sunnuntai 16. toukokuuta 2010

haravoinnin pedagogiikkaa

Villilän visiitin aikana kesä oli saapunut tänne lakeudellekin, kuten todistetusti myös orivedelle, längelmäelle, korpilahdelle, jämsään, viitasaarelle, kärsämäelle, rantsilaan ja temmeksellekin. Auton lämpömittari näytti asteita kahdenkymmenen viiden ja kolmenkymmenen välistä pudotellessamme kohti pohjoista, ja iltakuudelta oli kotipihassamme vielä shortsikeli. Lapsia ei meinannut saada sisälle eikä sänkyyn, mitenköhän lie kouluun huomisaamuna.

Piknikki pyynikillä, grillausta pyhäjärven rannalla ja ulkoilmateatteria.. tällaisen varaslähtökesäloman jälkeen on aika haasteellista motivoitua takaisin sorvin ääreen vielä loppulukuvuodeksi. Motivaatio-ongelma ei takuulla ole vain omani, sillä epäilen myös opetustoimen asiakkaiden kärsivän samantyyppisestä vaivasta -voimia vaan huomisaamuisiin herätystalkoisiin äidit ja iskät:)

Ensi viikon sääennustekin lupaa lämpöä ja levottomuutta luokkahuoneisiin, mutta eipä siellä luokkahuoneessa tarvitse onneksi pysytellä. Sunnuntain iltapuhteena sorvailen täällä vielä ensi viikon tuntisuunnitelmia hieman uusiksi. Eli.. luontoretki nyt ainakin, niin ja pihakuvista, vaikkapa maisemamaalausta. Matikan koe täytyy varmaan tehdä sisällä, mutta enkun tunnin ilmaisuleikit sujuisivat pihalla aivan mainiosti. Siivoustalkoot sattuvat sopivasti tulevalle viikolle, ja olen jo etukäteen kaavaillut, että tienvarsien ja ojanpohjien lisäksi luokkani siivoaa ja haravoi myös yhden pihan, joka "sattuu" siivottavalle alueelle. Pihanomistaja on luvannut tästä extrahommasta jäätelöpalkkion.

Hmm. Olisiko liian läpinäkyvää pitää siivoustalkoissa "kuka haravoi isoimman kasan viidessä minuutissa" -kisa? miettii laiska (ja lievästi käsivammainen) pihanomistaja, ja kirjoittaa puhelimeensa muistutuksen "osta jäätelöt ja mehut". Eläkoon opettajan työ ja pedagoginen vapaus!

11 kommenttia:

Nina kirjoitti...

Ihana ohjelma...piknikkiä pyynikillä...grillausta pyhäjärven rannalla:) noi pyynikin maisemat niin tutut...ala-aste iäkäisenä ja yläkoulusta lukioon piti noita pyynikin pusikoita koluta suunnistusrasteja etsien..vieläkin näyttävät samoissa paikoissa olevan;)..ja ihka ensimmäiset hiihtokilpailuni(ja samalla viimeiset) tapahtuivat näkötornin juurelta pururataa alaspäin matkaan lähtien..ns. kolmosen lenkkiä kiertäen..tai saatto olla vähempikin..karmeaa se kuiteski oli;) Mummuni asui pispalassa ja monesti retkieväät mukana me mukulat kävimme pyynikin kallioilla pyhäjärven puolella retkellä ja leikkimässä kotileikkejä:)Olivat silloin lasten kulkemisreviirit hivenen isompia kuin nykypäivänä,vaikka kännykkä aikaa ei osannut edes kukaan mielikuvituksellakaan vielä visioida:)...nämä kaikki tulivat mieleeni kuin sinun aurinkoista kertomustasi luin.

Jaksuja viimeisten viikkojen pinnistykseen sinulle:)

Anna kirjoitti...

Olistpa kääntäneet rattia vähän. Olisin tarjonnut kahavia ku ohi ajoitte ;)
Taitaa olla oppilas aine hivene levotona mukava oli olla vain
Vielä 18 pv?
Sinniä opelle!

Kiara kirjoitti...

:) Vai pihatalkoita ja siivousta. Hienoa. Niin se vain kesäkin tupsahti aika yllättäin paikalle. Keskiviikkona kun lähdin töistä, ei ikkunan takana vihertänt vielä lainkaan. Nyt nurmi on vihreä ja puissa kohtuullisen kokoiset lehdet.

Tee kirjoitti...

Hih, saat melkein tuon opettajanhommankin kuulostamaan kadehdittavalta ;) Ihana miniloma teillä on ollut ja aika kiva on varmaan kokea kevään ihme tuplana :) Ja kohta alkaakin jo ihan oikea kesäloma. Loppurutistusta vaille..

betty kirjoitti...

Kivalta kuulostaa minilomanne ! Ja aamukampa on varmaan nyt sekä opeilla että oppilailla. Meillä opiskeltiin eilen uskonnon kokeeseen, ja tänään vielä viimeiseen tämän kevään kokeeseen, ja kyllä tämä äitikin jo odottaa lomaa koulusta !

Kivoja siivoustalkoita ja jäätelökekkereitä ! Mukava idea !

rk kirjoitti...

Virtaa kuulostaa olevan. Tehnyt miniloma hyvää, kyllä noilla tämä lukukauden loppupinnistys menee.

