maanantai 23. toukokuuta 2011

vaaleanvihreää

Saavuin kotiin neljältä ja kasasin keittiön sivupöydälle kaiken syötäväksi kelpaavan: kreikkalaisia lihapullia ja tsatsikia (lauantailta), kylmää kanaa (torstailta), parsaa hollandaise-kastikkeessa (sunnuntailta) sekä salaatin rippeet koottuna kaikilta edellisiltä päiviltä. Tuoreeksi lisukkeeksi tekaisin kasvis(lue herne-maissi-paprika)couscousin ja ei kun bon appetit, seisova pöytä oli katettu. Dexametason pitää huolen siitä, että itselleni maistuu mikä vain, muttei pöydästä kuulunut muitakaan murinoita. Koirakin söi kiitollisena kaiken yli jääneen. Hyvä ruoka parempi mieli, tai oikeastaan ruoka, parempi mieli.

Kun varautuu pahimpaan, voi yllättyä positiivisesti. Pahoinvointivaikutuksistaan tunnettu sisplatiini takasi, että muistin ottaa säännöllisesti kortisoninapit ja muut lääkkeet, mutta ennen hoitoa suoneen saatu aloxi (viiden päivän depot-lääke) piti kuvotuksen kurkussa. Kytrilliäkään ei tarvinnut kyytipojaksi apteekista noutaa, sillä pelkkä resepti sai olon tuntumaan ihan siedettävältä. Ja vaikka viimeistään nyt ymmärsin, miksi joudun käymään välillä ekg:ssä labrareissullani, tuntui väsymys ja voimattomuus pikkujutuilta sen rinnalla, etten vieläkään joutunut halailemaan porsliinia.

Väsy vei kuitenkin sohvalle makoilemaan, ensimmäistä kertaa tautihistoriani aikana. Keskiviikon kuuntelin pesukoneen ohjelmia ja tuulen ulinaa. Tuhatneljäsataa kierrosta, yhdeksänsataa, käsinpesuohjelma, villakehto. Liesituuletin vinkuu, tuulen nopeus kuusi metriä sekunnissa, talon nurkat paukkuvat, pohjoistuulta kymmenen metriä. Makuuhaavoja välttääkseni kävin ripustamassa puolentoista tunnin välein pyykit narulle ja huolehdin samalla reissulla energiansaannista sekä säännöllisistä happohyökkäyksistä: kirsikkatomaatteja, pakastepuolukoita, suolapähkinöitä, sitruunavissyä, hapankorppua, appelsiinimehua ja juhlapöydän konvehteja. Hammaslääkäri-satulla on taas syksyllä sanomista. Ja ihan turha yrittää selitellä hammaskaluston tilaa kuivalla suulla tai sytostaateilla, satulta ei heru syöpä-säälipisteitä.

Torstaina vääntäydyin jo työmaalle, survoin välituntisin salmiakkia suuhuni ja naukkailin salaa työpöydän ylimmän laatikon greippilimsasta hömssyjä. Hömssyjen välillä paukutettiin valssikomppia luokkarummuilla nyt purt-tam-me vir-ta käy kul-jet-ta-maan kaa-koo, se lähti kohotahdilla muistatkos ja alus-ta hei yy-kaa-nyt. Keskusteltiin siitepölystä ja rikosoikeudellisesta vastuusta, suunniteltiin kevätjuhlaa ja visattiin luokan päässälaskumestaruudesta. Taktiikka toimi. Luokan, opehuoneen, monistamon ja varastojen välillä sukkuloidessa ei palitakselit paljon askelta painaneet ja primperanitkin jäivät laukkuun.

Ja laukkuun ne saavat unohtuakin. Seitsemän päivää sytostaateista ja kiirehdin julistamaan tautivapaani alkaneeksi -ihan varmuuden vuoksi, jos sitä ei kestä kuin kesäkuiseen kontrolliin. Verenkuva lienee jo käynyt pohjalukemissa, lenkkikunto alkaa palata ja kortisonivaikutukset hiipua, eli yöunet palailevat -tästä alkaa nousukausi.

Edessä on ainakin kolme viikkoa takuutautivapaata, jonka aikana pitäydyn vaaleanvihreissä ajatuksissa ja alkavan kesän töissä ja tunnelmissa. Kiireen keskellä pysähdyn hienoihin hetkiin, niin äitinä kuin opettajanakin. Herkistelen kulisseissa ja yhdyn suvivirteen, hyvästelen oppilaani haikeana, juhlin tuttuja ylioppilaita ja iloitsen työvuoden päättymisestä kollegoideni kera. Nousen koiran kanssa lehdenlukuun ennen muuta perhettä, nautin päiväkahvini ilman välituntikellon keskeytystä ja pesen vihdoin huushollimme kaksikymmentäneljä ikkunaa.

Tuon kaiken aion tehdä, ja paljon muuta. Vaaleanvihreään tunnelmaan kuuluu sekin, että mieleni ainainen "jos" onkin yhtäkkiä "kun", eikä futuurin käyttö tunnu falskilta. Tuntuu hyvältä. Tuntuu vaaleanvihreältä.


19 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihania tunnelmia, ihanaa vaaleanvihreää!
Jatketaan näitä kesäkuun keikan jälkeenkin!

Kevään huumassa lomaa kohti,
rt. Leena

Kitsune kirjoitti...

Olet kyllä teräsnainen, kun nyt vasta jouduit pötköttelemään hoitojen jälkeen! Mutta onhan se ennenkin tiedetty.

