maanantai 13. heinäkuuta 2009

sapattivapaalla

Lapsuuteni kotikulmilla kurvailu ja käyskentely on tänä suvena ollut mahdottoman mukavaa. Vanhoja ja vielä vanhempia tuttuja on tullut vastaan niin vapaavalinnan kassalla kuin lasten jazzien kengurumeininkikonsertissa, ja tapaamiset ovat olleet lyhykäisyydestään huolimatta aitoja ja ihania. Joidenkin ihmisten kanssa sitä vain on niin läpikotaisin tuttu, että muutaman minuutin kohtaamisen aikana aika rientää taaksepäin, ja lopulta kesäisellä nurmikolla juttelee kaksi teiniä. Käkättää ja miettii mitä sitten tehtäis.

Viidakkorumpu on paukuttanut syöpäviestiä laajalti täällä vanhassa kotikaupungissani, mutta vielä kävelee vastaan tuttuja, joita tieto sairauksistani ei ole tavoittanut. En totisesti halua pilata kenenkään kaunista kesäpäivää sairausasioilla, joten olen kehitellyt pari vastausta tiukkojen tilanteiden varalle. Eli:

Mitä kuuluu?
1. Voi, niin monenlaista on tapahtunut sen jälkeen kun viimeksi ollaan nähty.. (Mikä todella on totta, jos viimeksi olemme tavanneet vuonna 96 kiukaisten seurojentalolla hääjuhlissamme.)
2. Hyvää, kiitos! (Mikä tämäkin on totta viime kuukausien tapahtumien valossa.)
3. Mitäs tässä, kaunista päivää vietetään.. entäs sinulle? (Huomion kääntäminen toiseen osapuoleen toimii aina.)

Oletko jo töihin palannut lasten jälkeen.?
1. Olen juu ollut töissä -kin.
2. Nuorimman jälkeen olin pitempään kotona ja tykkäsin kovasti.. Viime vuonnakin hän oli vain osittain päiväkodissa.
3. Viime vuonna olin SAPATTIVAPAALLA tai vietin VÄLIVUOTTA.

Sapattivapaa on ehdoton suosikkini, vaikka välivuosikin käy mainiosti. Sellaista kun en ylioppilaskirjoitusten jälkeen pitänyt, oli niin kiire maailmalle. Mikä luojan lykky, että vuorottelu- ja sapattivapaat ovat tällä hetkellä in, selvitykseni käy täydestä kuin väärä raha. Enkä edes koe valehtelevani, edes kevyesti, sillä viime vuosi oli itselleni todellinen sapattivuosi. Sain tilaisuuden irrottautua työelämästä, pohtia elämää ja nauttia siitä. Joskin olisin toivonut, että olisin viettänyt sapattivuoteni ihan jostain muusta syystä..

2 kommenttia:

Nina kirjoitti...

HEI:)
kuullostipa selityksesi ja lausahduksesi niin tutuilta:)...nyt jälkikäteen on ollut ajoittain vaikea keksiä hyvää meriselitystä 10kk:n työtauolle, ilman että pitäs pidemmästi selitellä, niin olen heittänyt vain epämääräisesti, tauko työelämästä lausetta tai.."kun olin viime vuoden pois"...ja tähän harvoin kukaan pintapuolisemmin tuttu edes tarttuu ja saan jäädä epämääräisine selityksineni rauhaan.

Toisaalta oli jännä, sairauden hoidoissa kulkemisen aikaan ja ennen varsinaisia hoitoja, kun puhumisen tarve oli itselläni suuri, se miten puolituntemattomalle oli helpompi tärskäyttää tämä syöpä kuuluminen lähes tervehtimisen jälkeen heti, kun toisaalta oli tutumpiakin ihmisiä joille ei viitsinyt asiasta mitään mainita, kun kerta eivät "juoruja" jo olleet kuulleet.

Edellä järkyttävä, äidinkielen open painajaislause, mutta ymmärtänet asian sisällön:)

Oys:n keikka hoitojen jälkeiselle ekalle kontr.käynnille osittain tehty..osittain sen vuoksi, että mammografia uä:n kera ja labrat tehty.Lääkäri aika siirtyi elokuun alkuun kun sairastuminen esti vastaanoton pitämisen.Joten täällä sitten töitä tehdään loman jälkiesissä tunnelmissa, lievästi positiivinen vire mielenpäällä. Kun uä laite ei kertaakaan mitään kohtaa tarkennukseen ottanut ja rtg-lääkärikin totesi, ettei mitään uutta näkyvissä..päädyin suhtautumaan asiaan luottavaisesti...Loput ehtinee kuulla sitten elokuulla. Jännä kun entinen tulosten kuulemisen hätähousuilu, on näin ainakin kesätunnelmissa vaihtunut asenteeseen,että ehtii nuo asiat kuulla sitten myöhemminkin.
Mukavia lomailutunnelmia sinulle ja väellesi:)

tiina kirjoitti...

Kesä ja syöpä eivät vaan kertakaikkiaan kuulu yhteen, eikä lyhyttä tapaamista viitsi käyttää syöpäkauhisteluun -se veisi liikaa huomiota muulta ja mukavammalta. Näin ajattelen näin hoidon jälkeisenä aikana, kun tautiin on saanut vähän etäisyyttä. Talvella tosiaan täräytin syöpäuutisen keskusteluun kuin päivän sään, siihen oli varmaan tosiaan tarve. Tutulta kuulostaa.

Kuin myös tuo ajatus siitä, että kyllähän nuo kontrolliuutiset ehtii kuulemaan.. Toivotaan että uutisesi ovat lääkärikäynnilläkin oikein hyviä!