Tuntuu kevät ihan räjähtäneen sen metrisen lumen alta, lumen jonka ei uskottu ennen syksyä sulavankaan. Kaikki kasvaa ja kukkii, niin ettei mukaan ehdi. Tämäkö muka myöhäinen ja kylmä kevät? Hyvä että oppilaat pääsevät ulos, kidutusta on aikuisellekin olla nyt sisällä.

Vaivaako se käsi, vai varotko sitä varmuuden vuoksi tai kun niin on neuvottu?

Hyvää työviikkoa!

tiina kirjoitti...

Kyllä tannnpereella on aina kiva käydä, ja pyynikki on suosikkipaikkojamme. Voin kuvitella suunnistuksen ja hiihtokisat siellä rinteillä:) Ihan turistikävelykin (munkkien kantaminen kahvilasta rantaan) otti voimille, ehkäpä helteellä oli osuutta tähän.

Alkaa tosiaan koululaiset olla jo lomafiiliksissä. Onneksi hyvällä mallilla on hommat, ja nyt voi heittäytyä vähän vapaampaan koulunkäyntiin. Kyllä open työ on pääsääntöisesti kivaa, aika harvassa työssä voi suunnitella työpäivänsä näinkin luovasti. Yllätyksiäkin mahtuu joka päivään. Tälle keväälle olisi vielä lapsilla kaksi koetta, sitten alkaa opettajan iltatyöt, rastia ruutuun 20 kertaa 15 kpl ja muuta lukuvuoden lopetuspuuhaa. Siivousta, mapittamista ja sen sellaista.

Rk..Teen kädellä kaikkea kiellettyä tai ainakin sellaista, mistä on varoitettu, eli saunon (ilman pyyhesuojaa), sauvakävelen, haravoin.. Joskus olen ollut havaitsevinani jonkinlaista turvotusta, joka on kuitenkin mennyt ohi päivässä, parissa. Mutta yritän kuitenkin nyt vähän vältellä ihan ylenmääräistä rasittamista, sillä kerran kun käsi rupeaa vaivaamaan, se kuulema vaivaa sitten jatkossakin.

Lämpöisiä kevätkesän päiviä kaikille, haravanheiluttajille ja ikkunanpesijöille, käsivammojen kera tai ilman:)

Nina kirjoitti...

pakko tähän oli vielä Tiinan kommentin perään otta kantaa tuohon käsi asiaan:)Minulla turvotusta on jonka huomaa jos tietää katsoa, riittävästi kuitenkin että pakotusta välillä on ja koko ero tympäsee.Lymfahiaa käytän jos motivoidun aamulla..näillä helleilmoilla en motivoidu:) pesin ne onnettomat ikkunat...vain tosin ulkopuolelta, saunonut olen sädejaksolla vain pyyhkeellä suojten..en enää sen jälkeen. Hiihdän, ratsastan..ja ruikutan:)Eli välttelen tasan niitä töitä jotka tympii sillon kun turvotusta enemmän...Se pitää kuitenkin muistaa, että ei parane pitkiä aikoja olla noteeraamatta oikeasti tätä asiaa...herkästi kuulemma menee sellaiseksi ettei turvotus enää pienene isommasti:(...omalla kohdallani koin lymfaterapian viime vuonna auttavan, nyt terapeutti äitiyslomalla, joten en koe pystyväni naapurikuntaan asti hoitoreissuja tekemään kerran-pari viikossa. Liian hankalaa. Tällainen kannanotto vielä tähän siis:)

tiina kirjoitti...

Kiitos nina, tuota hihaa olen ajatellutkin, että pitäisi varmaan hankkia, katsotaan koska saisin aikaiseksi. Ja sitä lymfahierontaa varten kait pitäisi hankkia sitten lähete, jos rupeaa vaiva äitymään. Jotenkin tuntuu, että varaosia,vaivoja ja muistettavia asioita on liiankin kanssa, ja käsivaivat on helppo unohtaa -varsinkaan kun ovat niin mitättömiä tällä hetkellä. Nyt se on varmaankin se helle, mikä turvottaa, ajattelee hän toiveikkaasti:) ja unohtaa vaivansa.

Sanna kirjoitti...

Olitte sitten pikkaisen kivat kelit tilanneet minilomalle :)

Ihanalta opelta kuullostat, kun "raahaat" oppilaat ulos. Jeeee!! Niin sitä pitää! Luovuudestahan se on vain kiinni, aikas paljon voi tehdä ulkona, jos
saa vain porukan pysymään kasassa, kun ei ole pulpetteja, mihin "sitoa". Hih. Lisää aurinkoa, kiitos

Kitsune kirjoitti...

Tuli ihan mieleen ala-asteen viimeiset luokat, jolloin opettaja vei meidät kauniilla ilmalla ulos oppimaan. Se oli hauskaa. :D Siivoustalkoitakin joskus oli... jotkut asiat sentään pysyvät, vaikka koulu tuntuukin paljon muuttuneen omista kouluajoista. Ihan jännittää ymmärtääkö meiningistä mitään kunhan tuo poika reilun kolmen vuoden päästä on koululainen.

Voimia loppurutistukseen niin sinulle kuin oppilaillekin!