Käytiin perheen tyttöporukalla teatterissa katsomassa prinsessasatua. Prinsessa rosa ruusunen -nimi kertoi, mistä suuren näyttämön pukushowssa oli kyse, mutta kaikki ei sittenkään ole niin yksiselitteistä. Väliaikakahvilla viereemme parkkeerasi vanhempi herrasmies, joka oli mielestään tullut katsomaan aikuisten näytelmää. "No kun siinä oli se rosa, eikä ollu vaan prinsessa ruusunen, ajattelin että se on niin ku nykyaikastettu ja muokattu aikusille. Mutta tää ny pesee sen albatrossin ja heiskasen ja mikä se ny oli, se kaaos-näytelmän ihan mennen tullen, jotta kyllä mää kattomaan jään että miten tässä käypi", tuumi mies ja olin aivan samaa mieltä. Näytelmä oli selkeä ja hyvin tehty, eikä aliarvoinut lapsiyleisöä. Eikä meitä muitakaan.
Rakkautta ja romantiikkaa, sadan vuoden unesta herättäviä suudelmia -niitä tarvitaan aina. "Siis eikö me tosiaan sadan vuoden aikana keksitty yhtään modernimpaa tapaa vapauttaa ruusunen unestaan kuin se, että prinssi uljas saapuu ja suutelee prinsessaa?" ihmettelivät haltijakummit loppukohtauksen lähetessä. Perinteiseen tapaan heräsi silti tämäkin rosa rosalia rosmariini, oli heti "ihan lovena" ja kohta vietettiinkin jo häitä, joissa laulettiin "rakkauden avulla maailma parannetaan". Pikkiriikkisen imelää, mutta siitä se idea sitten lähti. Nimittäin tämän vuoden joulukalenteriin.
Keittiömme seinällä roikkuu laaja valikoima joulukalentereita, onpa sisullekin oma koiramäen kalenterinsa. Lapset haluavat kuulla joulu toisensa jälkeen lapsuuteni joulukalenteritarinan, että oliko se niin että teillä oli aina sama joulupukkikalenteri, josta suljettiin luukut sitten sinitarralla? On se totta (no joskus saatiin pankista ilmaiskalenteri) ja siksi aikuisella tiinalla pitää olla ainakin yksi oma ja uusi joulukalenteri. Tänä vuonna luukkuni ovat raaputettavaa sorttia, eli kalenteria ei voi edes ensi vuodeksi säästää:) mutta lisäksi saan aukaista vielä yhteisen partiokalenterin ja sanomalehdestä tulleen tonttukalenterin. Eikä siinä vielä kalenteria kylläksi. Perinteiseen tapaan tarjoan joulukalenterin vielä täällä blogissa. Tänä vuonna se olkoon pikkiriikkisen imelä, ei jäyniä eikä jouluisia kuvia, vaan ripaus romantiikkaa kaamoksen keskelle.
Tämä romanttinen pikkutarina on kirjoitettu kauan sitten (opintoviikkopalkalla), mutta muistui mieleeni teatterin hämärässä. Joulujatkis "kerttu ja emil" ilmestyy miten kuten silloin tällöin aina jouluun saakka, ja välipäivinä saatte tyytyä kuva- tai suklaakalentereihinne. Mikä ei ole ollenkaan hullumpi vaihtoehto, tunnetaanhan suklaa oivana rakkauden korvikkeena. Mutta nyt, vallan sydämellistä joulunodotusta teille kaikille, ystäväni!
Kerttu ja Emil
Värssyn tilalla luki vain ”kiitos elämästä”. Ei mitään korulauseita, kotipolkuja tai heittäkää multaa –juttuja, vaan yksinkertaisen kauniisti ”kiitos elämästä”. Se tuntui hyvältä, se sisälsi kaiken. Kaipaamaan olivat jääneet Sirkka ja Juhani perheineen, ja siunaustilaisuuskin oli toimitettu hiljaisuudessa.
En ehtinyt kääntää sivua enkä pyyhkiä poskiani, kun Kaisa oli jo keittiössämme.
- Se on sun tiski tänään!
Arki saapui rymisten keskelle taivaallisen rauhan hetkeä, mutta kämppikseni oli oikeassa. Tiskejä oli kerätty yhdessä viikon verran, ja parittomina viikkoina vuoro oli minun. Olin siirtänyt velvoitettani aina vain tuonnemmaksi, sillä jo pelkkä ajatus limaisista lautasista ja herkkujen vihertyneistä tai ainakin kuivuneista rippeistä sai käteni kutiamaan.
- Kuule mä en tunne ketään muuta kakskymppistä, joka sunnuntaiaamuisin lukisi kuolinilmoituksia. Näytäpä. Ai että, tuplailmoitus. Viikko vain välissä! Älä sinä kuule sure, kyllä me sullekin vielä sellanen mies löydetään, jonka kanssa on sitten kiva kuolla.
Virnistin. Ihana kämppis minulla. Ei ehkä empaattisin eikä ahkerin, mutta nauroimme paljon yhdessä ja jaoimme tasan leipäpaketit, lehtitilauksen ja puhelinlaskut. Välillä puolitimme myös sydänsuruja puhumalla miesseikkailumme halki ja puhki, Kaisalla tosin oli tällä saralla enemmän puolitettavaa. Minä opiskelin viikot ja viikonloput tein töitä, joten surujen hankkimiseen ei juuri ollut aikaa.
