torstai 23. heinäkuuta 2009

terveysvaikutuksia

Jääkaapissamme vihertää. Kylmäkaappi on viimeksi inventoitu ja siivottu kesän alussa, joten kyseessä ei ole home vaan Terveelliset Elintarvikkeet. Eineshampparit, pizzat ja pihvit ovat kadonneet, eikä juustolaatujakaan ole enää valittavaksi asti. Sitä vastoin kasviksissa löytyy, kaikissa väreissä. Aamut alkavat siemenillä ryyditetyllä marjasopalla ja luonnonjugurtilla, ruokalistalla on kesäkeittoa, paistettua ahventa, kuharullia, ja papupihvejä, välipalaksi haukataan tonnikalabaageleita ja illalla ruisleipää ja marjoja. Jos tähänkin asti diabeteshoitajani on nyökkäillyt tyytyväisenä lukiessaan ruokapäiväkirjojani, saisin tästä viikosta varmasti erityismaininnan sokeriseurantakorttiini.

Ruokavalioni lienee normaalistikin perusterveellinen. Punaviinin ja tumman suklaan lisäksi tiedän ja nautin muitakin terveysvaikutteisia elintarvikkeita: leipä on rukiista, rasvat öljyä ja kaikki mahdollinen vähärasvaista, lihakin on yleisimmin kotkottanut eikä ammunut tai röhkinyt ennen päätymistään lautaselleni. Arkena työpaikalla nautittu kouluruoka on kai sekin tarkkaan laskettua muutenkin kuin kustannusten puolesta. Sairastumiseni on kuitenkin pannut miettimään ruokavalionkin osuutta terveyteen, ja mietinnän jälkeen on seurannut toimintaa.

En nyt jaksa uskoa, että syöpä voitaisiin voittaa tai välttää syömällä terveellisesti, mutta ehkäpä oikeanlaisella ruokavaliolla voi saada apua muihin vaivoihin, joita on saanut suvultaan ikäänkuin ennakkoperintönä. Mainittakoon niistä nyt vaikka kohonneet verensokeriarvot (riski saada kakkostyypin diabetes), huonot kolesterolilukemat (sydänkohtaus ja äkkikuolema nelissä kymmenissä kuuluu taudinkuvaan) sekä nivelvaivat (taustalla voi olla reuma tai alkava nivelrikko, kumpaakin olisi tarjolla, tässä vaiheessa ei kuitenkaan kiinnosta lähteä hakemaan lisädiagnooseja olemassa olevien lisäksi..). Ehkäpä kasvispitoisesta ruuasta voi saada helpotusta myös vaihdevuosivaivoihin, joista luonnollisesti olen päässyt osalliseksi munasarjojen poiston myötä.

Ehkä, ehkä ja ehkä, mutta oikeasti tämä kokeilevan kasviskeittiön pitäminen on näin lomalla mukavaa puuhaa. Torilla ja kauppahallissa on kiva kuljeskella, kysellä kalakauppiaalta reseptivinkkejä ja suunnitella päivän menyytä. Lukea kokkikirjoja ja selailla lehtien ruokapalstoja, ottaa riskejä ja onnistua-kin. Syksyn ja arjen koittaessa saamme jälleen tyytyä lähisalen valikoimiin ja makaroonilaatikkoon, luulen, joten nautitaan nyt.

Ja nautittu on, sillä ihmeellistä kyllä, kulinarismistaan kuulut lapsemmekin ovat syöneet kokkauksiani ilman suurempia nurinoita, sillä hellapoliisin terveysherätys tarkoittaa viherrystä koko perheen ruokailuun. Tosin vastapainoksi kevyelle linjalleni on mies intoutunut leipomisharrastuksesta. Suklaakeksien, focaccian ja raparperipiirakan terveysvaikutukset lienevät kuitenkin mielenterveyden puolella.. Tähän liittyen vielä loppukevennys:

Peltonen leikkii kotista hiekkalaatikolla. Tuttavaperheen kolmevuotias poika käy kuulema isän rooliin, mutta vielä ei leikki voi alkaa. "Sää oot se isä joka auttaa äitiä mutta vielä talvitaan iskä joka tekee tietsikkahommat..".

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itselläni reumaoireet ainakin helpottivat kasvisruokavaliolla (pehmytkudosreuma). Diagnoosin jälkeen lääkäri suosittelikin heti jättämään ainakin possun pois ruokavaliosta - mielellään kaiken punaisen lihan.

Ensin minäkin söin vain kaakattavia lihatuotteita, mutta lopulta kaikki liha jäi pois ihan itsestään. Olo parani ja tauti on hanskassa. Toisaalta eipä kai tuo ruokavalio ole ainoa asia mikä siihen vaikuttaa, mutta ainakin hyvä alku!

Ihana blogi rankoista kokemuksistasi huolimatta. Elämänmyönteisyyttä parhaimmillaan ja Peltonen pelastaa usein päivän ;)

Tsemppiä ja terveitä päiviä toivotellen säännöllinen lukijasi.

Kati kirjoitti...

Onnea Tiina, tänään on sinun nimipäiväsi ;o)
Terveiset kaikille "vegeille"!

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää nimipäivää!
t. Leena

tiina kirjoitti...

Kiitokset onnitteluista! Itselläni ja kaimoilla ja kirsteillä, kersteillä ynnä kristiinoilla on jokavuotinen etuoikeus päättää naistenviikko. Tänä vuonna se tapahtui ainakin pohjoisessa suomessa hienosti kauniissa kesäsäässä.

Kiitos myös ruokavaliotietoudesta. Hienoa kuulla että ruokavalio toimii lääkitsijänä johonkin vaivaan. Terveitä päiviä sinullekin!!