perjantai 1. huhtikuuta 2011

juoste(n kustu)

Annoin sairaalabyrokratialle tasan vuorokauden aikaa, mutta iltapäivällä oli jo aivan pakko etsiä puhelimen osoitekirjasta "gyn.pkl" ja painaa vihreää luuria. Kuten arvelin, ei lääkäri ollut ehtinyt edes vilaista saapuneita lausuntoja, mutta liisa-hoitaja lupasi yrittää tunkea paperini jonnekin väliin. Tai ei jonnekin, vai joidenkin, ehkä sirkan ja leenan tai ritvan ja rauhan väliin -kaikkien meidän asiahan on tärkeä. Tarkoituksena ei ollut etuilla, mutta laskeskelin seuraavan mahdollisen hoidon sattuvan jo tiistaille, ja sitä ennen pitäisi tutkia ja doupata verikin kuntoon.

Liisa soitti takaisin kun kävelimme peltsin kanssa päiväkodin pihalta autoa kohti. Aloitus sai mieleni hyräilemään hautajaisvirsiä. Oi herra jos mä matkamies maan.. - Tässä tarvitaan nyt isomman lääkärikollegion päätöksiä. Maanantaina ylilääkäri ja muut osaston onkologit ovat paikalla ja he perehtyvät sinun tapaukseesi yhdessä. Marja-lääkäri ei nyt ruvennut ottamaan kantaa hoitojen jatkumiseen tai lääkityksen muuttamiseen.

Ookoo. Avasin päiväkodin portin ja rupesin tyynesti nyhtämään liisalta yksityiskohtia radiologin lausunnosta samalla, kun näytin peltsille kansainvälisiä käsimerkkejä: shh, äiti puhuu puhelimessa, tuolla on meidän auto, laita itse turvavyö kiinni.

Liisalla ei ollut onneksi kiire, vaan hän luki koko lausunnon, joka päättyi huojentaviin sanoihin "ei progressiota". Sisäelimet siistit ja tarkkarajaiset, ei nestettä pleurassa tahi vatsaontelossa, imusolmukkeet osin suurentuneita mutta normaalin näköisiä. Missään muualla ei nähdä tautia, mutta maksassa, tutulla tontilla pallean vieressä havaittavissa edelleen harventuma, "heikko juoste", kooltaan n. 12 mm. Sinne juosteeseen taisi täydellinen tautivapaus hukkua, mutta matkamiehen matka sentään jatkuu, ja täysillä mennään. Vessaan, sillä huojennuksesta olin pissata housuun.

- Ihan hyvä tuloshan tämä on, vai mitä? uteli liisa vielä ystävällisesti, ja lupasi henkilökohtaisesti esittää maanantaiaamuna paperit ullalle ja huolehtia mahdolliseen hoitoon liittyvät valmistelut, labrojen tilaukset ja sen sellaiset. Hyvä tulos, kyllä vain. Ankaran aloituksen jälkeen kerrotut huojentavat yksityiskohdat saivat tilanteen kuulostamaan lähes tautivapaalta. "Ei progressiota" oli kuin synninpäästö, vaikka toisaalta progressiota ei ollut juuri tapahtunut toivottuunkaan suuntaan.

Ei tullut pääpalkintoa, mutta kyllä tällä tulokselle päästiin vahvasti mitaleille. Mitalin sijaan sain mieheltä kukkakimpun, ja juhlaruuaksi tekaisin pellillisen pizzaa, jonka me aikuiset huuhdoimme alas lasillisella olvin leikki-skumppaa -oikea odottakoon sitä lumivalkeaa, jota vielä jaksan toivoa. Mitalijuhlat jatkuvat näköjään keittiön pöydän ääressä lastenlaulujen ja peltsi-äiti -piirustuskilpailun merkeissä, ja huipentuvat kahdeksalta kotisohvalle hauskoihin kotivideoihin. Huipentumaan on odotettavissa yleisöä myös yläkerrasta, eli koko perhe on koolla.

Ihanaa, vaikkei tautivapaata. Maanantaihin ei ole mitään kiirettä.

22 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Huh.. Siinä oli jännitystä riittävästi yhdelle päivälle! Onneksi uutiset ei olleetkaan niin huonot kuin aluksi kuulosti, ja ihailtavan nopeasti oot taas saanut positiivisen fiiliksen päälle. Paljon taisteluvoimia teille kaikille ja hyvää viikonloppua!
Leena Pirkkalasta

rk kirjoitti...