Hyvää tautivapaata vaaleanvihreää aikaa. Taustajoukoissa on peukut ja varpaat pystyssä.

Terhi kirjoitti...

Ihanan vaaleanvihreää :) Mahtavaa alkavaa lomaa ja tautivapaata! ♥

Adelhaid kirjoitti...

Olet sä kyllä mahtava tyyppi ja sitkeä!

Nautitaan kesästä ja tautivapaudesta, kukin kontrollivälinsä puitteissa!

rk kirjoitti...

Jos on 24 kolminkertaista ikkunaa ja jokaisessa lasissa 2 puolta, niin se tekee 6 x 24 = 144 sivua. Mitähän se lääkäri siihen sanoisi? ;)
Takuutautivapaa kuulostaa hyvältä ja jatkukoon se takuutonkin mahdollisimman pitkään! Ja kun vielä alkaa työvapaa, kesäloma, niin asiat ovat tosiaan vaaleanvihreällä mallilla. Voi hyvin ja nauti täysillä kesästä!

Zelda kirjoitti...

Tsemppiä näihin viimeisiin lukuvuoden päiviin ja häätöpaperit koko ryökäleen taudille lähetän minä. Lomaa odotellessa.

Nina kirjoitti...

Kovasti voimia sietää jouten oloa:)..tai noh...jouten olo lienee hieman suhteellinen käsite;)

Vältä kuiteski greippilimun(greippimehujen) hörppimistä lääkkeiden kanssa:)perustelut: vaikuttaa lääkkeiden imeytymisprosessia heikentävästi.

Oikein ihania kevätjuhlia ja lomalle laskeutumista. Minä koitan päästä lomatunnelmaan Kreikan auringon alla jos tuhkapilvet eivät toisin päätä ensi viikolla:)

tiina kirjoitti...

Kiitos terveisistä!

Ärkoo, laskeskelin samaa. Ikkunat ovat kaksinkertaiset, mutta lähes kaikissa ikkunoissa on kaksi osaa, ns. entivanhanen ikkuna. Eli pesupintoja kertyy noin -laskutoimituksella 8x24=192. Lääkärin mielipidettä en toki aio tiedustella, mutta voi olla, että olen taas tyytyväinen tulokseen saatuani tuvan ja oman makuuhuoneen ikkunat putsattua:)

Nyt vaaleanvihreisiin tunnelmiin työmaalle. Yleistietovisa, enkun kokeen palautus, kevätjuhlajärjestelyjä ja pienimuotoinen kasvinkeruuretki mehtään. Ehtisköhän sitä vielä jotain muuta..?

Ja sitten niihin kysymyksiin.
1.Hallitustunnustelijana vaalien jälkeen toimii suurimmaksi äänestetyn puolueen johtaja. Hän on a) jyrki kasvi
b) jyrki kataja
c) jyrki katainen

2.Hiivaa käytetään mm. pullan leivonnassa nostatusaineena. Jotta hiiva alkaa toimia, täytyy lisättävän nesteen olla
a) jääkaapinlämpöistä
b) kädenlämpöistä
c) huoneenlämpöistä

More questions.. any ideas?

tiina kirjoitti...

Kiitti nina greippivinkistä!
JA siitä toisesta, eli
3. Tulivuorenpurkauksessa vapautuva tuhka uhkaa haitata taas lentoliikennettä. Purkautuuko tulivuori
a)italiassa...

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kirjoituksesta, jostain syystä minua itketti sitä lukiessani.
terveisin Taina

olga kirjoitti...

Ihana kuulla sinun kuulumisia. Etenkin kun ne on niin iloisia ja elämää täynnä.

Olet todellinen arjensankari!

Ihanaa lomaa ja mahdollisimman piitkääää tautivapaata.

Hannele kirjoitti...

Oikein hyvää kesää sinne päin<3

Anonyymi kirjoitti...

nocturnea sinulle laulan. koko - ja puolisävelaskelein. hoosta beehen ja takaisin.
nyt ei nilkuteta mitään askeleita, vaan liidetään kevyesti kohti kesää. luottaen: kesä.
ihan kohtapian.
t.s

Anonyymi kirjoitti...

Varsinainen joulukalenteri tuo ikkunamäärä. Pisti ihan kananlihalle työmaan suuruus. Mutta sitä taattua Tiinaa, kunhan nyt ainakin tupa ja makkari ... Asenne kohillaan ; )
Kevätterveiset ja niin pali tehään ku jaksetaan -hymyin
pirtsikka

Anonyymi kirjoitti...

Tiina, Sinä ihmeellinen nainen. Alamme muut olla jo naatteja. Sinä porskutat kaiken keskellä eteenpäin. En voi kuin ihmetellä.

Mutta se kesä. Se on jo porraspuulla. Avataan ovi, ja otetaan sisään.

Vihreää.
rt kk

betty kirjoitti...

506 ikkunaa, tässä talossa on kaikkiaan.... niitä ei tarvitse pestä kaikkia kerralla, eihän ? Ettei käsi suutu. Yksi tai kaksi ja sitten kiva palkka, vaikka skumppalasi terassilla, tai jäätelö !

Nautinnolisia vaalenvihreitä !

Bloggaajaäiskä kirjoitti...

Ihanan valoisa, keväinen kirjoitus. Toivon ja rukoilen sinulle pitkää (=ikuista) tautivapaata ja onnellista kevättä:)

Kiara kirjoitti...

:) Kävin minäkin täällä lukemassa. Kevään vaaleanvihreätä jatkoa!

Anonyymi kirjoitti...

Kop kop.