Väsymys tuntui aina ensimmäiseksi jaloissa. Kun oli koko päivän viettänyt seisten, kävellen, juostenkin, odottivat jalat iltaisin parempaa kohtelua. Hierontaa tai jalkakylpyä ei tänä yönä ollut luvassa, mutta olin kuitenkin vaihtanut kireät sandaalit villasukkiin, ja koska ketään ei ollut näkemässä, nostin kirjoneuleen verhoamat sääreni kanslian pöydälle ja kallistin tuolin selkänojaa. Sähkökynttelikkö valaisi huonetta himmeästi ja ikkunassa lepattivat jonkun ahkeran hoitajan silkkipaperista näpertämät lumihiutaleet. Ruutuikkunoiden väliin oli aseteltu jäkälää ja varpuja pitämään kosteutta loitolla, ja paksut samettiverhot yrittivät pysäyttää raoista puhaltavan viiman. Kiedoin yökön takkia tiukemmin ympärilleni.
Yön kitutunnit saivat miettimään elämän perusasioita, kuten rahaa. Kannattiko viettää nuoruutensa viikonloppuöitä vanhustenosastolla, kaupungin valojen kimmeltäessä ruudun väärällä puolella? Sillä puolen, jossa vapaiden miesten keski-ikä läheni kahdeksaakymmentä, ja jonka kiviseiniin oli syöpynyt ihmiskehon eritteiden ja lähestyvän kuoleman tunkkainen tuoksu.
**jatkuu**
12 kommenttia:
Kiitos, Tiina, joulumielen herättämisestä. Jatkiksella on loistava alku, sitä täytyy ehdottomasti seurata.
Kiitos! Jännityksellä odottelen minäkin seuraavaa osaa. Löysiköhän kämppiksesi miehen, "jonka kanssa on kiva kuolla"?!
Hyvää joulumieltä sinullekin!
ihana tarinan alku:)
täältä löytyy äidiltä partiokalenteri ja tieten se samainen sanomalehden tonttukalenteri:)..ilman partiokalenteria ei tule Joulua:)
Meilläkin on monta kalenteria, tytär antoi Pipsallekin oman, taisi olla Aku-Ankasta tullut.
Jännittyneenä jään odottamaan ketomuksen jatkoa....
KIITOS JOULUKALENTERISTA !! Alku oli niiiin kiinnostava ! Jännityksellä odotellaan. Ois susta tarvinnut tulla näytelmäkirjalija ; ) tai niinku olet jo ! Valkoista ja mieluista joulunalusaikaa !
pirtsikka
Kiitokset joulukalenterista :) Alku on lupaava, enkä ollenkaan epäile, etteikö tarina olisi kokonaisuudessaan kelpo luettavaa.
Ihana joulukalenteri-idea tuo jatkis. :)
Minulla oli lapsena äitini tulitikkulaatikoista askartelema maailman hienoin tonttukyläkalenteri. Tulitikkulaatikoihin äiti piilotti joka vuosi pikkuylläreitä. Kalenteri on yhä tallessa, äitini pitää sitä seinällä koristeena. Pitkään suunnittelin askarrella pojalle jonkun vastaavan mutta en ole saanut aikaan ja nyt tuntuvat legokalenterit vetävän niin pitkän korren että mahtaisiko jokin äidin väkertämä kelvatakaan...
Kiitos kamut. Ensi jaksossa esitelläänkin sitten novellin nimihenkilöt. Oli muuten hauska opiskelutehtävä tuo tarinan kirjoitus. Harvasta kurssisuorituksesta voin kehua innostuneeni, mutta tuota äidinkielen sivuaineopintoihin kuulunutta luovan kirjoituksen kurssia muistan käyneeni muutenkin ihan mielelläni.
Tämän vuoden kalenterit on pääosin mummilasta, kiitos vielä! Raaputuskalentereista on tavannut tulla yllätyksiäkin, kokoluokkaa "viikkoraha" tai vähän päälle, mutta mukavia yllätyksiä kuitenkin.
Itse tehdyt kalenterit ovat kyllä parhaita, niitäkin on ollut useana vuonna ja erilaisia. Mummi on askarrellut pussikalenterin lapsille, ja muutamana vuonna pussit on täytetty sitten uudelleen. Seurusteluaikana mieheni teki minulle kalenterin, siinä taisi olla vielä etsintätehtävät kaupan päälle.
Ihanan lapsellista tämä joulun odotus!
JA huomenna jouluostoille teemalla veronpalautuksilla kansantalous nousuun! (olihan ne jo perjantaina tilillä..?)
Meillä kalentereihin kuuluu aina tuo partiolaisten kalenteri ehdottomasti. Lisäksi on sanomalehden kalenteri. Lapsille on siunaantunut kumpaisellekin kaksi suklaakalenteria sekä kuvakalenterit. Siinäpä aamutuimaan availua ;)
Ainoastaan partiolaisten kalenteri on pakollinen, jos minulta kysytään. Lasten mielestä tietty suklaakalenterit. Raaputettavaa meiltä ei tänä vuonna löydy.
Niin ja tarina on kiehtovan oloinen ;) Jäi sanomati.
Heilutan täällä partiolaisten kalenteria, minkä luukkuja on tullut availtua kymmeniä vuosia. Ei joulua ilman sitä!
JA vielä yksi kalenteri tuli postissa. Että nyt on se itse tehtykin versio. Kiitos käly!
PArtiolaisten kalenteria on tullut aukaistuta ja myytyäkin, ei kai sentään vuosikymmeniä vielä..?
Lähetä kommentti