Onhan se nyt jotain, kun neljän sentin läiskä on muuttunut 12 mm:n juosteeksi. Sitkeää sorttia on tuo "harventuma" - mitä se sitten tarkoittaakin. Onneksi olet sitkeää sorttia itsekin, joten nyt vain odotetaan, miten "kolleegio" aikoo harventuman poistaa.
Hyvää viikonloppua sinulle ja perheelle!

MINÄ kirjoitti...

Ihanan huojentavia uutisia. Onnea ja mukavaa viikonloppua! T. hiljainen lukijasi :)

Anonyymi kirjoitti...

Täällä seurataan melkein online sinun kuulumisia. Mitähän tuo juostekin tarkoittaa, progressiota ei kaivata, kauhea sanakin jo...Unohdetaan nuo "T Nurmion biisit", vaikka hienoja onkin ja eletään ja ollaan vaan perheen ja ystävien kanssa. Aatasu ! t.pete

Anonyymi kirjoitti...

Huojentavia uutisia! Kyllä se maksakin sieltä vielä puhdistuu, siihen luotamme ja vahvasti uskomme.

Mukavaa viikonloppua koko porukalle! Lenkkiseurakin viikonloppuna kelpaa, jos aikataulumme passaavat yhteen...

pirre

Anonyymi kirjoitti...

No huh! Hyvien ja huojentavien uutisten siivittäminä kippistän täältä kotisoffalta oivaa skumppaa. Ja sinne lenkillekin olis hyvä päästä, kuten pirre tuossa tuli maininneeksi. Oikein ihanaista viikonloppua!

T

Riikka kirjoitti...

Huojentavia uutisia, vaikkei ihan täysi kymppi vielä tullutkaan. Mutta varmasti helpottavaa nyt tietää, että elimistössä ei oikeasti ole kasvamassa missään uusia ylimääräisiä pahiksia. Ja tuo juostekin varmasti myrkytetään kyllä lääkrikollegion päätöksellä täysin pois.

Aurinkoa huhtikuulle, t. koko perhe Kannelmäestä

Nina kirjoitti...

olen hieman samaa mieltä ku rk...eli kyllähän tuo kovastikki on parempi??ainakin jos koko noin merkittävästi pienempi ku alkuun...eikä ylimäärästä kuviota ja laikkua missään muualla:)

Olisit kyllä lahjakas jännityskirjailijakin;) suuri suomalainen kirjakerho on kyllä menettäny paljon:)

oikein mukavaa viikonloppua..minä jatkan sitä verenpesun merkeissä huomisen:)..huh..täytyy kyllä vielä kerran todeta päivityksestäsi:)

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys Tiina!

Olen ollut hilsaiselossa pitkään, johtuen lähipiirissäni sattuneista sairastapauksista.. Olet kuitenkin ollut ajatuksissani ja olen lukenut blogiasi edelleen, välillä tosin viikkojen viiveellä.

Ammattini puolesta voin kuitenkin sanoa, että tuloksesi ovat mielestäni todellakin positiivisia! Joillain potilailla (sekä nuoremmilla, että vanhemmilla) hoitovaste on ollut paljon huonompi maksametastaasien osalta. Se, että onkologitiimi kokoontuu, on myös pelkästään positiivinen asia. Siellä lyödään monta viisasta päätä yhteen ja päätetään jatkohoidoista ja niiden sisällöstä.

Oikein ihanaa kevään jatkoa koko teidän perheelle! Pakko oli tuo alku selittely laittaa, vaikken edes tiedä oletko kommenttejani kaivannut, itselläni vaan on ollut siitä ihan huono omatunto.. Näin sitä täällä virtuaalisesti ihmisiin ystävystyy =).

Hyviin uutisiin on hyvä lopettaa, kaikkea hyvää, hoitsu Kati =)

Sipulix kirjoitti...

Kuulostaa hyvälle ja tuntuu hyvälle täälläkin. Saa hymyillä :)
Kevät tulee yks ja kaks, kohta huomaat!
Halaus!

Terhi kirjoitti...

Ärkoota taas komppaan; onneksi olet sitkeää sorttia itsekin!

