keskiviikko 17. maaliskuuta 2010

ePäpesäkkeiden fysiologiaa

Neljännen kvartaalikontrollin lähetessä alkavat etäpesäkkeet jälleen vaivata. Etäpesäkevaivat ilmaantuvat säännöllisesti juuri kontrollien puolivälin jälkeen, kun puhtaiden papereiden luoma lumous on yhtä väljähtynyt kuin jääkappimme kuplaton kuohujuoma -se joka hankittiin juhlistamaan edellisen kontrollin tuloksia. Seuraavan ultraäänipäivän lähestyessä jännitys lisääntyy päivä päivältä: käsi hakeutuu vatsan alueelle, nivusiin ja kainaloon, mieli karkailee syöpämaahan. Tuntemuksia on kaikkialla, pistäviä ja tykyttäviä, ja sitten niitä ei ole missään. Hetkeä ennen kontrollia syövän uusiminen on lähes varmaa, turvallisuuden tunne vaihtuu epätietouteen ja kalenteria täytetään taas lyijykynällä. Jos.

Tuntemuksiin suhtaudun rauhallisesti. Kokemus on osoittanut, että vaivat jäävät viimeistään ultraäänihuoneen lavitsalle, ja siksi metastaasejani voisi kutsua myös ePäpesäkkeiksi. Tälläkin kertaa toivon ja uskon vaivojen sijaitsevan lähinnä psyykessä, mutta eivät kaikki tuntemukset voi olla aivan kuviteltujakaan. Mistä näitä ePäpesäkkeitä oikein tulee? Oirelistan kolme kärjessä ovat vatsanturvotus, painonnousu ja erilaiset kipuaistimukset lähinnä vatsan alueella. Kotilääkäri tiina vastaa itse esittämiinsä kysymyksiin. Siis, mistä johtuu..

vatsanturvotus:
Turpea olo alavatsalla ja hypätessä hölskyvät sisuskalut ovat todennäköisemmin ruisleipää ja kaalisoppaa kuin askitesnestettä. Menkääpä rouva selinmakuulle niin painelen vähän. Kyllä, tuo on lorinaa ja vatsasta voi kuulua myös lorinaa.

painonnousu:
Olisiko rouva ollut ruoka-aikaan kotona? Niin, ja lihaksethan painavat enemmän kuin läski, jospa rouva on kiinteytynyt? Kuulkaas nyt. Uusi kasvain ei kaikessa ärhäkkyydessäänkään olisi ehtinyt kahden kilon painoiseksi.

vatsakipu:
Vaikka teiltä rouva on poistettu munasarjat ja kohtu, jää vatsan alueelle jäljelle vielä monia elimiä. Suolet tuppaavat laskemaan alavatsalle, eikä niiden anatomia ole enää kuin oppikirjassa. Ja eikös teillä ollut sitä laktoosi-intoleranssia.?

Vastaanottoaikamme loppui, mutta totean vielä, että jos vaiva poistuu ulostamalla tai pieraisemalla, ei kyseessä todennäköisesti ole ongelma, josta viitsii tutkaavalle lääkärille mainita. Tekisi sitten sata kolmekymmentäviisi euroa, tässä on päivystyslisä päälle joo.

Että ihan tämän takia en ole viitsinyt vaivojani ääneen valitella.. Ja perjantainakin pidän suun supussa, jos tutkakuva näyttää kauniita maisemia vatsan seutuvilla. Toivotaan, toivotaan!

14 kommenttia:

Sanna kirjoitti...

Tiina! Sä oot niin ihkuliini! Tänään olen ihan väsy, mutta hirmuiset hihitykset sain sun tekstistä.
Mä tuun sun vastaanotolle ihan koska vain :)

Tsemppilöisii kontolliloisiin!
ePäpesäkkeet on täälläkin tuttuja.. niin tuttuja. Hih. Ai ne olikin ilmavaivoja. Joo-HIH. Kiitos hullupää :D

Terhi kirjoitti...

Sulla on kyllä sana hallussa ja kiva, että käytät sitä meidän kanssaihmisten iloksi ;) Peukkuja ja tsemppilöitä!! ePäpesäkkeitä ja vain niitä meille kiitos!

Tilu kirjoitti...

Juu, samaa mieltä kuin Sanna ja kaimani. Pysyköön tuntemukset vain epäpesäkkeinä.

Nina kirjoitti...

hekottelin täällä kuten edelliset, vakavat tuntemukset ja pelot olet saanut selätettyä huumori aseenasi. Töitä saat tältä nurkalta lääniä koska vaan;) paljon paremmin sujuu diagnosointi kun joillakin tuolla työmaalla;)ja huomattavasti parempi asenne;)

Kati kirjoitti...

Ettei vaan olis valelääkäri....
;o))

Anonyymi kirjoitti...

:) kuten edelliset, varaan ajan heti vastaanotollesi kun aikoja aletaan antaa! T: Kirsi

rk kirjoitti...

