torstai 26. maaliskuuta 2009

kuntoutuva eläkeläinen?

Tänäänkin postilaatikossa oli lupaavan näköinen valkoinen kirjekuori. Joko vihdoin saapui aika sädehoidon suunnitteluun? Ei vielä, ei, vaikka sairausaiheessa pysyttiin. Tämä kirje oli marikalta kelasta.

Marika muistutti minua, että nyt on sairaspäivärahaa nautittu kohtsillään riittävästi, ja olisi aika aktivoitua miettimään työtulevaisuutta. Mikäli sairauteni jatkuu päivärahan päättymisen jälkeen (koskahan tämä mahtaa olla.. olen tainnut hukata jonkun kelakirjeen..), minun kannattaisi kelan mielestä harkita kuntoutusta. Toisaalta mainitaan, että minulla voisi olla mahdollisuudet myös työkyvyttömyyseläkkeeseen. Hakuprosessin helpottamiseksi kirjeeseen oli liitetty hakukaavakkeet ja esitteet kumpaakin varten.

Apua. Työkyvyttömyys kuulostaa kamalalta, eikä vastaa tämänhetkistä olotilaani. Olen elämäni kunnossa, mutta sairauden hoidon vuoksi estynyt hoitamaan virkaani. Kuntoutus-sana taas tuo mieleen mukavat "virkeyttä kaiken ikää"-leirit, joissa pitkän työrupeaman väsyttämät raijat ja reijot nauttivat viikon verran puolipalkallisesta vapaasta ja täysihoidosta 70-luvun kylpylässä. Käyvät aamulla vesijumpassa, iltapäivällä sauvakävelyllä tai kuntopiirissä, ja päivän päätteeksi rentoutuvat levytansseissa kylpylähotellin pienellä parketilla, discopallon välkkeessä. Sinne sekaan en tunne vetoa, enkä tarvettakaan.

Syksyllä toimitin kansaneläkelaitokselle pitkäsanaisen lääkärini kirjoittaman paperin, jossa sairauteni laatu, siihen suunnitellut hoidot ja sairasloman tarve sekä kesto selitettiin selkokielellä. Siellä pitäisi olla siis selvillä, että työkykyni aleneminen on (toivottavasti) väliaikaista, ja loppuu sairasloman päättyessä. Syksyllä taas aina laulain työtäin teen, näin olen suunnitellut. Siihen pääsemiseksi tarvitsisin kuntoutuksena 25krt adjuvanttisädehoitoa poistetun rinnan alueelle -voisikohan kela edesauttaa tätä prosessia..? Ja tietysti, jos kuntoutuksen sisältöön voi itse vaikuttaa, voisin käydä hierojalla, vaikka kymmenisen kertaa. Niskat ovat vähän jumissa neulomisesta. Mitähän muita hoitoja voisi kuntoutukseen sisällyttää? Kasvohoidon?

Kirje vaikutti vakiopostilta, jonka kelan kirjeautomaatti lähettää, kun tietty määrä sairaspäiviä rapsahtaa täyteen. Selvää on, että yleispätevä tiedote on usein myös pätemätön. Tiedotteen sävy oli kuitenkin hyvin ystävällinen ja auttavainen, ja sama kokemus itselläni on pikkupaikkakuntamme kelan henkilökunnasta. Joten sinne siis, työtulevaisuuttani selvittelemään. See you, marika!

2 kommenttia:

Nina kirjoitti...

hei vaan:)
sama kirje rapsahti myös minulle sellaiseen ajankohtaan, että piti hätääntyneenä soittaa kelaan, että eläkkeellekkö tässä jo tosiaan;) Samoin kun sinä kuitenkin arvelin oikeasti, että kyse vain varmistamisesta ettei kukaan tipu mistään tukien piiristä. Soitto Kelaan tosiaan varmisti osaltani, että he vain hyvissä ajoin muistuttavat tulevasta jos asiat ei suju niin kuin suunniteltu. Hieman kyllä hätkäyttää sävy, hae eläkettä...Ja kun tosiaan on ihan oikeasti suuntaamassa työmaalle hoitojen jälkeen, ainakin omasta mielestään.

Tosiaan noi päiväraha päivät tälle vuodelle ja seuraavan kahdenvuoden ajan, melko tarkkaan kulutettu, ja hieman pistää miettimään miten hankalaksi rahantulo äityy jos sattuisi takapakkia suunnitelmiin tulemaan ja joutuisi vielä uudestaan pidemmille sairaslomille tänä vuonna jäämään..mutta kuten tähän astikkin, uskon, että tämä yhteiskunta omistaan jollain tapaa huolen pitää...
Viikon päästä ensimmäiseen työvuoroon meno kohta 10 kk:n, pienesti jännittää hieman kaikki.Melkoinen vuosi takanapäin...

tiina kirjoitti...

Nämä kelan asiat on juttu jossa pitäisi vähän itse aktivoitua ja ottaa selvää tuista ym. Kirje ja varsinkin eläke-sana hätkähdytti tutkimaan asioita.. en tosiaan ole ihan vielä eläkkeelle valmis. Vasta äskenhän työt aloitin, äsken valmistuin ja ihan vähän aikaa sitten kirjoitin ylioppilaaksi:)

Kelaviidakossa ei aikaisemmin ole juuri tullut pistäydyttyä, mitä nyt äitiyden tiimoilta. Olen vain ollut tähän asti tyytyväinen, kun rahaa on tilille jostain tullut, päähuomio on ollut taudin hoidossa ja tervehtymisessä.

Työ kutsuisi syksyllä, ja riemurinnoin sinne rientäisin, jos tautitilanne sen sallii. Vajaa puoli vuottakin on pitkä aika, siihen mahtuu melkein toinenkin kontrolli. Ja niiden mukaanhan suunnitelmat sitten päivitetään.

Ninalle voimia työhön paluuseen!