Voisit tosiaan ryhtyä myös jännityskirjailijaksi..

Aurinkoista viikonloppua teille!

Anonyymi kirjoitti...

Me selvitään!
Tie on välillä mutkainen ja joskus mattokin (punainen) vedetään alta. Mutta me porskutetaan eteenpäin. Minä vaan TIEDÄN, että Petsin rippijuhliakin olet kokkailemassa :)
Minä jatkan hiusten tiputtelua KYSissä ja elän toiveissa päästä kotilomalle.
Periksi ei anneta, eihän! Tautivapaa on tulossa, jaksetaan vaan sitkeästi odottaa, toivoa ja uskoa.

Ebba

tiina kirjoitti...

Kiitos kanssasoutelijat, tutut ja tuntemattomat! Kyllä täällä virtuaalimaailmassa ystävystyy, ehdin jo kati kaipaillakin sinua. Itse tosin olen laiskasti päivittänyt blogia, on kait ollut kaikenlaista puuhaa, ei-virtuaalista. Eli eipä oteta stressiä, kyläilijät eikä kynäilijä:)

Mukava kuulla pete, että olet kelkkailukunnossa. Ja progelle annetaan kyytiä, ebba myös. Peltsin rippijuhlat kuulostavat oivalta välietapilta, sitä vastoin sen kokkausen aion jättää ebba sinulle:) Kokemustahan löytyy mm. neiti kevään kastejuhlasta 12 v takaa, muistanet hyvin:)

Nyt nautiskelemme peltsin ja sisun kanssa kotiviikonlopusta, muut karkasivat rinteeseen. Kotijoukkojen ohjelmassa on flunssan karkoitusta. Ja sitä puhetta -äiti saa onneksi lähinnä kuunnella ja nyökytellä, kipeällä kurkulla ei paljon muuhun pystyisikään.

Viikonloppua kaikille, vapaavuorolaisille ja työtä tekeville.. kuten vaikka verenpesijöille (kuulostaa hitsin hupaisalta nina!).

hannele kirjoitti...

Pikaista paranemista! Vatsatauti ja flunssa on ollut täälläkin ja yskä vaan jatkuu:( Voimia sinne:))

Anonyymi kirjoitti...

Jeijee, hyviä uutisia! Kyllä odotellessa jännittikin...

Kevät on toivoa täynnä ja kun siihen lisätään Tiina sinun sisukkuutesi, niin johan yksi harventuma häviää lääkäripoppoon rohtojen avustuksella.

Halit ja oikein letkeätä lauantaita!

rt Leena ja pojat

Kitsune kirjoitti...

Hyvältä kuulostavat tulokset minustakin, vaikka ihan tautivapaata ei vielä tullutkaan. Sinulle tietysti tieto siitä että vielä pitää jaksaa jatkaa hoitoja ei ole ensimmäiseksi niin ilahduttava. Mutta taisi se positiivinen vire sieltä löytyä jälleen, kaikesta päätellen. Tsemppiä ja sisua! (vaikka niitä tuntuukin sinulla riittävän omastakin takaa)

Anonyymi kirjoitti...

Jännäpissat täälläkin meinasi housuihin tulla, kun luin postaustasi kuin jännäriä.Ihanaa lukea huojentavista uutisista. Onnea ja ihanaa kevään odotusta!
-Paula-

aprillipila kirjoitti...

Komppaan RK:n kirjoitusta. Hyvää Kevään jatkoa sinulle Tiina.

-Jaana

Anna kirjoitti...

Lääkäreille tälle päivälle viisaita ja selkeitä ajatuksia.
Ja sinulle Tiina mukavaa kevään jatkoa ja jaksamista. Sisua sinussa on niinkuin sanotaan pienessä kylässä.

Anonyymi kirjoitti...

Otsikosta ja sisällöstä täysi kymppi ; )
pirtsikka

sanna kirjoitti...

Huh-heijaa!
Mä oon kanssa ihan tyytyväinen näihin tuloksiin...jos mun tyytyväisyydellä onkaan mitään merkitystä :D
Pienentynyt! Se on hyvä!
Terkkuloisiiii pohojoseen sinne :D

Kiara kirjoitti...

Huh, mikä jännityskirjoitus minua odottikaan vilkkaan ei-netillisen viikonlopun jälkeen. Tsempititsempiti!