Kauniita kaikukuvia ja palpoiden pehmeää taas huomenna! Rohkeutta ja levollista mieltä siihen asti.

Anonyymi kirjoitti...

TIINA - pirtsikka repeää !!!!!! Ajattelin itekin ihan vaan pieraista ; ) VOI KUINKA HAUSKA JUTTU ! Toi pääkoppa on kyllä merkillinen värkki - se rupeaa keksimään jos jonninmoista vaivaa ihan itekseen. Mua on kans kolottanut ties mistä ja henkeäkin ahdistaa ja happi loppuu ...eilinen punktio oli niin kivulias, että ajattelin lääkärin laittaneen neulansa keuhkoihin asti. Meikkä ku tietää latinasta niin perusteellisen paljon, niin tilasin punktion keuhkolääkäriltä mukamas, luulin että thorax on keuhko - mulle sanottiin sitten, että se on sydän ja lääkäri oli sydänkirurgi, mutta ei sillä ollut sydäntä ottaa punktiota ilman kipuja, vaan runnoi oikein kunnolla. IIIIK sanoin minä ja hevoslääkäri siihen, että sattuuko, minä hammasta purren, että sattuu mutta anna mennä vaan kyllä tämä tilkkutäkki (meikän ylävartalo) kestää.
Huomenna menen verikokeeseen, ensi viikon tiistaina rintasyöpäkirurgin punktioon ja keuhkokuvaan - se on kaiketi nopee - ja sitten torstaina mulla on PITKÄ tapaaminen onkologin kanssa. Ku vaan muistais kysyä kaiken mahdollisen. Nina me ollaan ihan samoilla luvuilla lastattu - entä onko sulla her2 neg vai pos?
Terkkuja kaikille ; )
pirtsikka

tiina kirjoitti...

Voin ruveta kyselemään muuntokoulutusta tuolta lääkiksen suunnalta:) Ja tosiaan, valelääkäriksi voisin alkaa koska vain, kaikille määräisin lyhennettyä työviikkoa ja lähimmäisen rakkautta. Ehkä myös e-pillereitä (ainakin naispotilaille), ne kun kuulema suojaavat munasarjasyövältä.. senkin kun olis tienny.

Toivottavasti minä ja te muut tapaatte kuitenkin vähän paremmin asiaan perehtyneitä lääkäreitä, ettei ihan nettilääketieteeksi mene. Mukava kuulla pirtsikka, että onkologille saa joskus riittävän PITKÄN vastaanottoajan. Ei siellä kauheaa hoppua ole koskaan ollut, mutta harvinaisen pian kuuluu aina kysymys "olikos jotain VIELÄ mielen päällä..?". Kysymykset kannattaa aina olla paperilla, just in case.

Kiitos tsempityksistä! Tuttuun tapaan nukun yöni rauhassa ja tyynenä astelen sairaalan ovistakin sisään. Uutiset sulatellaan sitten jälkeen päin. Kuohuviinin tai vihreän teen kera.

Kitsune kirjoitti...

Tsemppiä täältäkin yhdeltä sanankäyttöäsi ihailevalta! Pysykööt pesäkkeet ePäpesäkkeinä.

Itsekin olen viime aikoina tuntenut kaikenmoista sytohoidon puolivälikontrollin lähetessä, toivon mukaan samanlaiset ePäpesäkkeet täälläkin lähettelevät viestejä. Tämä sana taisi jäädä käyttöön saman tien. :)

Anonyymi kirjoitti...

TIINA - RAUTAA; kuohuviinin tai vihreän teen kera ... elämänasenteesi iskostuu meikäläiseen täysillä ; )
Hosusin (turkulainen isi-muoto) sen verinäytteelle menon kanssa, on tarkkaan määritetty päivä 23.3. ei sinne niin vaan etuajassa pompita. Onneksi huomasin kotona ja söin sitten "vihreä tee" -ihmisen aamupalan: marjoja pakkasesta, kaurapuuroa, pellavansiemenöljyä ja päälle soijarouhetta - oon jo tottunut ja on hyvää, MUTTA
TÄNÄ VIIKONLOPPUNA TEEN TIINAN DAIJM-keksejä
JES ; )
TSEMPPIÄ TIINA JA PELTSILLE terkkuja

Prognoosi kirjoitti...

ePäpesäkkeitä. Kikatellaan :D

Niina Repo ja siis hänen esikoiskirjansa Pimeä huone. Ei, älä lue. Ei millään ilmeelläkään ole mielenkiintoista tai mitään. Ikävä kyllä. Kirja kertoo seksistä, pettämisestä ja huoraamisesta. Nuorekkaaseen mä ja sä tyyliin. Örm.

betty kirjoitti...

Sinä oot hyvä valelääkäri ! ePäpesäkkeet saivat todella kyytiä ! Itselläni yksi ePäpesäke nivusesta häipyi vaihtamalla kireät alushousut väljempiin... ePäpesäkkeet ovat moninaiset, mutta niin ovat hoitokeinommekin !

betty kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.