystämme.

Me menemme ihailemaan kansakunnan kermaa ja pukuloistoa, tuota jokavuotista esitystä, jossa tapahtumien kulku on kutakuinkin ennalta tiedetty, mutta jossa siitä huolimatta on viehätystä ja vetovoimaa.


Hyvää itsenäisyyspäivää!


Ja vielä joulujatkis.. toinen osa. Ja tämä oli muuten 333:s blogiteksti:)


Lohdukseni kävin hakemassa keittimestä kupillisen jäähtynyttä juhlamokkaa, lämmitin sen mikrossa ja palasin takaisin tuolilleni. Keittiöstä löytämäni joulutorttu oli ehtinyt kuivahtaa ja siitä putoili murusia valkoiselle työmekolleni, vaikka kuinka varovaisesti taittelin palasia. Kahvi lämmitti mukavasti, ja keskityin ajattelemaan tulevia iloja. Vielä muutama työvuoro, ja loppukuusta tililläni olisi plusmerkkinen tapahtuma. Tammikuun alennusmyynneissä sovittelisin uusia farkkuja, ottaisin kahvin kanssa leivoksen, tilaisin sen toisenkin juoman, istuisin pakkasaamuna bussissa. Uuden polkupyörän takia olisi tehtävä vielä muutama viikonloppu, mutta pakkasilla olisi muutenkin mukavampi kulkea bussilla. Vieläkin harmitti syksyllä aseman edestä anastettu pyörä, jonka viidestä vaihteesta vain yksi toimi, mutta joka oli kuljettanut minua pyyteettömästi ja ilmaiseksi riennosta toiseen.



Kesken laskutoimitusten kanslian ovelle ilmestyi Kerttu, pienenä ja ohuessa yöpaidassaan aivan jouluenkelin näköisenä. Ei ollut saanut unta, ei sitten millään ja lääkettäkään ei siihen vaivaan tokikaan tarvinnut, eihän nyt. Olihan sitä nuorena nukuttu ja kun kerran valoakin näkyi niin ajatteli tulla juttelemaan. Ei Kerttu potilas ollut, vaimo vain. Tai saattosisko, kuten me heitä kutsuimme. Kerttu ja Emil Seljänne, huone seitsemän. ”Ei tässä kauaa ole teillä kestämistä”, oli osastonhoitaja lohdutellut hoitajia, jotka olivat harmitelleet järjestelystä aiheutuvaa vaivaa. Syöpä oli vienyt jo miehen, ja kipulääkkeeksi käytettävän morfiinin määrää lisättiin jatkuvasti. Se oli kuoleman merkki se, tiesi kokematon sijainenkin.

”Rauhallisesti nukkuu”, tuumasi Kerttu-vaimo ja istuutui ovenvieruspenkille. Kerttu oli kiinnostunut minusta ja opiskeluistani. Vai kätilöksi, jaa-a, siitäpä ei Kerttu tiennyt mitään, kun ei niitä omia lapsia ollut siunaantunut. ”Miestäkään ei näyttäisi olevan.?”, uteli vaimo hyväntahtoisesti. Sitten onneksi aloimme jutella Kertusta, sitten Kertusta ja Emilistä, ja viimein alkoi Kerttu kertoa Kertusta ja Emilistä. Jos vaan jaksat kuunnella. Että jos ei ole niitä opiskeluhommia tai muuta sellaista tärkeämpää tässä nyt.

Hennosti hymyillen kertoi Kerttu ensitapaamisesta talvisodan kotirintamalla. Kuinka esikunnan tuore sihteerityttö ja majuri Seljänne esiteltiin toisilleen esikunnan toimitiloiksi muutetussa hotellissa. Vai tässä oli nyt mies, josta varmaan jokaisessa neidonkammarissa nähtiin unia. Varsinainen komistus ja herrasmies!


- Kyllä siinä oli sitä romantiikan värinää alusta lähtien, vaikken minä mikään runotyttö ole koskaan ollut. Jalat olin oppinut pitämään maassa, enkä haihatellut turhia. Se oli majuri sentään arvostettu sotilas ja esimies, ja minua vanhempikin. Minä nyt olin sellainen hupakko kauppakoululainen.


Ystävällinen kiinnostus vaihtui viipyviin katseisiin, ja Kerttu polki aamuisin innokkaasti töihin. Jospa hän tänään saisi majurilta postitettavaa, puhtaaksi kirjoitettavaa, katseen. Yhteiset työtehtävät tuntuivat kovasti lisääntyvän, ja sydäntalven Kerttu sai tehdä töitä majurille, naputella opistossa opitulla kymmensormijärjestelmällä kirjeitä, pöytäkirjoja, raportteja. Tässä olkaa hyvä. Kiitos erinomaista työtä. Kunnes koitti päivä, jolloin kokenutta majuria tarvittiin toisaalla.



..jatkuu..

20 kommenttia:

Nina kirjoitti...

Peltsin upea esitys kyllä herkisti!!:) Ihana. Meillä 13v kuunteli ihmeissään, että miten tuo voi muistaa noi sanat???:)

tarinan osassa tänään oli herkkyyttä, kuten aina ennenkin..ihanaa kerrontaa. Hyvää Itsenäisyyspäivän iltaa teidän väelle:)

olga kirjoitti...

Vau miten hieno esitys:D

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos ihanasta esityksestä! Ootte te niin söpöjä, sekä solisti että säestäjä.
Jatkis jäi nyt liian jännään paikkaan, sinulla on tuota draaman tajua!

Kati kirjoitti...

Wautsi Peltsi!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos! Ihana esitys:) Hyvää itsenäisyyspäivää!

pirre

Kitsune kirjoitti...

Ihanaa. :) Itsenäisyyspäivän toivotukset teillekin!

