Eräs tuttava uteli munasarjasyövästä kuultuaan, olenko muistanut käydä vuosittain papa-kokeessa. Aika reipas kysymys. Ja-visst olen, mutta valitettavasti kohdunkaulan syövän ja sen esiasteiden seulominen ei paljasta pitkällekään edennyttä munasarjasyöpää. Sitä ei paljasta välttämättä edes kokeneen gynekologin tutkimus, kuten itselleni kävi.
Elokuun alussa alkoi vasemmasta rinnastani löytämä patti todella askarruttaa mieltä, muutaman viikon olin sitä jo sormissani pyöritellyt ja toivonut katoavaksi. Vaan ei hävinnyt nystyrä, ja lääkäriin oli päästävä h-e-t-i. Netistä aika seuraavaksi päiväksi ja suuren yksityisen lääkäritalon gynekologin vastaanotolle. Patti oli pääasia (kuulema hyvänlaatuinen sidekudoskasvain, varmistetaan nyt kuitenkin mammografialla ja ultralla), mutta toki samalla tehtiin koko vuosikatsastus. Valittelin hieman outoja alavatsatuntemuksia ja tutkimuksen kivuliaisuutta, ja lääkäri totesikin tunnustelun jälkeen, että kohdussa on myooma, hyvänlaatuinen lihaskasvain. Vuoden päästä taas tervetuloa, tutkitaan onko kasvanut tai vaivaako enemmän. 70 euroa, kiitos ja näkemiin. Kertoi lääkäri kuitenkin vielä lähtiäisiksi, että ei se rinnan patti nyt syöpää ole, tämä todennäköisyys on Teidän iässänne äärettömän pieni.
Eipä taida herra lääkäri tietää vieläkään, kuinka väärässä oli. Rintasyöpätodennäköisyys oli varmasti pieni, mutta kuinka pieni olikaan mahdollisuus munasarjasyöpään? Niin pieni, ettei se tullut edes lääkärin mieleen. Mutta syöpäkasvain ei voinut olla pieni, sillä leikkauksessa, kahden kuukauden kuluttua, primaarikasvain oli jo yli 15 cm, ja kaksi etäpesäkettä, kumpikin 5 cm. Miten ne eivät gynekologisessa tutkimuksessa tuntuneet, hoikalla ihmisellä? Miksi lääkäri ei varmistanut myoomaepäilyään ultralla?
Onneksi lääkärin sanat myoomasta jäivät alitajuntaani, ja pyysin rintasyöpädiagnoosin saatuani lähetettä gynen puolelle, ajoittaiset vatsatuntemuksetkin huolestuttivat. Joudutin vielä saamaani aikaa kolmella viikolla kävelemällä vain härskisti polin ovesta sisään ja pyytämällä pikaisia tutkimuksia. Joskus on hyvä tietää jo lääkärille mennessä, mikä vaivaa.. Aavistus huonoista uutisista antoi pontta vaatimuksilleni, ja hyvä niin, sillä näin päästiin erinomaisen nopeasti tutkimuksiin ja leikkaukseen, ja sytostaattihoidot pääsivät alkamaan vain viikko rintasyövän hoitoon suunnitellusta aikataulusta myöhässä.
Mutta se gynekologi -pitäisikö minun välittää hänelle tieto sairauksistani? Tieto siitä, kuinka epätodennäköinen voi olla totta. En ketään osoita enkä syytä, eikä omalla kohdallani diagnoosi myöhästynyt ratkaisevasti, mutta entä jos olisin jäänyt odottamaan "myoman" lisäoireita? Mennyt seuraavan kerran gynekologin pakeille vasta sen suositellun vuoden päästä? Entä jos jonkun toisen asiakkaan sairaus jää löytämättä ajoissa vain siksi, että se on erittäin epätodennäköinen, eikä vaivaa katsota aiheelliseksi tutkia tarkemmin -kuten vaikka ihan simppelisti ultraamalla?
Ehkäpä se kohtelias kirje tuolle gynekologille pitää kirjoittaa. Eli "hyvä lääkäri n.n, kävin vastaanotollanne 7.8.2008..." Sanojen matka paperille on kuitenkin vielä pitkä, ja postiin vielä pitempi.
Kuuluisia (?) potilaita..
2 vuotta sitten
4 kommenttia:
Tiina hei! Mielestäni sinun velvollisuutesi on antaa tutkineelle lääkärille palaute, informatiivisestikin. Hänellä lienee soittoaika; keskustelemalla asiasta pystyy paremmin keskustelemaan kuin kirjeitse. Olen itse ollut vastaavanlaisessa tilanteessa hammaslääkärin kanssa. Vika ei ollutkaan hampaassa vaan aivoissa! Itse kävin kirjeenvaihtoa sähköpostitse hammaslääkärin kanssa ja lopputulos oli molempien mielestä hyvä. Nyt vain soitto lääkäriasemalle!
Tsemppiä jokaiseen päivään ja terveiset perheelle ;o)
Hei Tiina,
Itse lääkärinä tiedän, että pahinta lääkärille on se, että palautetta ei saa. Potilaat pistäytyvät vastaanotolla, menevät tahoillensa ja tulevat ehkä joskus takaisin, mutta harvoin kuulee miten asiat lopulta hoituivat (vai hoituivatko ollenkaan). Kun palautetta ei saa, ei voi oppia myöskään virheistään tai onnistumisistaan. Tällöin mahdollisuus ammatillisen kasvuun jää olemattomaksi.
Kannustaisin lähettämään kirjeen/sähköpostia, ihan vaikka pelkässä informaatiomielessä.
Voimia hoitoin ja hyvää alkanutta vuotta! Kiitos blogistasi - meitä 'ulkopuolisia' lukijoita on varamasti paljon! :)
Rohkaisusta kiitos -rakentavan palautteen antaminen todella taitaa olla viisas juttu ja onkin jo työn alla.
Omalla kohdalla onni on, ettei ole tapahtunut mitään vakavaa, ei hoitovirhettä, liiaksi pitkittynyttä diagnoosia tms, jotka voisivat aiheuttaa jopa katkeruutta tai vihaa. Sellaiset tunteet sairauden taakan lisäksi tuntuisivat raskailta kantaa. Eivätkä ainakaan toipumista edistä.
Hei!
Jätin haasteen blogiini...eli kerro itsestäsi 6 asiaa ja haasta mukaan 6 muuta kirjoittajaa...
Valoisin ajatuksin,
S
Lähetä kommentti