Tarinan jatkoa jään taas odottelemaan...

Anonyymi kirjoitti...

vautsi vau.Olihan vaikuttava esitys. Hienoa Peltsi ja äippä myös. Ja tekstisi soljuu niin upeasti, että tulee aina ahmimalla luettua eka kerta. Jatkoa odotellaan

Terhi kirjoitti...

Kiitos upeasta esityksestä! Minäkin kuuntelin ihmeissäni, että miten Peltsi voi muistaa noin piiitkät sanat.. Mutta teillä varmaankin musisoidaan paljon.

Kiitos myös tarinan jatkosta :) Jännitystä on ilmassa...

Anitta kirjoitti...

Hieno esitys kummaltakin.
Tarinaan jäin minäkin odottamaan jatkoa.

Anonyymi kirjoitti...

Likuttavaa !!! Kaunista !!! Meikkä täällä parku kurkussa, voi noita lapsukaisia ja äiteitä - Niin kaunista ! Kiitos maailman parhaasta itsenäisyyspäiväesityksestä !
Jatkis on jännässä paikassa ... kiva näin vanhana jännittä joulukalenteria ; )
pirtsikka

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos, Peltsin muistia noissa pitkissä vaikeissa sanoissa minäkin hämmästelen :)
"Mukavaa" olla sairaalassa, kun täällä on niin nopea nettiyhteys, että pystyn katsomaan videoitakin ja aikaakin tällaiseen puuhaan yllin kyllin.
Tiinamaista asennetta kehissä
Ebba
- joka myös odottaa jo huomista luukkua -

Hannele kirjoitti...

Ihana:)) Hyvää Joulun odotusta!
Terv. Hannele

tiina kirjoitti...

Välitetään tähdelle viestit:) Itse asiassa nuo sanat olivat neidillä ihan tikitilleen muistissa vielä viime viikolla, laulu on harjoitutettu päiväkodissa itsenäisyyspäivän kekkereitä varten. Olisi tietysti voitu kerta harjoitellakin mutta parempi noin, on aitoa tunnelmaa:)

Ei meillä ole musisoitu ihan hirveästi viime aikoina, toukokuun musiikin tuntien jälkeen en ole tainnut soittimen ääreen juuri istahtaa. Isompi neiti kyllä tapailee nykyään veisuja sen verran ahkerasti, että olemme katselleet jo sähköpianojen hintoja:) Välirahaa vaan tarviis laittaa ehkä enemmän kuin veronpalautuksista on jäljellä, joten tyydymme tsekkipianon viritykseen, soundiin ja ääneen.

Ebballe erityisterveiset eristykseen! Omat neutrofiilit taitavat sinun lukemiesi rinnalla olla ihan huippuluokkaa. Pykälän verran ne kuiteskin olivat liian matalat hoitoa ajatellen, joten tänään pistin neupogenia ja huomenna taas tarkistellaan, torstaina toivottavasti hoitoon.

Mukavaa lyhennettyä viikko itse kullekin!

Anonyymi kirjoitti...

Mitä tuohon Peltsin esitykseen nyt voi sanoa.. Siinä on pieni neiti upeimmillaan. Ja nuo letit niiiin kuuluvat asiaan. =) Hurmaava Suomi-neito!!

Toivotaan, että torstainen hoito onnistuu, neupogeni on siinä kyllä oiva apulainen.

Itse (toivottavasti) viimein toivun viisi viikkoa kestäneestä lentsusta ja lähden taas meidän potilaita moikkailemaan ja hoivailemaan. Vuoroin vieraissa. =)

Lämpimin terkuin,

hoitsu Kati

Unikas kirjoitti...

Ihana laulaja! Niin reipas! Säestäjällä oli muutes ihqunätti tunika!

Anonyymi kirjoitti...

Farmakologinen päivä taas? Voimia siihen ja muutamaan seuraavaan päivään. Toivon mukavaa seuraa sinne hoitohuoneeseen!

tiina kirjoitti...

Kiitos terkuista! FArmakologinen päivä saatiin yhden neupogenin avulla aikaiseksi. ARvot eivät olleet kuin pykälän pielessä mutta se olisi taas lykännyt hoitoa, taas siis konsultoitiin lääkäriä, joka onneksi oli samaa mieltä kuin edellinenkin että yritetäänpä pysyä aikataulussa.

Tunika on muuten löytö ruokaostosten lomasta, kitumarketista, jossa myydään tuollaista ekopuuvillaista luomumallistoa. Olen jälleen päässyt yli "minä en tarvitse mitään"-vaiheesta, joka näkyy iskevän huonojen uutisten jälkimainingeissa.

TAisi muuten sitä lentsua olla miedänkin osastolla, kun hoitajia oli pyöritelty osastolta meille, tuttuja kyllä kaikki ovat tällaiselle vakiokävijälle. Potilaitakin oli vain 3! koko päivän aikana, ja kun kamuilla oli lyhyemmät hoidot, poristiin sitten hoitajien kanssa siitä mukavasta kaikesta MUUSTA.

Nyt tikkaripäiviä ja flunssan välttelyä, joulukiirettä ja kaikenmoista kivaa. KAikenmoista kivaa myös teille ystäväni!

Terhi kirjoitti...

Tehokkaita tikkareita Tiinalle! Ja pysyköön flunssa kaukana!

Kaikkea kivaa ja hyvää teille.

Anonyymi kirjoitti...

No eikö se majuri vieläkään tule takaisin?

Kiara kirjoitti...

Enkö minä ole tänne kommentoinut? Höhhelistä sentään. Esitystä en voinu kattoa, ku joku on bannannu meiltä pääsyn tonne ;)

Mutta tsempityksiä ja sellaisia lähetän täältä. Joulunalusterveisiäkin.